Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαντλήσαμε τις επιλογές διαμηνύει η Πειραιώς στην ΟΤΟΕ

Για casus belli μιλά η Ομοσπονδία Τραπεζουπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος με αφορμή την ανακοίνωση 24 απολύσεων. Εξαντλήθηκε κάθε δυνατή επιλογή υποστηρίζει η πλευρά της τράπεζας.

Εξαντλήσαμε τις επιλογές διαμηνύει η Πειραιώς στην ΟΤΟΕ

Με μια σκληρή ανακοίνωση η ΟΤΟΕ καταγγέλλει απολύσεις στην τράπεζα Πειραιώς. Όπως υποστηρίζει «στη σημερινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ, που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η Τράπεζα εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα. Κατόπιν αυτού, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται», ενώ κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η ΟΤΟΕ «αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου» και μιλά για «αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις». Υποστηρίζει δε ότι «η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει - και δεν υπάρχει - πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης».

Την ίδια στιγμή ωστόσο πηγές της τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν ότι η τράπεζα εξάντλησε κάθε περιθώριο για την αντιμετώπιση του θέματος. Τονίζουν ότι «η τράπεζα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε άμεση επικοινωνία με όλους τους εργαζόμενους στο πρώην RBU, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για τη συνέχιση της απασχόλησής τους».

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν οι ίδιες πηγές η Πειραιώς:

• διασφάλισε το σύνολο των 1.300 θέσεων εργασίας των συναδέλφων του πρώην RBU στην Intrum Hellas

• συμφώνησε με την ΟΤΟΕ τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σήμερα και στο μέλλον, με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων

• εξασφάλισε μπόνους 5 μισθών και πρόσθετου πριμ μετάβασης & παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών

• ενημέρωσε εγκαίρως για τις εξαιρετικά περιορισμένες διαθέσιμες ανάγκες προς κάλυψη

• γνωστοποίησε σε κάθε εργαζόμενο που επέλεξε να μην μεταφερθεί στη νέα εταιρεία τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στον όμιλο, μέσω ατομικών συναντήσεων και επιστολών

• παρέτεινε την προθεσμία αποδοχής της μεταφοράς εργαζομένων στην Intrum Hellas, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επιλογής, σε χρόνο όπου όλα τα δεδομένα ήταν πλέον γνωστά

• δημιούργησε πρόγραμμα αποχώρησης, ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του πρώην RBU.

Κατά τις ίδιες πηγές μια ομάδα εργαζομένων απέρριψε κάθε πρόταση: είτε για τη μεταφορά τους στο δίκτυο καταστημάτων ή σε θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας στην Αττική, είτε για την ένταξή τους σε ειδικό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης με σειρά επιπρόσθετων παροχών.

Εχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια χειρισμού η Πειραιώς προχώρησε σήμερα 02/12/19 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU, εφαρμόζοντας τον κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v