Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Intralot και οι… «τυχεροί» μέτοχοι μειοψηφίας

Στην πλευρά των κερδισμένων όσοι διέθεταν μειοψηφικές συμμετοχές σε θυγατρικές της Intralot. Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ετών για τον εισηγμένο όμιλο.

Η Intralot και οι… «τυχεροί» μέτοχοι μειοψηφίας

Το να είναι κάποιος μακροπρόθεσμος μέτοχος της Intralot δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες εμπειρίες των τελευταίων χρόνων. Και αυτό γιατί τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου έχουν οδηγήσει τη μετοχή της εισηγμένης εταιρείας σε απώλειες γύρω στο 83%-84%, κατά την τελευταία πενταετία.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι «τυχεροί» στην όλη υπόθεση. Πρόκειται για αυτούς που μετέχουν με μειοψηφικά ποσοστά σε ορισμένες από τις θυγατρικές του εισηγμένου ομίλου, καθώς καταγράφουν σημαντικότατα κέρδη, κόντρα στη συνολική εικόνα που εμφανίζει η Ιntralot!

Οι «τυχεροί» φαίνεται πως μετέχουν σε εκείνες τις θυγατρικές που βγάζουν πολλά κέρδη, έχοντας παράλληλα αποφύγει την παρουσία τους σε πολλές από τις άλλες ζημιογόνες εταιρείες του ομίλου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων:

Ειδικότερα, κατά την τετραετία 2015-2018, ο όμιλος Ιntralot σημείωσε αθροιστικά κέρδη μετά από φόρους 45,12 εκατ. ευρώ. Από αυτά όμως οι μειοψηφούντες μέτοχοι των θυγατρικών απορρόφησαν 188,38 εκατ. (52,6 εκατ. το 2018, 47,3 εκατ. το 2017, 43,9 εκατ. το 2016 και 44,4 εκατ. το 2015) και έτσι στους μετόχους της μητρικής απέμειναν ζημίες 143,2 εκατ. ευρώ!

Έμειναν δηλαδή με τον… μουτζούρη στο χέρι.

Η «ατυχία» για τους μετόχους της εισηγμένης συνεχίστηκε και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, όπως προκύπτει από τον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα. Ειδικότερα, ενώ οι ζημίες του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,85 εκατ. ευρώ, όταν αφαιρούνται τα «δικαιώματα μειοψηφίας» αυτές εκτοξεύονται στα 12,2 εκατ. ευρώ.

Τελικά, άμα δεν σε θέλει…

ΥΓ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο ζημιογόνος εισηγμένος όμιλος επιβαρύνεται κάθε χρόνο με... ένα σκασμό από φόρους...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v