Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Space Hellas

Πώς μετά το ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών του 2017, ακολούθησε ένα ακόμη πέρυσι και προβλέπεται άλλο ένα φέτος. Κοντά στην υπογραφή συμβάσεων του δημοσίου. «Ανοιχτή» για εξαγορές η εταιρεία, «παίζει» το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής στην ολλανδική Web IQ.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Space Hellas

Μετά το ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών που σημείωσε το 2018, η διοίκηση της Space Ηellas προβλέπει για φέτος νέα αύξηση εσόδων, η οποία αυτή τη φορά θα προέλθει κυρίως από τα έργα του δημόσιου τομέα.

Αν και ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Σπύρος Μανωλόπουλος και το επιτελείο του (Γιάννης Μερτζάνης CEO, Παναγιώτης Μπέλος διευθυντής marketing και Γιάννης Δουλαβέρης οικονομικός διευθυντής) απέφυγαν στα πλαίσια της χθεσινής συνέντευξης τύπου να γίνουν περισσότερο συγκεκριμένοι σχετικά με το ύψος της προβλεπόμενης ανόδου, ανέφεραν μεταξύ άλλων, πως:

• Λόγω της κυκλικότητας που παρουσιάζουν οι αναθέσεις έργων στο δημόσιο, το περυσινό ποσοστό των σχετικών εργασιών επί των συνολικών εσόδων της Space Ηellas είχε περιοριστεί μόλις στο 6% με 7%. Αντίθετα φέτος, το ποσοστό αυτό αναμένεται αυξημένο, καθώς αρκετά έργα του δημοσίου βρίσκονται κοντά στην υπογραφή τους και η Space Hellas εντάσσεται σε σχήματα που τα διεκδικούν.

• Σε ότι αφορά τις εργασίες των ιδιωτών πελατών δεν αναμένεται φέτος κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή.

• Θα συνεχίσει και φέτος η εισηγμένη εταιρεία τις επενδύσεις της, οι οποίες συνήθως κυμαίνονται μεταξύ του 1,5 και των 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κατά τα έντεκα τελευταία χρόνια (2008-2018) οι συνολικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 21 εκατ. ευρώ.

• Κατά τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών (μείωση καθαρού χρέους) και της ανόδου των λειτουργικών κερδών (EBITDA) είχε ως αποτέλεσμα τη σαφή βελτίωση του δείκτη ρευστότητας «Καθαρό χρέος προς EBITDA», ο οποίος το 2018 έκλεισε χαμηλότερα από το 1,5.

• Το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων (έργων-υπηρεσιών) κυμαίνεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή ρευστότητα της εταιρείας της δίνει την ευχέρεια της χρηματοδότησής της από το τραπεζικό σύστημα. Σε περίπτωση μάλιστα που μελλοντικά μειωθεί ο κίνδυνος της χώρας (country risk) τότε το συνολικό κόστος χρηματοδότησης (πέραν του επιτοκίου) αναμένεται να αποκλιμακωθεί, προς όφελος της «κάτω γραμμής» των αποτελεσμάτων.

• Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει και φέτος (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος, χωρίς όμως να αναφερθεί το ύψος του (πέρυσι είχε μοιραστεί ποσό ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή).

• Μέσα στο έτος θα αποφασιστεί το αν η Space Ηellas αυξήσει το ποσοστό της στην Web IQ, μέσα από τη συμμετοχή της σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ολλανδικής εταιρείας.

• Η Space Hellas θα μπορούσε να εξετάσει ενδεχόμενες συμφέρουσες προτάσεις εξαγορών άλλων εταιρειών.

• Υπάρχει στόχος για διεύρυνση των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό (το 2018 κυμάνθηκαν γύρω στο 10% των συνολικών εσόδων), χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητη κάθε φορά η ίδρυση τοπικών θυγατρικών.

• Από το 2013 έως το 2018 οι εργαζόμενοι στην εισηγμένη αυξήθηκαν από τα 206 στα 348 άτομα, με την τάση να είναι ανοδική.

Αποτελέσματα 2018

Όπως ανέφερε χθες η εταιρεία, αύξηση κατά 10,8% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της για το 2018 και ανήλθε στα €66,1 εκ., έναντι €59,7 εκ. το 2017. H Space Ηellas συνεχίζοντας σταθερά την αναπτυξιακή πορεία που καταγράφει επί σειρά ετών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις επίτευξης νέου ιστορικού εσόδων, ξεπερνώντας σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις, προερχόμενων κυρίως από έργα και συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν σε €15,9 εκ. το 2018 έναντι €14,2 εκ. το 2017, αύξηση που αποτυπώθηκε και στο EBITDA το οποίο έκλεισε σε €5,9 εκ. το 2018 έναντι €4,8 εκ. το 2017. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 26% και ανήλθαν σε €2.081 χιλ. το 2018 έναντι €1.652 χιλ. το 2017 και τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν σε €1.218 χιλ. το 2018 έναντι €1.114 χιλ. το 2017.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους €3,8 εκ., οι οποίες προσαυξημένες κατά €3,1 εκ., μέσω δανεισμού, διοχετεύτηκαν τόσο σε επενδύσεις του ομίλου ύψους €1,4 εκ. όσο και στην ενίσχυση της ρευστότητας, απαραίτητη για υποστήριξη των επενδυτικών πλάνων.

Για το 2019 η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στο χώρο των συστημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η συνεισφορά στον εταιρικό κύκλο εργασιών από τα έργα του δημοσίου και από τις διεθνείς αγορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Σπύρος Δ. Μανωλόπουλος, δήλωσε: «Η εμπιστοσύνη των μεγάλων οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Space Ηellas πηγάζει από την αναγνωρισμένη ικανότητά της, ως καταξιωμένος τεχνολογικός πάροχος, να τους πλοηγεί με ασφάλεια και επιτυχία στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Για το λόγο αυτό και το 2018, η Space Ηellas σημείωσε για ακόμη μία χρονιά, υψηλές οικονομικές επιδόσεις καταγράφοντας ένα άλμα πωλήσεων στα 66,1 εκατ. και παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία σε όλα τα επίπεδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v