Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιnform Λύκος: Γιατί αλλάξαμε τη δομή του ομίλου

Στους λόγους για τους οποίους η Inform Λύκος μετατρέπεται σε εταιρεία holding ανέλυσε η διοίκηση της εισηγμένης. Οι στόχοι του Ομίλου στην Ελλάδα και το «success story» της Ρουμανίας.

Ιnform Λύκος: Γιατί αλλάξαμε τη δομή του ομίλου

«Είμαστε χαρούμενοι για την εξέλιξη των μεγεθών μας και αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Inform Λύκος κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στην πορεία των τελευταίων πέντε ετών, η οποία συνοδεύτηκε από μέση ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2,9%, των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 12% και από την υποχώρηση των προσαρμοσμένων ζημιών προ φόρων σε πολύ χαμηλά επίπεδα (154 χιλ. έναντι 700 χιλ. ευρώ).  Η βελτίωση αυτή των επιδόσεων βασίστηκε τόσο στη δραστική βελτίωση της παραγωγικότητας, όσο και σε μια σειρά επενδύσεων εκσυγχρονισμού  (7 εκατ. ευρώ μόνο κατά τη διετία 2017-2018).

«Στόχος του ομίλου είναι να καταστεί πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων για τη μετάβαση των πελατών μας επιχειρήσεων, από την έγχαρτη στην ηλεκτρονική επικοινωνία στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Ενδεικτική είναι η συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι με την ασφαλιστική εταιρεία Eurolife, η οποία αφορά την έκδοση ηλεκτρονικών (αντί για έγχαρτων) συμβολαίων που διαμορφώνονται ανάλογα με τον πελάτη, αιτήσεων ασφάλισης, καρτών νοσηλείας και ειδοποιητηρίων πληρωμών.

Άλλο παράδειγμα είναι η φετινή συνεργασία με συστημική τράπεζα, με στόχο παλαιοί και νέοι πελάτες της τράπεζας να εξυπηρετούνται με ηλεκτρονική διαδικασία. Επίσης, έμφαση θα δοθεί φέτος στην αύξηση μεριδίων στον τομέα του «document outsourcing».

Γιατί άλλαξε η δομή του ομίλου

Η Inform Λύκος ανακοίνωσε πρόσφατα την απόσχιση του παραγωγικού της κλάδου και την εισφορά του σε θυγατρική της κατά 100% εταιρεία. Μέσω της κίνησης αυτής, η εισηγμένη θα μετατραπεί σε holding (συμμετοχών) με τέσσερις θυγατρικές (σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Ρουμανία).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Inform Λύκος η παραπάνω κίνηση έγινε για δυο λόγους:

Πρώτον, η εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα είναι ζημιογόνος, εξ΄ αιτίας των αποσβέσεων, των τόκων και της πίεσης στις τιμές που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η εισηγμένη έχει καταφέρει κατά την τελευταία πενταετία να σημειώσει ελαφρά άνοδο κύκλου εργασιών, παρά τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές.

Η απόσχιση της παραγωγικής δραστηριότητας σε νέα εταιρεία, θα της επιτρέψει να χρησιμοποιεί κατά τα επόμενα χρόνια το σύνολο των θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών της σε επενδύσεις (χωρίς πίεση για διανομή μερισμάτων), με στόχο να επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία.

Παράλληλα, η εισηγμένη εταιρεία (holding) θα μπορεί να διανέμει μερίσματα στους μετόχους της, αποδίδοντάς του τα μερίσματα που θα εισπράττει από τις άλλες θυγατρικές, με κυριότερη αυτή της Ρουμανίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 η Ιnform Λύκος σημείωσε στη Ρουμανία προ φόρων κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ (από 0,9 εκατ. το 2017) με τον κ. Σπυρόπουλο να δηλώνει πως στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των μεριδίων αγοράς σε μια οικονομία που αναπτύσσεται. Άλλωστε, μέσα στο 2019 η Inform Λύκος εξαγόρασε στη Ρουμανία την τοπική εταιρεία Star Storage, η οποία όχι μόνο θα διευρύνει τα μερίδια αγοράς, αλλά παράλληλα θα προσφέρει και σειρά συνεργειών (π.χ. διείσδυση σε τομείς με περιορισμένη μέχρι τώρα παρουσία και προσφορά στους πελάτες και άλλων υπηρεσιών του ομίλου).

Και δεύτερον, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η δομή του ομίλου με το διαχωρισμό των λειτουργικών μονάδων (business units).

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, έτσι ώστε να είναι σε θέση η διοίκηση να εξετάσει τη διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2020.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε πως «όντως η νέα δομή είναι πιο ευέλικτη και θα μπορούσε να διευκολύνει τυχόν προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών και να διευκολύνει κάποια deals. Ωστόσο, δεν ήταν αυτό το κριτήριό μας. Η νέα θυγατρική είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της τις επενδύσεις που σχεδιάζει και ο όμιλος γενικότερα δεν έχει ανάγκη ούτε για στρατηγικούς επενδυτές, ούτε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Γενικότερα τώρα, πάγια πολιτική μας είναι να διερευνούμε πιθανές επωφελείς επιχειρηματικές συμφωνίες και ήδη φέτος προχωρήσαμε σε εξαγορά στη Ρουμανία».

ΥΓ: Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε μεταξύ άλλων, τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v