Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα στάση πληρωμών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ

Σε αθέτηση των όρων της τελευταίας συμφωνίας με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού φέρεται να έχει προχωρήσει η βιομηχανία νικελίου. Έτοιμη για διακοπή ρεύματος η ΔΕΗ. Στα ύψη το κόστος παραγωγής της ΛΑΡΚΟ.

Νέα στάση πληρωμών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ

Ενεργοποιήθηκε και πάλι η βόμβα… της ΛΑΡΚΟ στα θεμέλια της ΔΕΗ και πριν περάσουν καλά καλά πέντε μήνες από την τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών για την αποπληρωμή των οφειλών της βιομηχανίας νικελίου προς τη δημόσια εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ σταμάτησε και πάλι να πληρώνει τη ΔΕH, με αποτέλεσμα η διοίκηση της τελευταίας να ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να ζητήσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ. Για την ακρίβεια, τα επόμενα 24ωρα θα στείλει εντολή άρσης της εκπροσώπησής της.

Η βιομηχανία ως γνωστόν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 310 εκατ. ευρώ προς τη δημόσια εταιρεία και η τελευταία τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκκινήσει τις διαδικασίες άρσης εκπροσώπησής της.

Τότε παρενέβη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συνέστησε νέα λύση προς τις δύο πλευρές. Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία προέβλεπε σε γενικές γραμμές την εξασφάλιση για λογαριασμό της ΔΕH ποσά 4,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως μέσα από ρήτρες, εγγυήσεις, πληρωμές πελατών της ΛΑΡΚΟ απευθείας στη ΔEH, εκχώρηση μέρους του λιγνίτη που εξορύσσει η βιομηχανία από ορυχεία της κ.λπ. Σημειωτέον ότι η σύμβαση αυτή προέβλεπε και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις 75 Γιγαβατώρες μηνιαίως.

Πηγές αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ φέρεται να έχει αθετήσει τη συμφωνία της με τη μη τήρηση όρων της.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τη διοίκησή της να μην έχει καταφέρει να μειώσει τα κόστη της, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να ξεπερνά κατά 3.900 δολάρια τον τόνο τις μέσες τιμές του νικελίου, οι οποίες κινούνταν πέρυσι γύρω στις 11.000 δολάρια τον τόνο.

Αξίζει να τονιστεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποδοχή αιτημάτων τους ως προς τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Όλα δείχνουν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πως το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ είναι αναπόφευκτο, με δεδομένη και την καταδικαστική απόφαση για τη μη επιστροφή παράνομων ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v