Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2022 έτοιμη η «μικρή ΔΕΗ» της Μυτιληναίος

Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια βάζει τον όμιλο σε θέση οδηγού στον χώρο της ενέργειας, με ισχύ άνω των 2.000 MW. Το ενεργειακό δυναμικό και οι προοπτικές για εξαγωγές.

Το 2022 έτοιμη η «μικρή ΔΕΗ» της Μυτιληναίος

Μέσω της μεγαλύτερης επένδυσης των τελευταίων ετών στη χώρα μας, η Μυτιληναίος δείχνει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία και στις δυνατότητες που έχει η αγορά ενέργειας.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία βάζει σε φάση κατασκευής έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και το φθινόπωρο ξεκινά η κατασκευή, με τη συνδρομή και εμπειρία του Τομέα Έργων EPC - METKA.

Ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826 MW και θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο, θα έχει ως βασικό προμηθευτή την GE, ενώ θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες -κατά πάγια πρακτική της MYTILINEOS- θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Οι κινήσεις από την πλευρά της εταιρείας έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο της ενέργειας. Η ΔEH αντιμετωπίζει τα γνωστά μεγάλα προβλήματα, ενώ ήδη οι δύο διαγωνισμοί για τα λιγνιτικά κατέληξαν άγονοι.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η Μυτιληναίος εξελίσσεται με διαφορά στον πιο σημαντικό παίκτη ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δε, συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ δημιουργεί και προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες, στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο (target model). Αλλωστε η εταιρεία κατέχει άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας (διασυνοριακού εμπορίου).

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η MYTILINEOS θα ξεπερνά τις 2.000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ των 193 MW).

Συγκεκριμένα, το ενεργειακό δυναμικό του ομίλου, πέραν των ΑΠΕ, θα αποτελείται από:

1) Θερμικό ηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο της Μυτιληναίος, ισχύος 444,48 MW, στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

2) Θερμικό ηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο της Κόρινθος Power ΑΕ, ισχύος 436,6 MW, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

3) Θερμικό ηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) με καύσιμο φυσικό αέριο της Μυτιληναίος, ισχύος 334 MW, στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στον χώρο της λιανικής η Protergia ήδη έχει ξεπεράσει τις 165.000 πελάτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v