Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Προχωρά η πώληση των δανείων της Χαλυβουργικής

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ενήμερες για το σχέδιο διάσωσης από τον βασικό μέτοχο. Η ΕΤΕ εξετάζει πώληση του «κόκκινου» δανείου της εταιρείας. Η Πειραιώς δρομολογεί διαταγή πληρωμής. Γιατί δεν προκρίνεται πλειστηριασμός.

Τράπεζες: Προχωρά η πώληση των δανείων της Χαλυβουργικής

Άγνοια δηλώνουν οι τράπεζες για τα σενάρια ύπαρξης σχεδίου διάσωσης της υπερχρεωμένης Χαλυβουργικής από τον βασικό μέτοχό της.

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί από την πλευρά του βασικού μετόχου της βιομηχανίας για τις προθέσεις του να την ενισχύσει κεφαλαιακά και σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις, με στόχο την απεμπλοκή τους από τη θηλιά των περίπου 400 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, οι πιστώτριες τράπεζες, με leader την Εθνική, μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Χαλυβουργικής και όχι την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης, όπως ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεων της ιστορικής βιομηχανίας.

Εξετάζουν πώληση δανείων

Τον τόνο προς αυτή την κατεύθυνση της πώλησης των δανείων εκτιμάται ότι θα δώσει τους επόμενους μήνες η Εθνική, στην οποία η Χαλυβουργική διατηρεί δανεισμό ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα δεν έχει καταγγείλει το δάνειο της Χαλυβουργικής, ωστόσο εξετάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σοβαρά το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να πουλήσει το δάνειο, με στόχο να διώξει το βάρος από τον ισολογισμό της.

Εξελίξεις, όμως, δρομολογεί και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει καταγγείλει από την πλευρά της τα δάνεια ύψους 130-135 εκατ. ευρώ προς τη Χαλυβουργική και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, αναμένεται σύντομα να εκδώσει διαταγή πληρωμής, με απώτερο στόχο την πώληση του δανείου που της αναλογεί.

Μικρότερης βαρύτητας θεωρείται η υπόθεση της Χαλυβουργικής για τις δύο άλλες τράπεζες (Eurobank και Αlpha Βank) καθώς η δανειακή έκθεσή τους στη βιομηχανία είναι περιορισμένη και ανέρχεται αθροιστικά περίπου στα 15-20 εκατ. ευρώ. Η Alpha Βank, μάλιστα, έχει κι αυτή από την πλευρά της καταγγείλει τα δάνεια της επιχείρησης.

Βαρίδια

Όσον αφορά την έκταση που στεγάζεται η Χαλυβουργική στην Ελευσίνα, υπάρχουν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με περιβαλλοντικά κι άλλα πολεοδομικής φύσεως θέματα, τα οποία δυσχεραίνουν την πώληση της εγκατάστασης. Πέραν αυτών όμως, το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της Χαλυβουργικής έχει αποκλειστεί, καθώς πρόκειται για μια από τις παλαιότερες βιομηχανίες της χώρας, με την ιδιοκτησία της να έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v