Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγικός επενδυτής η Sterner Stenhus στην Pasal

Ο σουηδικός όμιλος του Ηλία Γεωργιάδη προτίθεται να καταβάλει 23 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ και ομολογιακού στην εισηγμένη. Η τρέχουσα κατάσταση στην Pasal Development και οι προοπτικές μετά το δρομολογούμενο deal.

Στρατηγικός επενδυτής η Sterner Stenhus στην Pasal

Η διοίκηση της Ρasal Development και η σουηδική Sterner Stenhus «έδωσαν τα χέρια» προκειμένου η δεύτερη να αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην εισηγμένη και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Sterner Stenhus θα καταβάλλει ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού δανεισμού στην Ρasal Development, προκειμένου η εισηγμένη να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στις δραστηριότητες του real estate, των logistics, αλλά ενδεχομένως και των ΣΔΙΤ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Ρasal Development μετά από την πρόσφατη συμφωνία αναδιάρθρωσης που επικυρώθηκε δικαστικά και μετά από την επικείμενη πώληση του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην αμερικανική Hines, θα παραμείνει με πολύ περιορισμένο δανεισμό και χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς εργαζόμενους, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς πιστωτές.

Στα πλεονεκτήματά της επίσης συμπεριλαμβάνονται τόσο το ότι είναι εισηγμένη στο ΧΑ, όσο και το λογιστικό υπόλοιπο των συσσωρευμένων ζημιών της (χωρίς φορολογία εισοδήματος τυχόν κέρδη των επόμενων ετών).

Από την άλλη πλευρά, βασικότερος μέτοχος του ισχυρού σουηδικού Ομίλου Sterner Stenhus είναι ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας κ. Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη χώρα μας μέσα στο 2019. Ειδικότερα:

• Στις αρχές της φετινής χρονιάς αγόρασε δύο αποθήκες στον Ασπρόπυργο, μία 14.000 τ.μ. που είναι μισθωμένη στην Friesland και μια δεύτερη 7.500 τ.μ. μισθωμένη στην Goldair.

• Τον Μάιο απέκτησε το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην Πλατεία Ομονοίας.

• Μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κίνηση του της σουηδικής Sterner Stenhus να αγοράσει από τον κατασκευαστικό όμιλο Άβαξ συγκεκριμένη σύμβαση ΣΔΙΤ έναντι 8,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σύμβαση που υπεγράφη το 2014 και αφορούσε την κατασκευή και συντήρηση και τεχνική διαχείριση δέκα σχολείων για 25 χρόνια, έναντι μισθώματος που θα καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Ρasal Development αποτελεί την επόμενη επεκτατική κίνηση του κ. Ηλία Γεωργιάδη στην ελληνική αγορά, με τον επιχειρηματία να έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν με θερμά λόγια για τις μελλοντικές της προοπτικές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θεωρείται πιθανόν ότι ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης θα θελήσει να «περάσει» μέσα από την Pasal Development τμήμα τουλάχιστον των μέχρι τώρα επενδύσεών του στη χώρα μας, όπως επίσης και μελλοντικών, καθώς έχει δηλώσει δημοσίως πως «έχει έρθει στην Ελλάδα για να επενδύσει».

Πέραν των επεκτατικών σχεδίων του νέου ιδιοκτησιακού σχήματος, η είσοδος της Sterner Stenhus φέρεται να διασφαλίζει στην Ρasal Development και τη διατήρηση μιας σειράς ακινήτων της, όπως για παράδειγμα τις κεντρικές αποθήκες της Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα (ετήσιο ενοίκιο 1,5 εκατ. ευρώ) και τα ακίνητα προς αξιοποίηση σε Εύβοια, Βοτανικό και Λαύριο.

O όμιλος Sterner Stenhus έχει έντονη παρουσία σε τομείς όπως οι εξωτερικές ανακαινίσεις κτιρίων (από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Σουηδίας στη συγκεκριμένη αγορά) και το real estate (επένδυση και διαχείριση ακινήτων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v