Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάσιμα τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις της Coca Cola HBC αυξήθηκαν κατά 3,8% στα 3,352 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο, ενώ ο όγκος πωλήσεων κατά 2,2%. Οι κακές καιρικές συνθήκες το β' τρίμηνο επηρέασαν αρνητικά.

Στάσιμα τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC

Στα 222,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola HBC το α' εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας άνοδο 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά της κέρδη ήταν μειωμένα κατά 10,1% στα 195,1 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Cοca Cοla HBC, τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα €0,612 καταγράφοντας αύξηση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα €0,536, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 9,2%.

Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,2% στα 1,09 δισ. κιβώτια, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,8% στα 3,352 δισ. ευρώ.

Κατά την εταιρεία, σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2,4% στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών:

- Ο όγκος πωλήσεων στις αναπτυγμένες αγορές αυξήθηκε κατά 0,4% με την Ιταλία να σημειώνει ενθαρρυντικά θετικές επιδόσεις.

- Οι όγκοι πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες αγορές αυξήθηκαν κατά 1,4% παρά την ισχυρή αύξηση το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

- Οι όγκοι πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκαν κατά 3,4% με συνέχιση της ισχυρής αύξησης στη Νιγηρία.

Όπως επισημαίνει στην σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, οι ασυνήθιστα υγρές και ψυχρές καιρικές συνθήκες στο δεύτερο τρίμηνο επηρέασαν αρνητικά την αύξηση των εσόδων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες το δεύτερο μισό του Ιουνίου οδήγησαν σε καλύτερες επιδόσεις.

Ο κ. Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, σχολίασε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το ισχυρό πρώτο εξάμηνο του έτους, δεδομένου του συνδυασμού της υψηλής
συγκριτικής βάσης και των ασυνήθιστα υγρών και ψυχρών καιρικών συνθηκών. Πετύχαμε αύξηση των
εσόδων και του όγκου πωλήσεων και στους τρεις τομείς δραστηριότητας με παράλληλη περαιτέρω βελτίωση
των συγκρίσιμων περιθωρίων κέρδους. Οι πρωτοβουλίες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων και η
καινοτομία συνεχίζουν να αποφέρουν καλά αποτελέσματα, με την καινοτομία να οδηγεί σε αύξηση του όγκου
πωλήσεων κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες στο πρώτο εξάμηνο. Αυξάνουμε τα έσοδα σε κάποιες από τις πιο
σημαντικές κατηγορίες προϊόντων μας, περιλαμβανομένων των ανθρακούχων αναψυκτικών, των
εμφιαλωμένων νερών και των ποτών ενέργειας και προχωράμε με την κυκλοφορία του Costa Coffee σε 10 από τις αγορές μας το 2020. Πραγματοποιήσαμε ικανοποιητική πρόοδο στην περίοδο σχετικά με τις
πρωτοβουλίες συσκευασίας μας με τρία από τα σήματά μας στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών να
συσκευάζονται πλέον με 100% ανακυκλωμένη ρητίνη. Με το βλέμμα στο μέλλον, αναμένουμε αύξηση των
εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση στα πλαίσια του εύρους 5-6%, σημειώνοντας μία ακόμη χρονιά
βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους».

Οι προοπτικές για το β' εξάμηνο

Οπως επισημαίνει η Cοca Cοla HBC στην ανακοίνωσή της, στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 αναμένει βελτίωση στον ρυθμό αύξησης των εσόδων σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο και στους τρεις τομείς δραστηριότητας, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Αναμένει αυτή η βελτίωση να είναι αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης του όγκου πωλήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, ενώ η αύξηση των εσόδων ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αναμένεται να συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό με το πρώτο εξάμηνο.

"Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ελαφρώς σταθερότερες στο πρώτο εξάμηνο από ό,τι περιμέναμε", σημειώνει. Συνυπολογίζοντας τις θέσεις αντιστάθμισης και τις τρέχουσες θετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, αναμένει, ότι η δυσμενής επίδραση από τις συναλλαγματικές μεταβολές στα αποτελέσματά μας για το σύνολο του έτους θα ανέλθει σε περίπου €20 εκατ. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο κατά €30 εκατ. σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή μας, η οποία βασιζόταν στις τότε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. "Θα εκμεταλλευτούμε αυτό το πιο θετικό περιβάλλον συναλλαγματικών ισοτιμιών για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των εσόδων", τονίζει.

Το κόστος πρώτων υλών εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας. Όπως επισημαίνει έχει συνάψει συμφωνίες για τις περισσότερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί και με βάση αυτές συνεχίζει να αναμένει χαμηλή μονοψήφια αύξηση στο κόστος πρώτων υλών σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανά κιβώτιο για το σύνολο του έτους.

"Με το βλέμμα στο μέλλον, αναμένουμε αύξηση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση το 2019, στα πλαίσια του εύρους 5-6% και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους για ένα ακόμη έτος. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή τροχιά για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις προς την αγορά, όπως αυτές ανακοινώθηκαν στην πρόσφατη Ημερίδα Επενδυτών", τονίζει.

 

* Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Cοca Cοla HBC επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v