Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ερχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών

Νέα πάγια ρύθμιση απλήρωτων λογαριασμών καθιερώνει η δημόσια εταιρεία. Χαμηλότερα τα ποσοστά προκαταβολής για την υπαγωγή στους διακανονισμούς. Παραμένουν μέχρι 24 οι μηνιαίες δόσεις. Αυτοματοποιημένες και απλές οι ρυθμίσεις.

ΔΕΗ: Ερχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση από τη ΔΕΗ των νέων διακανονισμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς των πελατών της χαμηλής τάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα πρόκειται για «πάγια» ρύθμιση, η οποία θα ισχύει σε μόνιμη βάση, δίνοντας τη δυνατότητα στα 6,8 εκατομμύρια πελάτες της εταιρείας (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) να επισκέπτονται ειδική πλατφόρμα της ιστοστελίδας της δημόσιας επιχείρησης και να διακανονίζουν τις οφειλές τους.

Όπως αναφέρουν πηγές, για την υπαγωγή στους νέους διακανονισμούς δεν θα απαιτείται πια η προκαταβολή του 40% του ύψους του χρέους. Το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερο και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος της οφειλής.

Ο αριθμός των δόσεων θα ανέρχεται έως και τις 24 μηνιαίες, ανάλογα με το ύψος των χρεών, όσο δηλαδή φτάνει και σήμερα.

Οι διακανονισμοί θα είναι κατηγοριοποιημένοι ανάλογα με το ποσό της οφειλής και η δυνατότητα υπαγωγής σε αυτούς δεν θα απαιτεί γραφειοκρατική διαδικασία. Πρόνοια, φυσικά, υπάρχει και για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ και θα πρέπει να επισκεφθούν ένα κατάστημα της δημόσιας εταιρείας, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, για αυτές τις περιπτώσεις θα χρειάζεται απλά η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας.

Ξεχωριστές ρυθμίσεις χρεών θα υπάρχουν και για τους λεγόμενους τελικούς πελάτες και όσους έχουν καταπέσει στην καθολική υπηρεσία. Πρόκειται για συνολικά 823.075. Στην κατηγορία των τελικών πελατών ανήκουν αυτοί που άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς στον προηγούμενο, εκείνοι που έβγαλαν άλλο ΑΦΜ για να αποφύγουν την εξυπηρέτηση των συσσωρευμένων χρεών τους καθώς και επιχειρήσεις που έπαυσαν τη δραστηριότητά τους.

Οι οφειλέτες της χαμηλής τάσης (ενεργοί και τελικοί πελάτες) ανέρχονται σε 2.336.552. Αντιστοιχούν δηλαδή στο 33%, ήτοι ένας στους τρεις πελάτες της δημόσιας εταιρείας. Το συνολικό ύψος των χρεών τους είναι στο 1,6 δισ. ευρώ.

Από τα 2.336.552 ενεργούς και τελικούς πελάτες της χαμηλής τάσης, χρωστούν ποσά:

1. Μέχρι 500 ευρώ, 1.663.808. Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 192 εκατ. ευρώ.

2. Από 501 έως 1.000 ευρώ, 276.964. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι στα 155 εκατ. ευρώ.

3. Από 1.001 έως 3.000 ευρώ, 252.598. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτιμώνται σε 347 εκατ. ευρώ.

4. Περισσότερα από 3.000 ευρώ, 143.182. Η κατηγορία αυτή έχει απλήρωτους λογαριασμούς σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, 999 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές από τη διοίκηση της ΔEH και αφορούν στην πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για χαμηλή, μέση και υψηλή τάση ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 2,792 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2018 ήταν οριακά υψηλότερο, στα 2,817 δισ. ευρώ. Από τα 2,792 δισ., το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών που είναι εκτός διακανονισμού ανέβηκε στα 2,474 δισ. από 2,443 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Τα ποσά που είναι σε διακανονισμό ήταν λιγότερα, στο εξάμηνο του έτους, μόλις 318 εκατ. ευρώ από 374 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v