Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στόχευση του deal ΣΙΔΜΑ - Μπήτρος

Για καθοριστικό βήμα μετασχηματισμού και ισχυρές οικονομίες κλίμακας κάνει λόγο ο CEO της ΣΙΔΜΑ Δ. Μπεναρδούτ, μετά το MoU με την Μπήτρος. Οι δύο εκκρεμότητες και οι εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση του deal.

Η στόχευση του deal ΣΙΔΜΑ - Μπήτρος

«Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα εταιρικού μετασχηματισμού, που έχει ως στόχο τη συνένωση δυνάμεων και την επίτευξη ισχυρών οικονομιών κλίμακας σε έναν κλάδο ο οποίος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την πολυετή οικονομική κρίση».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, συμπληρώνοντας ότι θα εισφερθούν στη ΣIΔΜA το λειτουργικό κομμάτι της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος (προφανώς το ενεργητικό και τμήμα των υποχρεώσεων του ομίλου).

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα πρέπει να αποφασιστούν δύο σημαντικά ζητήματα για την ολοκλήρωση του deal, τα οποία είναι:

- Οι μετοχικοί όροι ανταλλαγής

- Ο τρόπος αναχρηματοδότησης των τραπεζικών υποχρεώσεων τόσο της ΣIΔΜA όσο και της Μπήτρος.

Η όλη διαδικασία της συγχώνευσης, αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει γύρω στους οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεναρδούτ, η ελληνική αγορά ειδών σιδήρου - χάλυβα ελπίζει σε ανάκαμψη από τη στιγμή που θα αρχίσουν να υλοποιούνται ορισμένα μεγάλα έργα στην ελληνική οικονομία (π.χ. Ελληνικό, Θριάσιο, Αεροδρόμιο Κρήτης) καθώς και από την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Το MoU ΣIΔΜA - Μπήτρος

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με αντικείμενο την απόσχιση του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων από την Μπήτρος και την απορρόφησή του από τη ΣIΔΜA ανακοίνωσαν οι δύο εισηγμένες. 

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: 

Η ΣIΔΜA Α.Ε. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι υπεγράφη το από 8 Μαΐου 2019, Μνημόνιο Συμφωνίας Πλαισίου (MoU) μεταξύ της ΣIΔΜΑ Α.Ε., της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. (αμφότερες οι Πιστούχοι), των βασικών μετόχων αμφοτέρων των Πιστούχων και των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ, EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και HSBC FRANCE, Κατάστημα Αθηνών, με αντικείμενο την απόσχιση από την ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του και απορρόφηση από τη ΣIΔΜΑ Α.Ε., καθώς και τη συνεπακόλουθη συνολική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Πιστούχων.

Σύμφωνα με το MoU, oι ως άνω συμβαλλόμενοι σε αυτό ανέλαβαν την υποχρέωση να διαπραγματευτούν καλόπιστα, με σκοπό να καταλήξουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, στην οριστική επιχειρηματική συμφωνία για τους τελικούς όρους υλοποίησης του Εταιρικού Μετασχηματισμού, καθώς και στο περιεχόμενο και στους όρους των συμβάσεων της Αναχρηματοδότησης, σύμφωνα και με τους βασικούς όρους που περιέχονται στην από 8η Μαΐου 2019 Πρόταση Λειτουργικής και Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης. Επίσης, ενόψει των ανωτέρω μετατέθηκε, υπό συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις, ο χρόνος καταβολής δόσεων κεφαλαίου από τη ΣIΔΜΑ Α.Ε. έως την 30/06/2019 ή όποια μεταγενέστερη ημερομηνία τυχόν συμφωνηθεί.

Ο Εταιρικός Μετασχηματισμός και η Αναχρηματοδότηση ανταποκρίνονται στην ανάγκη συνενώσεων στον κλάδο της επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων, την οποία δημιούργησε η κρίση που έπληξε τον κλάδο την τελευταία δεκαετία.

Η υπογραφή του MoU αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνένωσης των δυνάμεων δύο ιστορικών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού εταιρικού σχήματος, που θα αποσκοπεί στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας και συνεργειών, και θα διαθέτει σαφή αναπτυξιακή προοπτική.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v