Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Στα χέρια της DG Comp τα νέα πωλητήρια των λιγνιτικών

Τι συζητήθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και της επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μ. Βεστάγκερ. Στην τελική ευθεία η συμφωνία για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και οι όροι στο SPA.

ΔΕΗ: Στα χέρια της DG Comp τα νέα πωλητήρια των λιγνιτικών

Το κλείδωμα των όρων πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης με την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ αναζήτησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μεταξύ Σταθάκη και Βεστάγκερ, φέρεται να συζητήθηκαν τα κρίσιμα σημεία της νέας απόπειρας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, με στόχο αυτή τη φορά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της αποεπένδυσης. Είχαν προηγηθεί τις δύο περασμένες εβδομάδες διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και τα ζητήματα που έχουν απομείνει είναι νομικά αλλά κομβικής σημασίας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το σίγουρο είναι, όπως άλλωστε έκανε γνωστό χθες και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ότι μάλλον κλειδώνει η προκήρυξη νέου διαγωνισμού πώλησης των μονάδων, με τη συμμετοχή τόσο των έξι υποψήφιων επενδυτών που έλαβαν μέρος στον προηγούμενο όσο και νέων.

Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός θα έχει πολύ σύντομες διαδικασίες, αφού η ημερομηνία της 8ης Μαΐου που προσδιόρισε ο κ. Παναγιωτάκης ως ορόσημο για το κλείσιμο της πώλησης φαίνεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Σταθάκη και Βεστάγκερ. Αυτό σημαίνει ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στα μέσα Απριλίου.

Στα ανοικτά ζητήματα που έχουν απομείνει, αν και πηγές του ΥΠΕΝ επιμένουν πως και το θέμα του τύπου του διαγωνισμού δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, παραμένουν η αποτίμηση των μονάδων και η υιοθέτηση όρων στο SPA που είχαν προτείνει υποψήφιοι επενδυτές στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Ως προς το πρώτο θέμα, οι πληροφορίες θέλουν να συζητείται μία νέα μεθοδολογία, προφανώς για να καλύψει τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσαν οι προσφορές της κοινοπραξίας Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Μυτιληναίος. Σε σχέση με τους όρους του SPA, πηγές αναφέρουν ότι συζητούνται, με σοβαρές πιθανότητες η υιοθέτηση των προτάσεων της Seven Energy.

Άλλωστε και ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται ότι στο Δ.Σ. άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο όρος της καθιέρωσης μηχανισμού διετούς διάρκειας για τον επιμερισμό ζημιών - κερδών μεταξύ της ΔEH και του νέου αγοραστή.

Ένα από τα αδιευκρίνιστα θέματα είναι εκείνο της έγκρισης μηχανισμού αποζημίωσης (ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Σταθάκη και Βεστάγκερ θα επαναληφθεί εντός των επόμενων δύο ή τριών 24ωρων, αφού η επίτροπος μέσω των τεχνοκρατών της Επιτροπής επεξεργαστεί νομικά τα προαναφερόμενα θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v