Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα επεισόδια στο μπρα ντε φερ τραπεζών-Μαντωνανάκη

Άμεσα αναμένονται οι εξελίξεις στη νομική διαμάχη τραπεζών - ομίλου Μαντωνανάκη. Το παρασκήνιο των νομικών κινήσεων και τα σενάρια που θέλουν συγκεκριμένα σχήματα να έχουν βάλει στο μάτι το ξενοδοχειακό «φιλέτο» της Ελούντας στην Κρήτη.

Τα νέα επεισόδια στο μπρα ντε φερ τραπεζών-Μαντωνανάκη

Το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi και κατ’ επέκταση ο όμιλος Μαντωνανάκη που το διαχειρίζεται θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, ένα από τα κύρια ενεργά μέτωπα εξελίξεων της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς του επόμενους μήνες.

Η κίνηση τριών συστημικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) να καταγγείλουν από κοινού τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου σηματοδότησε, όπως φαίνεται, την αφετηρία μιας νομικής διαμάχης, η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Euro2day.gr νομικές πηγές, θα είναι πιθανότατα μαραθώνια. Ο όμιλος φέρεται να αντέδρασε άμεσα στην κίνηση των τραπεζών και σύμφωνα με δικαστική πηγή, η υπόθεση εκδικάστηκε ήδη και αναμένεται η απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Στο επίκεντρο της νομικής διένεξης των δύο πλευρών βρίσκεται το δανειακό χαρτοφυλάκιο του ξενοδοχειακού ομίλου, το οποίο τραπεζικές πηγές χαρακτηρίζουν ένα από τα πλέον «υπέρβαρα» του ξενοδοχειακού κλάδου. Οι υποχρεώσεις του ομίλου στις τράπεζες αφορούν δύο δάνεια με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των τόκων, οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σήμερα σε 365 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού συνδέεται με την Alpha, 40% με τη Eurobank, ενώ 10% φέρονται να μοιράζονται η Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) μέσω δανείου που είχε χορηγήσει η πρώην Millennium. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ως προς το σκέλος του δανείου που προήλθε από το ΤΤ (μέσω της Millennium), το θέμα διαχειρίζεται πλέον η εταιρεία εκκαθάρισης PQH.

Η πλευρά του επιχειρηματία στην οποία απευθύνθηκε το Euro2day.gr απέφυγε να αναφερθεί στις νομικές ενέργειες του ομίλου μετά την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Νομικές πηγές, ωστόσο, που παρακολουθούν στενά την υπόθεση για λογαριασμό επενδυτικών κύκλων σημείωναν το timing της κίνησης των τραπεζών, ερμηνεύοντάς την ως αλλαγή στρατηγικής.

Μέχρι πρόσφατα, σημείωναν, οι τράπεζες εμφανίζονταν να ασκούν πίεση στον όμιλο για την αναδιάρθρωση των δανείων του, προκρίνοντας την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο Grand Resort Lagonissi. Η πλευρά του επιχειρηματία μάλιστα φέρεται να συμφώνησε με τις τράπεζες να αναλάβει η Citi την αναζήτηση επενδυτή, ο οποίος θα εισέλθει με κεφάλαια στο Grand Resort Lagonissi (εταιρεία «Αττικός Ήλιος»).

Στην υπόθεση του Λαγονησίου, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Με τον όμιλο να θεωρεί πως σειρά δικαστικών αποφάσεων τον δικαιώνουν σε κρίσιμα σημεία της νομικής του διαμάχης με το ελληνικό Δημόσιο, δηλ. την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου στην οποία ανήκει το συγκρότημα του Λαγονησίου. Στον ξενοδοχειακό όμιλο έχει επιδικαστεί ποσό αποζημίωσης ύψους 80 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να καταβάλει η ΕΤΑΔ.

Το ποσό, ωστόσο, που θα εισπράξει ο όμιλος δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς η υπόθεση οδηγήθηκε σε Διαιτητικό Δικαστήριο, εκδικάστηκε και αναμένεται η απόφαση.

Δικαστική πηγή επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr πως το πρακτικό της διαιτητικής δίκης ορίζει πως η απόφαση που θα προσδιορίσει το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο (ΕΤΑΔ) στον όμιλο θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Τράπεζες και ξενοδοχειακός όμιλος Μαντωνανάκη φέρονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, να έχουν ήδη συμφωνήσει μέσω σύμβασης πως οι τράπεζες θα λάβουν το 80% του ποσού που θα επιδικαστεί οριστικά, μέσω της απόφασης που αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Επενδυτικές και ξενοδοχειακές πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση θεωρούν πως οι δύο πλευρές κινούνται, πλέον, με διαφορετικές προτεραιότητες, με τον χρόνο να παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως ο ξενοδοχειακός όμιλος επιδιώκει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των τραπεζών, αλλά και των ενδιαφερόμενων επενδυτών μέσω δύο «οδών»: να «κλειδώσει» το ποσό που θα λάβει από το Δημόσιο με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου και να πετύχει την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Λαγονησίου από την πρώην ΕΤΑ (νυν ΕΤΑΔ), καθώς επί μια εικοσαετία δεν υλοποιήθηκε το αρχικό επενδυτικό σχέδιο λόγω της νομικής διαμάχης.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν θεωρούν βέβαιο πως η σύμβαση παραχώρησης θα επικαιροποιηθεί τελικά ή, αν αυτό συμβεί, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως κάτι τέτοιο θα γίνει με τους όρους που θα ήθελε η πλευρά του ομίλου.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους φέρονται, σύμφωνα με τις ίδιες επενδυτικές πηγές, να επιδιώκουν να μεταφέρουν την πίεση στον όμιλο από το Λαγονήσι στην Ελούντα. Κι αυτό καθώς φέρονται να διαβλέπουν πως ο όμιλος διατηρεί βάσιμες ελπίδες να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση στο Λαγονήσι. Έτσι οι τράπεζες φέρονται να προκρίνουν τώρα, σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τη ρευστοποίηση του ξενοδοχειακού «φιλέτου» του ομίλου στην Ελούντα Κρήτης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξηγούν, οι τράπεζες αυξάνουν την πίεσή τους προκειμένου να προλάβουν και τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ο όμιλος προσδοκά να βγει ενισχυμένος.

Η οπτική των επενδυτικών κύκλων του Λονδίνου κινείται στην ίδια κατεύθυνση, με έντονη φημολογία που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια ξενοδοχειακή (και όχι μόνο) αγορά. Σύμφωνα με αυτήν, συγκεκριμένα ξενοδοχειακά συμφέροντα φέρονται να έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τα δύο ξενοδοχεία του στην Ελούντα (Elounda Beach, Elounda Bay Palace).

Κινητικότητα στο Λαγονήσι

Καθοριστικό ρόλο στη διαμάχη των τραπεζών με τον ξενοδοχειακό όμιλο αναμένεται να έχουν οι εξελίξεις στο συγκρότημα του Λαγονησίου. Πρόκειται για το πρώην Ξενία Λαγονησίου, το οποίο πέρασε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) στην εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), ανήκει σήμερα στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και από το 1999 παραχωρήθηκε μέσω διαγωνισμού στον όμιλο Μαντωνανάκη, ο οποίος το διαχειρίζεται μέχρι σήμερα.

Έκτοτε, η υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης εξελίχθηκε σε ένα δαιδαλώδες νομικό κουβάρι και σίριαλ δικαστικών αποφάσεων.

Οι πιο πρόσφατες από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, φέρονται να αφορούσαν αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις οποίες η πλευρά του ομίλου θεωρεί πως δικαιώνεται σε κρίσιμα θέματα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι σχετικές αποφάσεις ορίζουν, μεταξύ άλλων, πως η ΕΤΑΔ θα πρέπει να παραδώσει στον όμιλο έκταση 85 στρ. η οποία συνορεύει με το ακίνητο του υπάρχοντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος Grand Resort Lagonissi. Έκταση η οποία δεν είχε παραδοθεί στην εταιρεία και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν βασική αιτία που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα το σύνολο της επένδυσης που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο όμιλος εμφανίζεται δικαιωμένος σε ό,τι αφορά το ύψος του συντελεστή δόμησης που επρόκειτο να μεταφερθεί από τη γειτονική έκταση των 85 στρ. στο υφιστάμενο συγκρότημα του Grand Resort Lagonissi, προκειμένου να υλοποιηθεί το αρχικό επενδυτικό σχέδιο.

Στις σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης από την πλευρά του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), επειδή κατέβαλε κανονικά τα προβλεπόμενα μισθώματα για την πρόσθετη έκταση των 85 στρ., παρότι δεν του είχε παραδοθεί, προκειμένου να μην εγερθούν θέματα ακύρωσης της σύμβασης παραχώρησης. Το ύψος της αποζημίωσης πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, με την αναμενόμενη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Άλλες νομικές πηγές, οι οποίες παρακολουθούν την υπόθεση για λογαριασμό επενδυτικών funds, ανέφεραν στο Euro2day.gr πως η πλευρά της μισθώτριας εταιρείας φέρεται να θεωρεί πως οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα και θέτουν επί τάπητος την επικαιροποίηση της σύμβασης, καθώς έχουν λήξει από το 2010 και 2011 οι ημερομηνίες που προέβλεπε η σύμβαση κι ενώ είχαν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Επενδυτική πηγή υποστήριξε μιλώντας στο Euro2day.gr πως αν επικαιροποιηθεί η σύμβαση, ανοίγει πρακτικά ο δρόμος για να υλοποιηθεί το αρχικό επενδυτικό σχέδιο, που παρέμενε μπλοκαρισμένο επί μία εικοσαετία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επικαιροποίηση της σύμβασης και έκδοση των απαραίτητων αδειών θα προσέλκυε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στο Λαγονήσι. Κι αυτό καθώς, εφόσον ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση των επενδύσεων, το σημερινό Grand Resort Lagonissi θα αναβαθμιστεί εκ βάθρων σε ολοκληρωμένο παραθεριστικό πόλο 12μηνης λειτουργίας. Όπως εξηγούν, προβλέπεται πως η συνολική δυναμικότητα του συγκροτήματος θα αυξηθεί από 260 δωμάτια σήμερα σε 590, με την προσθήκη τριών νέων ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών και ενός πρότυπου συνεδριακού κέντρου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων.

Όλα αυτά βέβαια, εφόσον επικαιροποιηθεί η σύμβαση όπως επιδιώκει η πλευρά της εταιρείας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Ακόμα κι αν συνέβαινε, όμως, η υλοποίηση των νέων επενδύσεων θα έφερνε αναπόφευκτα τον ξενοδοχειακό όμιλο στην… πόρτα των τραπεζιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v