Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζάκυνθος: Η επένδυση του εμίρη, οι πιέσεις Αδ. Γεωργιάδη και ο δήμαρχος

Να συναινέσουν στην επένδυση που προωθεί εταιρεία συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ στη Ζάκυνθο ζητεί η κυβέρνηση από τους τοπικούς φορείς. Τακτική μαστιγίου και καρότου από τον δήμαρχο Ζακύνθου, που είδε τους επενδυτές.

Ζάκυνθος: Η επένδυση του εμίρη, οι πιέσεις Αδ. Γεωργιάδη και ο δήμαρχος

Με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να πιέζει τους τοπικούς φορείς της Ζακύνθου, όπως διαπιστώθηκε και από πρόσφατα ραντεβού, ώστε να συναινέσουν στην αμφιλεγόμενη επένδυση που συνδέεται με μέλος της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ, ο δήμαρχος του νησιού Νικήτας Αρετάκης εφαρμόζει τακτική μαστιγίου και καρότου απέναντι στους επενδυτές.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, μετά από ραντεβού που είχε στην Αθήνα με εκπροσώπους της εταιρείας (Al Rayyan Greece) που αγόρασε από τον κ. Γ. Χάρο, με συμβόλαιο που υπεγράφη τη Μεγάλη Πέμπτη του 2014, έκταση 14.500 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο. Από τότε έχει ξεσπάσει δικαστική διαμάχη, από τοπικούς φορείς (όπως ο δήμος και η Μητρόπολη Ζακύνθου) καθώς και από ιδιώτες, η οποία συνεχίζεται.

Ο κ. Αρετάκης υποστήριξε, όπως μετέδωσε ο τοπικός Τύπος, πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας τού παρουσίασαν «μία πρόχειρη αρχιτεκτονική διάταξη της επένδυσης» και πως η πρώτη εντύπωση που αποκόμισε κατά το ραντεβού ήταν πως «η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει το έργο»! Όπως είπε, ενημερώθηκε πως το πλάνο της επένδυσης θα είναι έτοιμο σε 14 μήνες, αλλά «δεν με έπεισαν για την αξιοπιστία τους». Κατά τον δήμαρχο Ζακύνθου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νησί «δεν είναι η επένδυση» αλλά το να αποκτήσουν την έκταση των 14.500 στρεμμάτων οι επενδυτές «και να μείνει στην ιδιοκτησία τους, χωρίς να ξέρουν πώς θα την αξιοποιήσουν»!

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Αρετάκης δήλωσε έτοιμος να δεχθεί τη μεταβίβαση τμήματος της έκτασης που διεκδικεί ο δήμος, στην περίπτωση που πειστεί για τη σοβαρότητα του επενδυτικού σχεδίου. «Μου μετέφεραν πως αν η επένδυση δεν γίνει δεκτή από την τοπική κοινωνία, τότε θα αποχωρήσουν, και τους είπα ότι μας ενδιαφέρει η επένδυση», δήλωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου. Πρόσθεσε πως στην περίπτωση που «πειστούμε ότι η εταιρεία θα κάνει αυτά που λέει, ότι δηλαδή θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής, ότι θα κάνει μία τουριστική επένδυση, ότι δεν θα επηρεάζεται το Ναυάγιο (σ.σ. η γνωστή παραλία) και η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων και των επισκεπτών στην παραλία, δεν θα πρέπει να αρνηθούμε το σχέδιό της, αντιθέτως θα είμαστε αρωγοί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν περιουσίες ιδιωτών, του δήμου και της εκκλησίας».

Την ίδια στιγμή, πάντως, τόσο ο δήμος όσο και η Μητρόπολη Ζακύνθου διεκδικούν τμήματα της έκτασης, με τον κ. Αρετάκη να υποστηρίζει πως «θα επιδιώξω να διεκδικήσει ό,τι ανήκει στον δήμο» και πως «το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να οριστεί και δικηγόρος για τη διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας».

Οι εκπρόσωποι της επενδυτικής εταιρείας υποστήριξαν, κατά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Ζακύνθου, πως θα στείλουν τοπογράφο στο νησί ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους ιδιώτες που θεωρούν πως η αγοραπωλησία περιλαμβάνει και ιδιοκτησίες τους… Ξεκαθάρισαν, επίσης, πως δεν διεκδικούν το «Ναυάγιο».

Το Euro2day.gr επιχείρησε χθες να μιλήσει με τον κ. Αρετάκη, χωρίς να καταστεί δυνατό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είχε υποστηρίξει πως «είμαστε υπέρ των επενδύσεων, αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχεται κάποιος και να λέει ότι αγόρασε έκταση 15.000 στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκονται σπίτια, περιουσίες, αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια, αποθήκες, δρόμοι και ό,τι άλλο, χωρίς να δίνει ένα πλάνο, όπως δώσανε στο Ελληνικό ας πούμε. Πρόκειται για μια περιοχή τεράστια, με δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμή. Αν την πάρει, τότε θα αποκλείσει την πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα. Αυτό είναι εντελώς αδιανόητο. Έτσι όπως κινείται ο εμίρης, φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει επένδυση αλλά αποικισμό!».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, που είχε συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί το περασμένο καλοκαίρι, είχε ξεκαθαρίσει στους φορείς της Ζακύνθου πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει η επένδυση.

Τον τελικό λόγο θα τον έχουν, πάντως, τα δικαστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v