Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Δύο νέα πακέτα πώλησης NPEs το 2019

Η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό και η προτεραιότητα στη χορήγηση νέων δανείων. Ποια είναι σύμφωνα με τη διοίκηση τα δεδομένα πριν από το κρίσιμο Investment Day που θα γίνει την Πέμπτη στο Λονδίνο. Τα μηνύματα του Π. Μυλωνά.

ETE: Δύο νέα πακέτα πώλησης NPEs το 2019

«Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των επενδυτών για το πακέτο πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ Symbol. Δεν θα σχολιάσουμε την τιμολόγηση», τόνισε πριν από λίγο στην ενημέρωση των αναλυτών και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς (φωτ.) προτρέποντας τους αναλυτές να κάνουν «λίγη υπομονή καθώς περισσότερες λεπτομέρειες θα ειπωθούν την Πέμπτη» στο Investment Day που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της τράπεζας στο Λονδίνο.

Εκεί θα παρουσιαστεί και το 3ετές πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής, η εφαρμογή του οποίου έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2019. Σε ό,τι αφορά το κόστος η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τρέχει ήδη από την Δευτέρα και στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα.

Για το 2019 η τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει έτι περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ως εξής:

- Μέχρι το καλοκαίρι κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες, καταναλωτικά κλπ), με τον κωδικό Mirror και

- Κατά 700 εκατ ευρώ μέσω της πώλησης καταγγελμένων επιχειρηματικών – μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – δανείων με εξασφαλίσεις. Η πώληση του εν λόγω πακέτου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο 6μηνο του 2019.

Για το 2020 η τράπεζα εξετάζει, μεταξύ άλλων, την πώληση ενός πακέτου ύψους 200 εκατ. ευρώ με ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της από ανακτηθείσες εγγυήσεις μη οργανικών επιχειρηματικών δανείων.

Νέες χορηγήσεις

Σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας η βελτίωση που παρατηρείται στο μακροοικονομικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας στηρίξει τον στρατηγικό στόχο της τράπεζας που δεν είναι άλλος από την χορήγηση νέων δανείων σε υγιής και καινοτόμες επιχειρήσεις. «Η δανειοδότηση θα γίνεται προσεκτικά και σε επιχειρήσεις με προοπτικές», ανέφεραν. Συγκριτικό πλεονέκτημα της τράπεζας είναι, όπως είπαν τα στελέχη της, η πλεονάζουσα ρευστότητα και ήδη τα έσοδα από τις νέες χορηγήσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα του 1ου 3μηνου.

Τα χαμηλότερα NPE's

Σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά η Εθνική Τράπεζα ξεκινά από μια καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τον κλάδο καθώς έχει τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Καταθέσεις

Τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν στους αναλυτές ότι δεν αποτελεί μέρος της στρατηγικής τους στην προσέλκυση καταθέσεων η αύξηση των τόκων που προσφέρουν στο πελατειακό κοινό. Ανέφεραν μάλιστα ότι η τράπεζα αντλεί φθηνή ρευστότητα στην αγορά repos.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v