Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αύξηση-μαμούθ έως 650 εκατ. προχωρά η Lamda

Η εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Ελληνικό καθώς δεν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με το Global Investment Group. Ο όμιλος Λάτση θα καλύψει τυχόν αδιάθετα. Olympia Group και VNK Capital δηλώνουν ότι θα ασκήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων.

Σε αύξηση-μαμούθ έως 650 εκατ. προχωρά η Lamda

Σε αύξηση-μαμούθ, η οποία μπορεί να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ, προχωρά η Lamda Development, η οποία αναλαμβάνει να προχωρήσει με δικά της κεφάλαια την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναζητήσει επενδυτές που θα συμμετάσχουν με μειοψηφικό ποσοστό καθώς ο όμιλος Λάτση επιθυμεί να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό. Ο όμιλος Λάτση δεσμεύεται, επίσης, πως αν χρειαστεί, θα καλύψει το σύνολο της έκδοσης, αν και οι όμιλοι Olympia και VNK Capital (οικογένεια Κάτσου) που συμμετέχουν στη Lamda δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με την πλευρά της Eagle Hills από το Αμπου Ντάμπι, που συμμετείχε στο αρχικό σχήμα για το Ελληνικό, συνεχίζονται. Τυχόν συμφωνία θα αφορά, όπως προαναφέρθηκε, σε μειοψηφικό πακέτο.

Οπως σημειώνει η εταιρεία, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) και ενόψει της άμεσης εκκίνησης της μεγαλύτερης επένδυσης στη χώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στη σημερινή του Συνεδρίαση αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των €650 εκατ.

«Τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Develοpment αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της Εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου.

»Η Εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Για τη Lamda Develοpment, η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα».

Υποστηρίζοντας έμπρακτα τα ανωτέρω, ο βασικός μέτοχος «Consolidated LAMDA Holdings», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Εταιρείας, VOXCOVE (Κοινοπραξία της OLYMPIA Group και της VNK Capital), πιστεύει ακράδαντα στο έργο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, στηρίζει και θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου, από τα αντληθησόμενα κεφάλαια:

- ποσό €467 εκατομμυρίων θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής HELLINIKON GLOBAL I S.A.» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από αυτή για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του Τιμήματος Αγοραπωλησίας Μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Σύμβασης και της ως άνω Τροποποιητικής Σύμβασης, ήτοι ποσό €300 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την Ημερομηνία Μεταβίβασης και ποσό €167 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την Ημερομηνία Μεταβίβασης (υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτίρια-τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής
Διάταξης),

- ποσό €133 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών (3) ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης,

- ποσό €40 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός τριών (3) ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, 

- ποσό €10 εκατομμυρίων θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης.

 

*Η έκθεση του ΔΣ για την ΑΜΚ της Lamda, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v