Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μινέρβα Ελαιουργική: Την προσεχή Τετάρτη οι δεσμευτικές

Προσδοκίες ότι το τίμημα για το 100% της Μινέρβα θα ανέλθει σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Μηδενικός ο δανεισμός της ελαιουργικής. Στα 4 εκατ. ευρώ τα EBITDA της τελευταίας χρήσης.

Μινέρβα Ελαιουργική: Την προσεχή Τετάρτη οι δεσμευτικές

Για την προσεχή Τετάρτη, 19 Ιουλίου, μετατέθηκε η αρχικώς καθορισμένη για σήμερα κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Μινέρβα Ελαιουργική, η οποία ελέγχεται από την Peterson Zochonis. 

«Μάχη» για την απόκτηση της βιομηχανίας αναμένεται να δώσουν η Μέλισσα-Κίκιζας και το private equity fund ελληνικών συμφερόντων Diorama, το οποίο διαχειρίζεται η Deca Investments.  

Παρότι σύμβουλος πώλησης και «μονομάχοι» κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι προσφορές θα ενέχουν τίμημα πέριξ των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορές τα EBITDA της τελευταίας χρήσης (1/7/2017-30/6/2018). Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καθαρός δανεισμός, αυτή είναι και η συνολική αξία (enterprise value) της εταιρείας. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι η χρήση 2017-18 αποτέλεσε τη δυσκολότερη των τελευταίων ετών για την ελαιουργική εταιρεία, που έχει επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τις δραστηριότητές της στην παραγωγή φέτας και ξιδιού (ΤΟΠ). Τα προηγούμενα χρόνια, η Peterson Zochonis εισέπραττε ικανοποιητικά μερίσματα από τη Mινέρβα ενώ έλαβε και περίπου 12 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου. 

Για τη Μέλισσα-Κίκιζας, η χρηματοδότηση του τιμήματος θα προέλθει σχεδόν στο σύνολό της από δανεισμό, ενώ αντίθετα το private equity fund έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέρος του τιμήματος από τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v