Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ εσόδων βλέπει η Space Hellas

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης μετά το περυσινό ιστορικό ρεκόρ του κύκλου εργασιών της. Μπαράζ ερωτημάτων από μετόχους μειοψηφίας για τις 241 συνεδριάσεις του Δ.Σ. το 2018.

Νέο ρεκόρ εσόδων βλέπει η Space Hellas

Μετά το περυσινό ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών, η Space Hellas προσδοκά φέτος νέο υψηλότερο επίπεδο εσόδων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Γιάννη Μερτζάνη (φωτ.) να δηλώνει στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, πως «δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν το ποσοστό ανόδου θα είναι μονοψήφιο ή διψήφιο, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην ανάθεση δημόσιων έργων. Σε αντίθεση με πέρυσι όπου η συμβολή του δημόσιου τομέα αποτέλεσε μονοψήφιο ποσοστό των εργασιών μας, φέτος αναμένουμε περισσότερα από το συγκεκριμένο μέτωπο και εκτιμούμε ότι η όλη διαδικασία δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εκλογές. Το “Σύζευξις” φαίνεται να έχει περάσει όλες τις φάσεις και να βρίσκεται πολύ κοντά στο στάδιο της υπογραφής, ενώ υπάρχουν και άλλα έργα του δημοσίου στα οποία προσβλέπουμε».

Πέραν αυτών, ο κ. Μερτζάνης αναφέρθηκε στην τηλεπικοινωνιακή άδεια που έχει αιτηθεί η εισηγμένη εταιρεία στην Ιορδανία (προκειμένου μέσω αυτής να προσφέρει υπηρεσίες σε πελάτες της), εξέλιξη που φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην υλοποίησή της.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της Space Hellas Γιάννης Δουλαβέρης αναφέρθηκε:

α) Στο ιστορικό υψηλό επίπεδο εσόδων του 2018, σημειώνοντας πως κατά την πενταετία 2014-2018 η εταιρεία σημείωσε κατά μέσο όρο κύκλο εργασιών υψηλότερο κατά 17,4% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

β) Στην ισχυρή ρευστότητα της εταιρείας και στη σημαντική βελτίωση του δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» μέσα στο 2018, καθώς ο αριθμητής του κλάσματος μειώθηκε και ο παρονομαστής αυξήθηκε περαιτέρω.

Η τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας -πέραν της ψήφισης διανομής μερίσματος ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή- χαρακτηρίστηκε και φέτος από την πολύωρη διάρκειά της, με την οργανωμένη ομάδα των μετόχων μειοψηφίας (εκπροσωπούμενη από δύο δικηγόρους) να καταψηφίζει τα θέματα της γενικής συνελεύσεως και να θέτει μακροσκελή σειρά ερωτημάτων (είκοσι τον αριθμό με κάμποσα υποερωτήματα), τα οποία αναφέρονταν… «επί παντός επιστητού». Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν, συγκαταλέγεται και αυτό των αμοιβών των μελών του Δ.Σ., επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr.

Ο πρόεδρος της Space Ηellas Σπύρος Μανωλόπουλος απαντώντας στα ερωτήματα των μετόχων μειοψηφίας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Η ίδρυση υποκαταστήματος στην Κύπρο την ώρα που υπήρχε κατά 100% ελεγχόμενη θυγατρική, κρίθηκε απαραίτητη καθώς υπήρχε υποχρέωση παρουσίας της ίδιας της Space Hellas προκειμένου να εισπράττει έσοδα για υπηρεσίες που προσφέρει στη χώρα.
  • Ο πολύ μεγάλος αριθμός των συνεδριάσεων του ΔΣ μέσα στο 2018 (241 φορές) κρίθηκε απαραίτητος, καθώς υπάρχει ανάγκη για λήψεις συνεχών αποφάσεων σε θέματα που εκτείνονται σε όλη τη διαδικασία υποβολής προτάσεων και ανάληψης έργων. Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη των εργασιών μέσα από την ανάληψη λελογισμένων κινδύνων και μέσα από τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής υγείας της εταιρείας. Οι αποφάσεις αυτές μέσω ΔΣ προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στους μετόχους. Στις συνεδριάσεις αυτές, παρίσταντο όλα τα μέλη του Δ.Σ., είτε μέσω φυσικής παρουσίας, είτε μέσω τηλεφώνου.
  • Οι αμοιβές των μελών του ΔΣ σε καμιά περίπτωση δεν είναι υψηλές, αν συνεξεταστούν παράγοντες όπως ο κλάδος δραστηριοποίησης της εταιρείας, η πολυσχιδής της δραστηριότητα, η πολυεθνική της δράση και τα αποτελέσματα της εισηγμένης κατά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επίσης, οι αμοιβές αυτές ψηφίζονται κάθε χρόνο από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.
  • Η πολιτική αμοιβών θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος, ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία χωρίς να υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές. Η διοίκηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις βελτίωσης και πιθανόν να καταφύγει στη συνδρομή εξειδικευμένου οίκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v