Γιατί βρέθηκε ο Ευ. Μυτιληναίος με το 26,5% της Mytilineos

Τι σηματοδοτεί για την εισηγμένη η απόκτηση από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο των μετοχών του αδερφού του Ιωάννη. O μετασχηματισμός από μία οικογενειακή σε πολυεθνική επιχείρηση με υψηλούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Γιατί βρέθηκε ο Ευ. Μυτιληναίος με το 26,5% της Mytilineos

Στην περσινή γενική συνέλευση της Mytilineos, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωνε την ολοκλήρωση των σαρωτικών αλλαγών του εταιρικού μετασχηματισμού της εισηγμένης.

«Επιλέξαμε την πιο ακραία εφαρμογή των κανόνων εταιρικών διακυβέρνησης με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, αλλά και πάλι εμείς πρέπει να είμαστε ακόμη καλύτεροι», είχε τονίσει απευθυνόμενος στους μετόχους, περιγράφοντας το πλέγμα των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Τον Ιούνιο του 2018 ολοκληρώθηκε μία τεράστια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2017 για το σημερινό σχήμα της Mytilinaios σηματοδοτώντας το τέλος ενός μεγάλου κύκλου ζωής της εταιρίας, που για δεκαετίες είχε τη μορφή της οικογενειακής επιχείρησης με κύρια έμφαση στη διόγκωση των οικονομικών μεγεθών της: «Κάποτε είχε μεγαλύτερη σημασία το μέγεθος, παρά η μορφή της εταιρικής διακυβέρνησης», σημείωνε χαρακτηριστικά στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του 2018 και έδινε την αφετηρία για το νέο κύκλο της εισηγμένης: «Είμαστε μία ελληνική εταιρία στην καρδιά, αλλά πολυεθνική».

Επιπλέον ο Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραφε τις αλλαγές στη διοίκηση της, υπογραμμίζοντας ότι κάποτε στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο ήταν μόλις τρία τα ανεξάρτητα μέλη και τέσσερα προέρχονταν από την οικογένεια. Σήμερα το 11μελές Δ.Σ. της Mytilineos δεν έχει κανένα μέλος της οικογένειας.

Την περασμένη Παρασκευή, άλλη μία πράξη έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξαγόρασε τις μετοχές του αδελφού του Ιωάννη αποκτώντας τις 19.201.219 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές του και πλέον το ποσοστό του στην εισηγμένη, από 13,1% ανήλθε στο 26,5%. Ο Ιωάννης Μυτιληναίος δεν έχει πια κανένα δικαίωμα στην εισηγμένη και δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τη ναυτιλία, τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο Ευάγγελος είναι πια ο κυρίαρχος της Mytilineos σε μία εποχή κατά την οποία τόσο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εισηγμένης, όσο και η ελληνική οικονομία μεταβαίνουν σε μία νέα εποχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Πρόσφατα, άλλωστε, η ειδική έκθεση της επενδυτικής και συμβουλευτικής εταιρίας EDISON, υπογράμμιζε τις πρωτοποριακές κινήσεις της εταιρίας στον τομέα της ενέργειας και το πώς οι δρομολογούμενες εξελίξεις στη ΔΕΗ αλλά και στην εγχώρια αγορά ενέργειας βρίσκουν τη Mytilenos έγκαιρα τοποθετημένη αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Τέτοιες κινήσεις είναι ενδεικτικά η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ με την κατασκευή του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ισχύος 826 MW) ή η διεύρυνση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου με περισσότερες εκ των μία πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Η ικανότητα του κυρίαρχου προσώπου στη Mytilineos να προβλέπει τις αλλαγές στα συνολικά «κάδρα» των πεδίων όπου δραστηριοποιείται η εταιρία δικαιώνει, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, τις επιλογές των μετόχων της εισηγμένης. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν μετά κι από αυτήν την εξέλιξη ανάμεσα στον Ευάγγελο και Ιωάννη Μυτιληναίο, το πώς μπορούν με ομαλό και αξιοπρεπή τρόπο οι μεγαλόμετοχοι μίας εταιρείας και δη οικογενειακής να επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους.

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v