Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ για τις τιτλοποιήσεις

Αισιοδοξία από Χρήστο Μεγάλου για το zero risk του Ηρακλή. Οι θέσεις για αποπληρωμή των CoCos, τις τιτλοποιήσεις όλων των τραπεζών, το ενδιαφέρον των επενδυτών και για τους πυλώνες ανάπτυξης οι οποίοι θα ενισχύσουν την κερδοφορία της.

Πειραιώς: Κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ για τις τιτλοποιήσεις

Η τράπεζα Πειραιώς θα αποπληρώσει τα CoCos στην ώρα τους και σε μετρητά, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με βασικό θέμα την επίσπευση κατά ένα έτος, το 2022 από το 2023, της σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που ανακοινώθηκαν, το Vega ύψους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και τα υπόλοιπα στεγαστικά και καταναλωτικά, αλλά και το Phoenix ύψους 2 δισ. ευρώ (το οποίο η τράπεζα είχε γνωστοποιήσει από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2019) καθώς και με άλλες ενέργειες με αιχμή τις ρυθμίσεις η Πειραιώς θα μειώσει συνολικά τα NPE`s της κατά 11 δις ευρώ το 2020.

Η τιτλοποίηση του Vega θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 ενώ του Phoenix στα μέσα της χρονιάς. Στόχος της τράπεζας, όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, είναι ο δείκτης των NPEs θα περιορισθεί σε μονοψήφιο αριθμό το 2023 και στο 13% το 2022. Στις τιτλοποιήσεις η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των senior τίτλων και το 5% των mezzanine και Junior, αντίστοιχα. Το ύψος των εγγυήσεων για τα δύο πακέτα τιτλοποιήσεων που θα αντλήσει η τράπεζα από τον Ηρακλή ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Στο ερώτημα αν τα μεγάλα πακέτα τιτλοποιήσεων που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2020 ενέχουν ρίσκο και κινδύνους ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι: «Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους επενδυτές και είναι ενήμεροι για όλα τα εγχειρήματα. Βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ελληνικά assets. Πιστεύω ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη».

Zero risk

Η διοίκηση της τράπεζας εξέφρασε την αισιοδοξία της για το ζήτημα του zero risk όσον αφορά τους senior τίτλους και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απόρριψης της εγγύησης του δημοσίου μέσω του Ηρακλή κατά τη διάρκεια του ελέγχου, κατά περίπτωση, της τιτλοποίησης από τις εποπτικές αρχές.

Οι πυλώνες ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου οι πυλώνες ανάπτυξης της τράπεζας Πειραιώς στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση του ρίσκου του ισολογισμού μέσω της δραστικής μείωσης των NPEs, δεύτερον στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (κυρίως) με νέα δάνεια 5,5 δισ. ευρώ το 2020 σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση που αναμένεται στα έσοδα από προμήθειες τόσο στο asset management όσο και στο cross selling και τρίτον στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας όλων των πηγών παραγωγής εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v