Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες εξαγορές σχεδιάζει η SoftOne

Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γνωστού ομίλου πληροφορικής Αντώνης Κυριαζής. Τα φιλόδοξα σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετά τις εξαγορές των εταιρειών Unisoft και Prosvasis.

Νέες εξαγορές σχεδιάζει η SoftOne

«Αυτή την περίοδο η αγορά πληροφορικής περνάει σε ένα νέο κύκλο. Παλαιοί leaders αποτραβιούνται και από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες νέων εξαγορών. Έχουμε άλλωστε ανοιχτές τις κεραίες μας και θέλουμε να αποκτήσουμε ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και έντονη παρουσία στο εξωτερικό».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της SoftOne κ. Αντώνης Κυριαζής (φωτό) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις υψηλές βλέψεις της εταιρείας του σε Ελλάδα και εξωτερικό και παραδεχόμενος πως «σε αυτά τα επίπεδα που έχουμε φτάσει, δεν μπορούμε να προσδοκούμε ετήσια οργανική ανάπτυξη ανώτερη του 10% έως 15%, άρα θα χρειαστούμε και τη στήριξη από εξαγορές».

Ήδη η SoftOne, που δραστηριοποιείται στον χώρο του business software, προχώρησε το 2018 σε δύο εξαγορές αποκτώντας τη Unisoft (πρώην θυγατρική της Altec) και την Prosvasis, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στο λογισμικό των λογιστηρίων.

Ήδη κατά την τριετία 2016-2018 σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κύκλου εργασιών 15,5%, ενώ για φέτος ο στόχος είναι για εκτίναξη των εσόδων από τα 10 στα 19 εκατ. ευρώ και του EBITDA από τα 2 στα 4,5 εκατ. ευρώ (στα 6 εκατ. ευρώ, αν δεν συνυπολογιστούν έκτακτες δαπάνες εξαγορών).

Από τα 20 εκατ. ευρώ, περίπου τα 3 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δραστηριότητες στο εξωτερικό (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος). «Η Ρουμανία αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, επιτυγχάνουμε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και μας ενδιαφέρει σύντομα να εξελιχθούμε σε μια από τις ηγετικές δυνάμεις του κλάδου. Στην Κύπρο πιστεύουμε ότι το 2020 θα ανεβούμε στις πρώτες δύο-τρεις θέσεις της τοπικής αγοράς», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η διοίκηση της SoftOne απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Παρά τις δύο εξαγορές που έλαβαν χώρα το 2018, η εταιρεία δεν έχει ανάγκη από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να χρειαστεί σε κάποια μελλοντική στιγμή (κυρίως σχετιζόμενη με κάποιο deal στο εξωτερικό). Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξεταστούν διάφορες εναλλακτικές επιλογές (είτε κάλυψη από σημερινούς μετόχους, είτε είσοδος στο ΧΑ).

• Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση σε βαλκανικές χώρες που αναμένεται να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στην Πολωνία, κίνηση ωστόσο που δεν σχετίζεται με την εκεί παρουσία του ομίλου Γερμανού (κατέχει το 34% της SoftOne).

• Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση για διεκδίκηση έργων του ελληνικού δημοσίου.

• Στο σενάριο ενδεχόμενης πώλησης της SingularLogic, η SoftOne θα ενδιαφερόταν μόνο στην περίπτωση που η διάθεση γινόταν κατά τμήματα, προκειμένου να εστιαστεί σε ένα μόνο κομμάτι αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v