Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Η νέα στρατηγική και τα σχέδια για την ΑΕΕΑΠ

Προοπτική επενδύσεων σε νέου τύπου καταστήματα ΙΚΕΑ εξετάζει ο όμιλος. Επεκτείνεται σε Βουλγαρία, Ρουμανία και η Athlete’s Foot. Πώς θα επιδράσει το 2019 η υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 16 και η αλλαγή τιμολόγησης από την InterIkea.

Φουρλής: Η νέα στρατηγική και τα σχέδια για την ΑΕΕΑΠ

Νέες παραμέτρους στην επιχειρησιακή του ανάπτυξη αλλά και ουσιώδεις αλλαγές στη δομή του ομίλου ενσωματώνει στη στρατηγική της η διοίκηση της Φουρλής Συμμετοχών, με αιχμές την ΙΚΕΑ, τη γεωγραφική επέκταση υφιστάμενων συνεργασιών, την επένδυση στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων αλλά και την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας αξιοποίησης και ανάπτυξης ακινήτων.

Κατά την καθιερωμένη παρουσίαση της εταιρείας στην ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Βασίλης Φoυρλής ανακοίνωσε κατ’ αρχάς την επέκταση της συνεργασίας με την Intersport για την ανάπτυξη του δικτύου της Αthlete’s Foot σε Ρουμανία και Βουλγαρία από το 2019, προσθέτοντας νέες αγορές στην ήδη υφιστάμενη δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία για το συγκεκριμένο δίκτυο αθλητικών.

Όσον αφορά την ΙΚΕΑ, ο κ. Φoυρλής επισήμανε πως μετά τη στρατηγική απόφαση της μητρικής ΙΚΕΑ να δοκιμάσει νέα μοντέλα καταστημάτων, μικρότερου εμβαδού και κόστους λειτουργίας, ο όμιλος -ως συνεργάτης της InterIkea σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία- επανεξετάζει τον επενδυτικό του σχεδιασμό. Έτσι, μετά από μια περίοδο περιορισμένων επενδύσεων με έμφαση κυρίως στη δημιουργία pick up points της φίρμας, η Φoυρλής εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας καταστημάτων (5.000 έως 10.000 τ.μ.)  σε αγορές επιρροής τους, όπου έως πρότινος το concept των μεγάλων καταστημάτων της ΙΚΕΑ ήταν απαγορευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος ερευνά την πιθανότητα δημιουργίας νέων σημείων πώλησης ΙΚΕΑ, με επικρατέστερες τρεις ελληνικές πόλεις και μία στη Βουλγαρία.

Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει να χτίζει θέση στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, ακολουθώντας τον διεθνή μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Α. Πεταλά, ήδη τα ηλεκτρονικά καταστήματα ΙΚΕΑ και Intersport συνεισφέρουν το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου και η Φoυρλής συνεχίζει επενδύσεις προκειμένου να λανσάρει την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα της Intersport, επενδύοντας φέτος 6 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Φoυρλής αναφέρθηκε επίσης στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία του ομίλου, την Trade Estates, η οποία ως εταιρεία διαχείρισης ακινήτων έχει ήδη λάβει  έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σκοπεύει αφενός να εισαχθεί για διαπραγμάτευση εντός της προσεχούς διετίας και αφετέρου, να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της. Ήδη σε αυτήν έχουν εισφερθεί ακίνητα του ομίλου συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο όμιλος σκοπεύει να κινηθεί ενεργητικά στον συγκεκριμένο τομέα, αναζητώντας νέα ακίνητα αλλά και στρατηγικούς επενδυτές για περαιτέρω συμπράξεις.

Η ίδρυση της θυγατρικής εξ αντικειμένου αλλάζει τη δομή του ομίλου, κάνοντας αφενός διακριτή την αξία που ενσωμάτωνε σε λειτουργικά και επενδυτικά ακίνητα. Ταυτόχρονα, η νέα εταιρεία θα αναλάβει μέρος του συνολικού δανεισμού του ομίλου (20 εκατ. ευρώ), επιδρώντας έτσι σε σαφέστερη απεικόνιση των αξιών και δραστηριοτήτων του ομίλου, αφού στη μητρική θα απεικονίζεται η αμιγώς εμπορική χρηματοοικονομική εικόνα.

Στους αμεσότερους στόχους για το 2019, ο όμιλος Φουρλή προγραμματίζει επενδύσεις 11 εκατ. ευρώ περίπου για την προσθήκη 6 νέων σημείων πώλησης της Intersport, 2 νέων pick up points της ΙΚΕΑ αλλά και την υποστήριξη της πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Intersport. Κατά τον κ. Β. Φουρλή, οι παραπάνω παράμετροι θα αποτελέσουν τους άξονες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα επέκτασης της σχέσης με την InterIkea στη Βαλκανική, όταν η σουηδική πολυεθνική κρίνει θεμιτή την περαιτέρω διείσδυσή της.

Πέραν των επιχειρησιακών σχεδιασμών, ο όμιλος, ολοκληρώνοντας τη χρήση του 2018 με αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, εισέρχεται στο 2019 με θετικές αλλά συγκρατημένες προσδοκίες. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, «η τάση στην ελληνική αγορά είναι ασαφής και η καταναλωτική διάθεση ευμετάβλητη». Το α' τρίμηνο της χρήσης 2019 ταυτίζεται με το δ' τρίμηνο του 2018, όπου η Φoυρλής κατέγραψε συγκράτηση πωλήσεων.

Πέρα από τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στη νέα χρήση, η διοίκηση του ομίλου προσμετρά διάφορα στοιχεία που θα επηρεάσουν τις χρηματοροές της αλλά και την απεικόνιση της οικονομικής της θέσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, φέτος λήγει η ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική που διατηρούσε η ΙnterIkea προς τη Φoυρλής, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας κατά 15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον φέτος ο όμιλος θα εφαρμόσει για πρώτη φορά το ΔΠΧΑ 16 (το οποίο αποτελεί νέο πρότυπο για τη λογιστική των μισθώσεων). Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος εκτιμά ότι θα αναγνωρίσει επιπλέον υποχρεώσεις από μισθώσεις ύψους 120 έως 130 εκατ. ευρώ και ισόποσα δικαιώματα χρήσης παγίων. Η δε εκτιμώμενη επίδραση στο EBITDA του ομίλου αναμένεται να είναι μεταξύ ποσού ευρώ 19 και 24 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v