Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύνει τα χέρια της Alpha Bank η επιτυχία της εθελουσίας

Πόσοι εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση την πρώτη εβδομάδα, «κλειδώνοντας» το bonus του 5%. Πώς η επιτυχία του προγράμματος διευκολύνει τους σχεδιασμούς για εμπροσθοβαρή μείωση εξόδων. Τα στοχευμένα κίνητρα.

Λύνει τα χέρια της Alpha Bank η επιτυχία της εθελουσίας

Την πρώτη απτή απόδειξη ότι το «εργαλείο» εθελουσίας εξόδου μπορεί να αναζωογονηθεί, εφόσον τα προγράμματα συνδυάζουν σωστή ανάλυση του προφίλ που έχει το προσωπικό, με αξιόλογο πακέτο παροχών και διασφαλίσεων, παρέχει το εν εξελίξει πρόγραμμα παροχής κινήτρων πρόωρης αποχώρησης της Alpha Bank.

Κατά την πρώτη εβδομάδα της περιόδου αποδοχής, η εθελούσια «έτρεξε» με ρυθμό που υπερέβη ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον να κάνουν χρήση των κινήτρων εκδήλωσαν περισσότεροι από 640 εργαζόμενοι από τις κεντρικές υπηρεσίες και τα καταστήματα της τράπεζας, την ώρα που δημοσιοποιημένος στόχος ήταν η αποχώρηση 300 ατόμων.

Οι αιτήσεις της πρώτης εβδομάδας, οι οποίες, εφόσον γίνουν αποδεκτές, «κλειδώνουν» το πρόσθετο bonus 5% επί της αποζημίωσης, ξεπέρασαν αισθητά, όπως ομολογούν στελέχη της τράπεζας, ακόμη και τον εσωτερικό στόχο, που είχε τεθεί για το πρόγραμμα και ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξος από τον δημοσιοποιημένο.

Με δεδομένο, δε, ότι η περίοδος αποδοχής λήγει την προσεχή Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί περαιτέρω, διευκολύνοντας σημαντικά τους σχεδιασμούς της διοίκησης για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τη διαμόρφωση πιο «φιλόδοξων» στόχων, με την ανακοίνωση του σχεδίου μετασχηματισμού, τον επόμενο μήνα.

Βασικός άξονας του σχεδίου θα αποτελεί η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs). Παρότι κρίσιμες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, η αγορά εκτιμά, βάσιμα, ότι στα παράπλευρα οφέλη της τιτλοποίησης δανείων με ανάθεση διαχείρισης θα περιλαμβάνεται και η περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους. Σημειώνεται ότι από το τρέχον πρόγραμμα εθελουσίας εξαιρέθηκαν τα τμήματα διαχείρισης NPEs.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η πέραν κάθε προσδοκίας ανταπόκριση των εργαζομένων στα κίνητρα αποχώρησης συνιστά σημαντική επιτυχία και παρακαταθήκη για τη διοίκηση Ψάλτη, ενώ λύνει τα χέρια της στην προσπάθεια να εμβαθύνει τη διαδικασία ανανέωσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και αποσκοπεί στην ανάδειξη στελεχών από τη νέα γενιά εργαζομένων στον όμιλο.

Τα κίνητρα που έκαναν τη διαφορά

Η καινοτομία του προγράμματος, όπως έγραψε το Euro2day, στηρίζεται στην παροχή αυξημένων κινήτρων για την οµάδα των εργαζοµένων µεταξύ 40 µε 50 ετών, που έχει τουλάχιστον 20 χρόνια προϋπηρεσίας στην τράπεζα.

Οι εργαζόµενοι µε τα παραπάνω χαρακτηριστικά µπορούν να πάρουν έως και τη διπλάσια αποζηµίωση. Επιπλέον, προσαύξηση της αποζηµίωσης κατά 30% παρέχεται στους εργαζόµενους σε επιλεγµένες κεντρικές υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται στην περίµετρο του προγράµµατος, καθώς στόχευση της τράπεζας είναι να αποσυµφορηθεί από το πλεονάζον προσωπικό.

Για να καταστήσει πιο ελκυστική την άδεια μετά αποδοχών (sabbatical) για όσους θέλουν να αναζητήσουν μια νέα επαγγελματική πρόκληση, η Αlpha Βank παρείχε, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα πρόωρης διακοπής του προγράμματος, αυξάνοντας, μάλιστα, το ύψος του εφάπαξ ποσού αποζημίωσης, με κριτήριο την ταχύτητα διακοπής.

Συγκεκριμένα, όσοι επιλέξουν 3ετή άδεια μετά αποδοχών, θα λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, συν τα αναλογούντα δώρα εορτών, καθώς και το επίδομα αδείας. Αν διακόψουν το πρόγραμμα εντός 24 μηνών από την έναρξή του, θα πάρουν εφάπαξ το 80% της αποζημίωσης. Αν το πράξουν μεταξύ 25ου και 36ου μήνα, θα πάρουν το 45% της αποζημίωσης.

Το συνολικό μεικτό ποσό από το άθροισμα των αποδοχών μακροχρόνιας άδειας και της εφάπαξ παροχής δεν μπορεί να υπερβεί τις 300 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v