Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει τέλος στη μονιμότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ

Δέκα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ. Eρχεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στα πρότυπα του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Πωλείται το 100% της κρατικής συμμετοχής σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.

Μπαίνει τέλος στη μονιμότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ

Δέκα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα και την προσαρμογή της ΔΕΗ στα δεδομένα των ιδιωτικών εταιριών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου όπου παρουσιάστηκαν τα κύρια σημεία του ενεργειακού νομοσχεδίου.

Στις διατάξεις του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη προβλέπεται επίσης το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρίες με την πρόβλεψη πώλησης όλου του ποσοστού του δημοσίου στους κλάδους Εμπορίας και Υποδομών, ενώ υπό το δημόσιο έλεγχο παραμένουν οι διεθνείς υποδομές.

Επιπλέον, ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσαν και τη μείωση των νυχτερινών χρεώσεων των ΥΚΩ στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις άνω των 1.600 Κιλοβατωρών.

Ειδικότερα τα δέκα μέτρα για τη ΔΕH είναι:

1. Καταργείται η μομιμότητα για τους νεοπρασλαμβανόμενους εργαζόμενους στη δημόσια εταιρία, ενώ οι προσλήψεις γίνονται με ευέλικτες διαδικασίες. Σύμφωνα με τον υπουργό οι προσλήψεις θα αφορούν αυτούς που χρειάζεται πραγματικά η ΔΕH, όπως άνθρωποι νέοι εξειδικευμένοι στις τεχνολογίες. Θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ΔΕH που να μπορεί να ανταγωνιστεί και να έχει το πνεύμα του ιδιωτικού τομέα. Η ΔΕH δεν είναι δημόσιο, υπουργείο. Με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται συμμετοχή του ΑΣΕΠ στον έλεγχο νομιμότητας, αλλά θα υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα, σημείωσε ο υπουργός.

2. Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και διευθυντών της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους. Θα προσλαμβάνονται με τριετή συμβόλαια από εδώ και στο εξής. Θα επιλέγονται με προκήρυξη η οποία θα απευθύνεται τόσο στους εργαζόμενους αλλά και σε στελέχη της αγοράς

3. Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 γενικών διευθυντών και διευθυντών του ομίλου ακριβώς λόγω τριετίας θα καθορίζονται από το ΔΣ της ΔΕH και επιτροπή αμοιβών.

4. Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα της διοίκησης της εταιρίας. Οι βοηθοί διευθυντές σε ποσοστό 20% μπορούν να προσλαμβάνονται από την αγορά αλλά με τους μισθούς της ΔΕH.

5. Τίθενται οι προϋποθέσεις για ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνουν τη ΔΕH όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μειωθεί το κόστος της ΔΕΗ και θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος. Μία πρώτη εκτίμηση θέλει το κόστος να αποσβεστεί σε δύο τρία χρόνια. «Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ το 2012 -2014», είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

6. Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση προσωπικού ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινηθούν σε άλλες εταιρίες του ομίλου.

7. Επιτρέπονται εθελοντικές, προς το δημόσιο τομέα μεταφορές εργαζομένων. Μπορεί να αφορά στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης ιδίως νεότερους εργαζόμενους. Απαιτείται συντονισμός με Υπ. Εσωτερικών για αυτές τις μεταφορές προσωπικού.

8. Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες. Η ΔΕH σήμερα ακόμη και για 80.000 ευρώ προμήθειες ακολουθεί μακρόσυρτη διαδικασία. Η όποια νέα ρύθμιση θα είναι κάτω από τα κοινοτικά όρια. Θα υπάρχουν εγγυήσεις, διασφάλιση του προσυμβατικού ελέγχου του ελεγκτικού συνεδρίου.

9. Ενισχύεται η Εταιρική Διακυβέρνηση. Για να λειτουργεί ως σύγχρονη Α.Ε. Εισάγεται η επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων αλλά και την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των προμηθειών η οποία θα έχει την εποπτεία της ΓΣ. Και θα συμμετέχουν μέλη ανεξάρτητα.

10. Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Μέχρι σήμερα έκπτωση 75% για εργαζόμενους και συνταξιούχους που καταλαμβάνει όχι μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος αλλά καταλαμβάνει και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Καταργείται η έκπτωση για τα ρυθμιζόμενα αλλά μένει έκπτωση 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος.

«Η ΔΕH έβγαλε τη μύτη της από το νερό αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να ανέβει», είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις θα είναι λιγότερες από τις αποχωρήσεις, ενώ το πρόγραμμα εθελουσίας θα εκκινήσει κατά πάσα πιθανότητα ταυτόχρονα με τη διαδικασία του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων.

Ο ίδιος περιγράφοντας το πλαίσιο του νομοσχεδίου το οποίο εκτιμά ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου σημείωσε: «Τόσο με αυτές τις ρυθμίσεις όσο και με αυτές που θα αφορούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την ενεργό στήριξη των ΑΠΕ, την ταχεία διαδικασία υιοθέτηση του target model αλλά και για ενεργειακή εξοικονομηση και ηλεκτροκίνηση, κάνουμε σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό. Έχοντας σαν στόχο την απελευθέρωση και προσαρμοσμένη στην πράσινη. Προωθούμε ευρωπαϊκή ατζέντα η οποία υπηρετεί…

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς περιέγραψε τις προβλέψεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Γίνεται εταιρικός μετασχηματισμός που θα επιτρέψει γρήγορη ιδιωτικοποίηση και θα προσελκύσει επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Θωμά. Γίνεται μερική διάσπαση του κλάδου υποδομών, των διεθνών έργων και της εμπορίας. Δημιουργούνται νέες εταιρίες ΔΕΠΑ Υποδομών και Διεθνών Έργων. Η υφιστάμενη ΔΕΠΑ θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Θα προχωρήσουμε σε πώληση του 65% των Υποδομών και του 65% της Εμπορίας. Θα πουληθεί όλο το ποσοστό του δημοσίου.

Απελευθέρωση αγοράς

Με διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η επίσπευση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η εναρμόνιση με κανονισμό REMIT για διαφάνεια και λειτουργία χονδρεμπορικών αγορών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ: «Για να επισπεύσουμε το target model υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ώστε ο ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας να δεσμεύονται για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και η ΡΑΕ θα εποπτεύει και θα επιβάλλει πρόστιμα σε περίπτωση παρέκκλισης».

Καθολική υπηρεσία και ΥΚΩ

Αλλαγές έρχονται και στην καθολική υπηρεσία όπου μέχρι σήμερα υπήρχε πάντα η ανάθεση στη ΔΕΗ. Με ρύθμιση θα μεταφέρεται εκ περιτροπής σε τρεις προμηθευτές με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Θα μοιραστεί το μερίδιο αγοράς. Προβλέπεται επίσης η μείωση νυχτερινού τιμολογίου για ΥΚΩ και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις άνω των 1.600 kWh.

Ρυθμίσεις για ΑΠΕ

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται στοχευμένα μέτρα για έργα ΑΠΕ όπως η δυνατότητα σε έργα μεγαλύτερα από 250 Μεγαβάτ να αιτηθούν μεμονωμένη ενίσχυση εκτός δηλαδή ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Για υβριδικά έργα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά δημιουργείται η δυνατότητα να προχωρήσει η αδειοδότηση. Συνδέεται η έκδοση αδειών με σύστημα τιμολόγησης. Γίνεται διάκριση αυτών των δύο. Θα προχωρήσει η ΡΑΕ στην έκδοση αδειών και το υπουργείο δεσμεύεται με υπουργική απόφαση για τιμολόγηση Επίσης προβλέπεται ρύθμιση για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό έως 1%. Το 1% θα υπολογίζεται σε επίπεδο νομού και θα αφορά στην αγροτική γη.

Επιπλέον αποσαφηνίζονται οι έννοιες της ηλεκτροκίνησης οχημάτων και πρόβλεψη για τη φόρτιση οχημάτων με ανταγωνιστικό μοντέλο. Θα υπάρχουν επόμενα πακέτα μέτρων - κινήτρων ύστερα από διαβουλεύσεις με αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v