Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Επιφυλακτικές στην πρόταση Κων. Δομαζάκη οι τράπεζες

Χρειάζεται συναίνεση και των δύο μεγαλομετόχων για να εγκριθεί αύξηση κεφαλαίου και είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Γιατί απαιτούνται παραπάνω κεφάλαια από 15 εκατ. ευρώ. Ο υψηλός δανεισμός, σε σχέση με τα EBITDA, και η ανάγκη ρύθμισης, χωρίς να προκύψει ηθικός κίνδυνος.

Creta Farms: Επιφυλακτικές στην πρόταση Κων. Δομαζάκη οι τράπεζες

Εξαιρετικά επιφυλακτικές, έναντι μιας ακόμη πρότασης του έκπτωτου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Creta Farm Κ. Δομαζάκη εμφανίζονται οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου, επιμένοντας στη γραμμή ότι απαιτείται συναίνεση αμφότερων των αδερφών Δομαζάκη, για να ανοίξει ο δρόμος εισόδου αξιόπιστου στρατηγικού επενδυτή.

Δύο ημέρες πριν τη διενέργεια της αναβληθείσας γενικής συνέλευσης (σ.σ. θα διενεργηθεί στις 26 Ιουνίου) και την κατάθεση του πορίσματος ειδικού ελέγχου στο Δ.Σ. της εταιρείας από την PriceWaterhouseCoopers, ο εκ των μεγαλομετόχων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Κ. Δομαζάκης παρουσίασε σε δημοσιογραφική συνάντηση τους βασικούς άξονες του σχεδίου που κατέθεσε στις τράπεζες για τη σωτηρία της εταιρείας.

Το σχέδιο προβλέπει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, μέσω αύξησης κεφαλαίου. Ο επενδυτής έχει βρεθεί και προτίθεται να βάλει έως 15 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο Κων/νος Δομαζάκης.

Ο παραπάνω σχεδιασμός μαζί με το business plan που έχει εκπονήσει για λογαριασμό του έκπτωτου από το Δ.Σ. μεγαλομετόχου η Baker Tilly έχουν αποσταλεί στις πιστώτριες τράπεζες και από χθες ο Κ. Δομαζάκης διενεργεί συναντήσεις με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ζητώντας τη συναίνεσή τους.

Η πρώτη αντίδραση των τραπεζών είναι επιφυλακτική, επισημαίνοντας σειρά στοιχείων που καθιστούν δύσκολα εφαρμόσιμο το εν λόγω σχέδιο.

Ο πρώτος ανασχετικός παράγοντας έχει να κάνει με τις μετοχικές ισορροπίες. Οι Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης ελέγχουν (σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται οι μετοχές που έχουν ενεχυριασθεί στις τράπεζες) έκαστος περί το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Για να εγκριθεί αύξηση κεφαλαίου, με ολική παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης, απαιτείται να συναινέσουν αμφότεροι.

Επιπρόσθετα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένα ποσό έως 15 εκατ. ευρώ είναι αρκετό για να ρυθμιστούν τα δάνεια της Creta Farm με βιώσιμο τρόπο καθώς ο όμιλος βαρύνεται με καθαρό δανεισμό 109 εκατ. ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 10 φορές τα ιστορικά EBITDA.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι απαιτείται να μπουν περίπου 30 εκατ. ευρώ «φρέσκο» χρήμα και να υπάρξει μια αποτελεσματική ρύθμιση του υφιστάμενου δανεισμού, ώστε η λειτουργική δραστηριότητα της αλλαντοβιομηχανίας, με την ίδια ή άλλη εταιρική μορφή, να ανακάμψει βιώσιμα.

Τέλος, οι τράπεζες δύσκολα θα συναινέσουν στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με διατήρηση στο management team ή/και στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στις βαρύτατες κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης, μέχρι ότου ολοκληρωθεί δικανική έρευνα ή διαχειριστικός έλεγχος 15ετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v