Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ζήτηση και χαμηλό επιτόκιο για το Tier 2 της Alpha

Τεράστια η υπερκάλυψη στο βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας. Πάνω από 5,5 δισ. οι προσφορές, στο 4,25% «κλειδώνει» η τιμολόγηση. "Έκδοση ορόσημο", τονίζει η Alpha Bank.

Ισχυρή ζήτηση και χαμηλό επιτόκιο για το Tier 2 της Alpha

Πάνω από 10 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης από την Alpha Bank

Οι προσφορές που έχουν ήδη υποβληθεί είναι άνω των 5,5 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 4,25%.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες σκέψεις για την αποτίμηση του τίτλου κινήθηκαν στη ζώνη 5-5,25% με την ενδεικτική αποτίμηση να υποχωρεί στη συνέχεια στο 4,5-4,75%.  

Η τράπεζα άντλησε συμπληρωματικά κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μέσω 10ετούς ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο δεν θα μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο πενταετίας (10NC5). 

Η επίσημη ανακοίνωση της Alpha Βank

H Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο έχει δεκαετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, επιτόκιο 4,25% και είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σε συνέχεια των επαφών που είχε η διοίκηση της Τράπεζας με την επενδυτική κοινότητα το προηγούμενο διήμερο, η έκδοση συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότεροι από 340 επενδυτές, με κεφάλαια ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Ευρεία υπήρξε η γεωγραφική διασπορά, καθώς ποσοστό 92% της έκδοσης διατέθηκε σε διεθνείς επενδυτές, με μεγαλύτερη τη συμμετοχή από την Ευρώπη (43%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (39%).

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ασία (10%). Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, με την κάλυψη από διαχειριστές κεφαλαίων
και ασφαλιστικούς οργανισμούς να ανέρχεται πάνω από 60%.

Η συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Alpha Βank, το οποίο ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Η έκδοση του ομολόγου συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά περίπου 105 μονάδες βάσης.

Οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών και η Citi ήταν ο ανάδοχος της έκδοσης.

Ο κ. Βασίλειος Ε. Ψάλτης, CEO της Alpha Βank, δήλωσε: «Η πρώτη αυτή έκδοση ομολόγου Tier 2 συνιστά κομβικό σημείο για την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου, το οποίο ανακοινώσαμε πρόσφατα. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρέως διαφοροποιημένη διεθνή επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της Alpha Bank και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v