Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορεία ανάκαμψης βλέπει η Fieratex

Μετά την περυσινή συρρίκνωση των λειτουργικών ζημιών, νέα βελτίωση οικονομικών επιδόσεων αναμένει για το 2019 η εισηγμένη εταιρεία. Πώς περιγράφει τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης.

Πορεία ανάκαμψης βλέπει η Fieratex

Μπορεί το καθαρό αποτέλεσμα της βορειοελλαδίτικης εταιρείας υφασμάτων να ήταν πέρυσι θετικό (+100 χιλ. ευρώ), ωστόσο σε προ φόρων επίπεδο η Fieratex συνέχισε να καταγράφει ζημίες. Μειωμένες μεν σε σχέση με πέρυσι (από -847 σε -342 χιλ. ευρώ), αλλά ζημίες.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της εισηγμένης βλέπει το μέλλον της εταιρείας με συγκρατημένη αισιοδοξία. Αφενός, χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει σχετικά με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό στον κλάδο: «Για δεύτερη συνεχιζόμενη χρονιά οι ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν είδη κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης δείχνουν να ανακτούν την εμπιστοσύνη των μεγάλων οίκων διακίνησης τέτοιων ειδών της Ευρώπης». Και επίσης ότι η Τουρκία (ο κύριος ανταγωνιστής των ελληνικών επιχειρήσεων στην εν λόγω αγορά), «παρά τις σημαντικές επιδόσεις και τη μεγάλη υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, συνεχίζει να υπερθερμαίνεται και να χάνει πελάτες από την Ευρώπη, οι οποίοι στρέφονται πλέον στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Και αφετέρου, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπει την πορεία της εισηγμένης μέσα στο 2019: «Τα προϊόντα της εταιρείας στη συντριπτική τους πλειοψηφία απευθύνονται σε πελάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προοπτικές των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θετικές, η διοίκηση της εταιρείας στοχεύει σε πωλήσεις προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία, έτσι αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση των πωλήσεων και η βελτίωση των αποτελεσμάτων για το τρέχον έτος. Παράλληλα η σχετική σταθερότητα της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και το κόστους ενέργειας, δεν θα επιδεινώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση με αυτά των ανταγωνιστών από την Εγγύς και Απω Ανατολή».

Στις 31/12/2018 η καθαρή θέση της Fieratex διαμορφώθηκε στα 12,07 εκατ. ευρώ και ο καθαρός της δανεισμός στα 4,74 εκατ. ευρώ.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v