Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Edison: EBITDA 60 εκατ. ετησίως στη Mytilineos από τη νέα μονάδα αερίου

Αύξηση 23% στα EBITDA του εξαμήνου βλέπει η επενδυτική εταιρεία για την εισηγμένη. Οδηγός της κερδοφορίας ο νέος σταθμός CCGT. Οι προοπτικές ανάπτυξης.

Edison: EBITDA 60 εκατ. ετησίως στη Mytilineos από τη νέα μονάδα αερίου

Σε κούρσα κερδοφορίας και υψηλών αποδόσεων οδηγούν τη Mytilineos οι στρατηγικές επιλογές της διοίκησής της στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ειδική έκδοση της επενδυτικής και συμβουλευτικής εταιρείας EDISON.

Μάλιστα εκτιμά πως τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019, θα δείξουν ετήσια αύξηση 23% στα EBITDA της εισηγμένης (εκτιμά τη διαμόρφωσή τους στα 178 εκατ. ευρώ), με τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (power & gas) να αποτελούν τον βασικό παράγοντα της ανόδου.

Η EDISON βλέπει τα EBITDA του συγκεκριμένου κλάδου να τριπλασιάζονται από πέρυσι και να ανεβαίνουν στα 48 εκατ. ευρώ. Στο τέλος, δε, του 2019, το 26% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα προέρχεται από την ενέργεια. Έτσι, τα συνολικά EBITDA της Mytilineos για φέτος θα ανέλθουν στα 360 εκατ. ευρώ, όπως πάντα προβλέπει η EDISON. Η τελευταία υποστηρίζει ότι η μετοχή της εισηγμένης παραμένει ελκυστική.

Η επενδυτική εταιρεία κάνει λόγο στην ειδική της έκδοση για αρκετές ευκαιρίες ανάπτυξης της εισηγμένης στην ελληνική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενεργειακή πολιτική και το μέλλον της ΔEH θα επιταχύνουν τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Κλειδί και οδηγός, κατά την EDISON, είναι η νέα επένδυση που ανακοίνωσε τον Ιούλιο η Mytilineos για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο το φυσικό αέριο. «Η κατασκευή του είναι πιθανόν να πετύχει υψηλές αποδόσεις και να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη», τονίζεται στην έκδοση της επενδυτικής εταιρείας, η οποία κάνει λόγο για 19% IRR του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

Στρατηγική και οικονομική σημασία του σταθμού CCGT

H EDISON χαρακτηρίζει τον νέο σταθμό CCGT συνολικής ισχύος 826 Μεγαβάτ (24% μεγαλύτερη από την αρχικώς προγραμματιζόμενη) στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ως «στρατηγικής και οικονομικής σημασίας» για τη Mytilineos.  

Το εργοστάσιο θα είναι εξοπλισμένο με αεριοστρόβιλο της κατηγορίας GE - H με θερμική απόδοση 63%, την υψηλότερη στην Ευρώπη, και η συνολική επένδυση αναμένεται να είναι 300 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή εκτιμάται, σύμφωνα με την EDISON, να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα χορηγηθεί άδεια κατασκευής, και θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

«Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα εργοστάσια φυσικού αερίου στην Ελλάδα, βλέπουμε την ανακοίνωση θετικά, καθώς το εργοστάσιο αυτό θα μπορούσε να επιτύχει υψηλούς συντελεστές φόρτωσης (η εταιρεία αναμένει να το λειτουργεί σε ένα βασικό επίπεδο, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς πολλές διακοπές)», περιγράφει η επενδυτική εταιρεία. Υπολογίζει μάλιστα πως οι ετήσιες συνεισφορές του στα EBITDA της Mytilineos θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι προοπτικές ανάπτυξης

Ο τομέας ενέργειας και φυσικού αερίου της Mytilineos, κατά την EDISON, είναι σε θέση να κατακτήσει ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική αγορά. Και η επενδυτική εταιρεία απαριθμεί τα βασικά πλεονεκτήματα της ανταγωνιστικής θέσης:

* Η Mytilineos έχει ιστορικό προμήθειας φυσικού αερίου με ανταγωνιστικές χονδρικές τιμές. H εισηγμένη είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, εισάγοντας πάνω από το 30% του ελληνικού φυσικού αερίου (1,3 δισ. κυβικά μέτρα μέσω αγωγού και LNG το 2018) με μακροπρόθεσμες συμβάσεις και άμεσες αγορές. «Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι η ενεργός παρουσία της εταιρείας στην αγορά LNG θα της επιτρέψει να καταγράψει βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης σε ολοένα και πιο ασταθείς ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου», λέει η EDISON κι εξηγεί: «Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να κυριαρχείται από το ρωσικό καύσιμο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πετρελαίου. Μακροπρόθεσμα, τα σχέδια για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου (που θα βοηθούσε στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την προσφορά φυσικού αερίου στη Ρωσία) θα προσέφεραν πρόσθετες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον Μυτιληναίο, ο οποίος είναι ήδη πρωτοπόρος στην αγορά».

Στο σημείο αυτό η EDISON αναφέρει το έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και το μελλοντικό επενδυτικό σχέδιο ύψους 7 δισ. ευρώ του αγωγού East Med.

* H εισηγμένη διαθέτει και εκμεταλλεύεται μονάδες φυσικού αερίου σχετικά χαμηλού κόστους, σε μια αγορά που κυριαρχείται από παλιά και ακριβά εργοστάσια λιγνίτη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, πίσω από την κρατική ΔΕΗ. Διαθέτει δύο εργοστάσια CCGT (συνολική ενοποιημένη ισχύς 881 MW, εκ των οποίων το μερίδιο της Μυτιληναίος είναι 728 MW), μία μονάδα συμπαραγωγής 334 MW CHP, η οποία παρέχει ατμό για τη μεταλλουργική επιχείρηση (Αλουμίνιο της Ελλάδας) και ένα σημαντικό αιολικό χαρτοφυλάκιο (210 MW συμπεριλαμβανομένων των 35 MW που τέθηκαν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019). Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θέσει σε λειτουργία ένα νέο εργοστάσιο 826 MW CCGT μέχρι το τέλος του 2021.

*  Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο της Mytilineos έχουν υψηλή απόδοση (απόδοση 58% για τα δύο υφιστάμενα CCGT, τα οποία είναι τα υψηλότερα στη χώρα σήμερα, σύμφωνα με τον Μυτιληναίο). Το νέο CCGT θα έχει θερμική απόδοση 63%, την υψηλότερη στην Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι το χαμηλό κόστος του χρησιμοποιούμενου φυσικού αερίου, η αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων και οι μονάδες χαμηλών εκπομπών εναντίον λιγνίτη είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της θέσης των μονάδων της Μυτιληναίος στο χαμηλό τέλος της καμπύλης κόστους για ελληνικές γεννήτριες ισχύος», σημειώνει η EDISON.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v