Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος: Οι τράπεζες «σκανάρουν» την έκθεση της Grant Thornton

Αισιοδοξία για οριστικοποίηση της συμφωνίας έως το τέλος του έτους. Πιστώτριες τράπεζες και διοικήσεις αποτιμούν τα αποτελέσματα του ελέγχου της Grant Thornton. Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι άλλες εταιρείες του κλάδου.

ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος: Οι τράπεζες «σκανάρουν» την έκθεση της Grant Thornton

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι έως το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί το deal μεταξύ των εισηγμένων ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος, προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, εκφράζουν στελέχη του κλάδου εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα.

Ήταν στις 8 Μαΐου του 2019, όταν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών και οι έξι πιστώτριες τράπεζες είχαν υπογράψει MoU (μνημόνιο συνεργασίας), στο οποίο δεσμεύονταν ότι «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» θα δρούσαν καλόπιστα, με στόχο να οριστικοποιήσουν τους όρους με τους οποίους η ΣΙΔΜΑ θα απορροφούσε τη μεταλλουργική δραστηριότητα της Μπήτρος και τμήμα των υποχρεώσεών της.

Το «εύλογο αυτό χρονικό διάστημα» ελπίζεται ότι δεν θα διαρκέσει πάνω από επτά μήνες και έτσι οι όροι της συμφωνίας να έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Πού βρίσκεται όμως σήμερα η εξέλιξη της υπόθεσης;

Μετά το MoU του Μαΐου, η Grant Thornton ανέλαβε να προχωρήσει το due diligence, «σκανάροντας» τις δύο εταιρείες. Τα ευρήματα του σχετικού ελέγχου φέρεται να έχουν παραδοθεί τόσο στις διοικήσεις των ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος, όσο και στις πιστώτριες τράπεζες και να έχει ξεκινήσει καινούργιος γύρος διαπραγματεύσεων, προκειμένου τα νέα δεδομένα να συνεκτιμηθούν στην τελική σχέση ανταλλαγής.

Αν όλα πάνε καλά, το τελικό ΟΚ θα δοθεί μέσα στο Νοέμβριο και έτσι εντός του έτους θα επιχειρηθεί να διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εισηγμένων, προκειμένου να εγκρίνουν το deal και αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα και ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα υπάρξει αίσιο τέλος.

Το συγκεκριμένο deal προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των τραπεζών και των εμπλεκόμενων Ομίλων, αλλά και των άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος αποτελούν τις δύο από τις τέσσερις «μεγάλες δυνάμεις» του σιδηρεμπορίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε δηλώσει ο CEO της Έλαστρον Αθανάσιος Καλπίνης τον φετινό Ιούνιο: «Δεν έχουμε σχηματίσει άποψη για το διαφαινόμενο deal μεταξύ των εταιρειών του κλάδου ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος και αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους ανταλλαγής, ούτε τις τραπεζικές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι όροι που θα ισχύσουν δεν θα αλλοιώνουν τον υγιή ανταγωνισμό».

Σε ανάλογο περίπου μήκος κύματος είχε κινηθεί και η θέση της διοίκησης της Αφοί ΚορδέλλουΟ κλάδος του σιδηρεμπορίου συγκαταλέγεται σε αυτούς που επλήγησαν καίρια από την οικονομική κρίση, με έντονη υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης και με μεγάλη διεύρυνση των χρονικών περιθωρίων πίστωσης προς τους πελάτες.

Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια, στον βαθμό που αυξηθούν οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v