Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς τέλος η συρρίκνωση εσόδων και EBITDA της Intralot

Τα τρία στοιχήματα για τη διάσωση της εταιρείας τυχερών παιχνιδιών που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο εσόδων, κερδοφορίας και δανεισμού.

Χωρίς τέλος η συρρίκνωση εσόδων και EBITDA της Intralot

Μέσα σε πέντε χρόνια, τα ενοποιημένα έσοδα της Intralot έχουν σημειώσει πτώση άνω του 50%, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η εταιρεία είχε ανακοινώσει ενοποιημένο κύκλο εργασιών που άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς και ζημιές περί τα 9 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης τα έσοδα της Ιntralot έφτασαν τα 192,7 εκατ. ευρώ με υποχώρηση 8,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι δείκτες, όπως τα κέρδη μετά φόρων, οι ταμειακές ροές, και ο καθαρός δανεισμός (που αυξήθηκε περαιτέρω στα 647,5 εκατ. από 528,3 εκατ. στο περυσινό πρώτο τρίμηνο).

Τα νέα δυσάρεστα οικονομικά στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, πως η διοίκηση της Ιntralot την οποία έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες ο Σωκράτης Κόκκαλης, θα έχει πιο δύσκολο έργο για την προσπάθεια εξυγίανσης. Πρώτον γιατί η συνεχής επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών καθιστά δύσκολη την πώληση «μη στρατηγικών» περιουσιακών στοιχείων σε καλή τιμή. Δεύτερον, επειδή οι όποιες νέες συμβάσεις υπογράψει θα απαιτήσουν πρόσθετες επενδύσεις όταν υπάρχει στενότητα κεφαλαίων. Τρίτον, ακόμα και για την ανανέωση υφιστάμενων συμβάσεων (είναι γνωστή η μάχη που δίνεται για την ανανένωση της σύμβασης στο Μαρόκο) θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ ενδέχεται να συμπιεστούν τα έσοδα λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού κατά τη διεκδίκησή τους.

Με τους συμβατικούς όρους δανεισμού (covenants) να έχουν ήδη παραβιαστεί, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν πως σε κάθε περίπτωση ο βασικός μέτοχος της Ιntralot θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να στηρίξει την επιχείρηση με νέα κεφάλαια. Οπως εξηγούν, η ενίσχυση με φρέσκα κεφάλαια από τον βασικό μέτοχο θα χρειαστεί ακόμα και εάν οι ομολογιούχοι δεχθούν «κούρεμα», έτσι ώστε η πλευρά Κόκκαλη να διατηρήσει τον μετοχικό έλεγχο και τη δυνατότητα ελέγχου της διοίκησης.

Τα δύο ομολογιακά δάνεια της Intralοt λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του 2024 και, όπως προαναφέρθηκε κάποιοι συμβατικοί όροι παραβιάζονται. Το πρώτο δάνειο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, λήγει στις 25 Σεπτεμβρίου 2021 και εκδόθηκε με επιτόκιο 6,75% και το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με λήξη στις 15 Σεπτεμβρίου 2024, εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 με επιτόκιο 5,25%.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η διοίκηση της εταιρείας είχε υποστηρίξει, στην τηλεδιάσκεψη για τα ετήσια αποτελέσματα του 218, πως εξετάζει την πώληση «μη στρατηγικών» περιουσιακών στοιχείων όπως το 20% που κατέχει στη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικού στοιχήματος της Ιταλίας, την Gamenet, καθώς και του αντίστοιχου ποσοστού που ελέγχει στην Ιntralot de Peru. Είχε, όμως,  επισημάνει πως προσδοκά καλύτερη αποτίμηση για την πώληση του ποσοστού στην Gamenet, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες και για σχέδιο πώλησης των δραστηριοτήτων στην Αυστραλία / Νέα Ζηλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v