Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζητά η Dionic με Εθνική και Alpha Bank

Την ώρα που η εισηγμένη ολοκληρώνει τη ρύθμιση των δανείων της με τη Eurobank, συζητά «πρωτοποριακό» τρόπο διευθέτησης των υποχρεώσεών της προς Εθνική και Alpha Bank. Πώς η Dionic σχεδιάζει την επιστροφή της στην κερδοφορία.

Τι συζητά η Dionic με Εθνική και Alpha Bank

Η ολοκλήρωση της ρύθμισης των δανειακών του υποχρεώσεων προς τις πιστώτριες τράπεζες και η εν συνεχεία αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου με καταβολή μετρητών αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις βασικές προτεραιότητες του ομίλου Dionic.

Στόχος αυτών των κινήσεων είναι η χρηματοοικονομική εξυγίανση, η επιστροφή του σε θετικά ίδια κεφάλαια και σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, καθώς και η μετέπειτα ανάπτυξή του μέσα από υπάρχουσες και νέες, υποσχόμενες δραστηριότητες.

Η αρχή των δανειακών ρυθμίσεων της Dionic έγινε με τη Eurobank, όπου το υπόλοιπο των περίπου 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να μειωθεί γύρω στα 4,5-5 εκατ. ευρώ, όταν θα ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση ακινήτου της εισηγμένης προς την Τράπεζα (έχει ήδη προηγηθεί η αποπληρωμή υπολοίπου από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Dionic, όπως του 50% της Skroutz).

Παράλληλα, η εισηγμένη εταιρεία βρίσκεται σε σειρά διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες Alpha και Εθνική, προκειμένου να υπάρξει μια «πρωτοποριακή» για την Ελλάδα διευθέτηση των οφειλών της προς αυτές.

Η Dionic οφείλει στην Αlpha Βank γύρω στα 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. με τη μορφή μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου. Αρχική προσέγγιση ήταν η μετατροπή του προαναφερόμενου ΜΟΔ σε προνομιούχες μετοχές της Dionic (αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών, που θα κάλυπτε η Alpha Βank), προκειμένου να περικοπεί το χρηματοοικονομικό κόστος και να μειωθεί το βάρος των δανειακών κεφαλαίων.

Το άνοιγμα του εισηγμένου ομίλου προς την Εθνική Τράπεζα υπολογίζεται γύρω στα 11 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Dionic βρίσκεται σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις δύο προαναφερόμενες τράπεζες (συνολικό άνοιγμα 25 εκατ. ευρώ), προκειμένου να υπάρξει μια μέθοδος διευθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων που -αν τελικά συμφωνηθεί- θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το ύψος των δανείων, με τις τράπεζες ωστόσο να αποκομίζουν άλλου είδους οφέλη.

Στον βαθμό που η Dionic ολοκληρώσει τη ρύθμιση των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις δύο αυτές τράπεζες, τότε πιθανολογείται βάσιμα πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Από το σύνολο των παραπάνω διαδικασιών, θα έχει προκύψει ένας όμιλος με θετικά ίδια κεφάλαια, ισχυρή ρευστότητα και κερδοφόρο αποτέλεσμα, ο οποίος θα μπορεί να εστιάσει την ανάπτυξή του σε υπάρχουσες αλλά και σε νέες υποσχόμενες δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v