Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Ξεκινάει το νέο κύμα μετασχηματισμού του ΟΤΕ

Το δρόμο για το νέο κύμα αλλαγών στον ΟΣΕ ανοίγει η συλλογική σύμβαση εργασίας υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, οι επενδύσεις και το νέο πρόγραμμα εθελουσίας. Τι είπε για Forthnet.

Τσαμάζ: Ξεκινάει το νέο κύμα μετασχηματισμού του ΟΤΕ

Επενδύσεις περί τα 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος ο ΟΤΕ, όπως υποστήριξε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα ετήσια αποτελέσματα του 2019. Τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς δείχνουν πως η διοίκηση του ΟTΕ «κάθεται πάνω» σε ταμειακά διαθέσιμα (και ισοδύναμα) που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (1,06 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα να διαθέτει σημαντική δύναμη πυρός. Παράλληλα η διοίκηση προανήγγειλε πως για τη χρήση 2020 προτίθεται να μοιράσει περί τα 400 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Επιπλέον εκτιμά πως θα δαπανήσει περί τα 260 εκατ. ευρώ για την απόκτηση φάσματος (και στο 5G) και τη συνέχιση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ υποστήριξε πως τα τελευταία δέκα χρόνια ο ΟTΕ επένδυσε περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και πως θα συνεχίσει τις επενδύσεις, τόσο στην κύρια δραστηριότητα, όσο και σε νέους τομείς καθώς «η τεχνολογία και η αγορά δεν σταματούν» να κινούνται.

Ο κ. Τσαμάζ προανήγγειλε πως η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχηματισμού του ομίλου θα είναι έτοιμη στο δεύτερο εξάμηνο, ανάλογα με την πορεία αδειοδότησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Τόνισε ιδιαίτερα πως με την πρόσφατη συλλογική σύμβαση εργασίας επιτυγχάνεται τόσο βελτίωση των αποδοχών του προσωπικού όσο και η απαραίτητη ευελιξία ώστε να προχωρήσει η διοίκηση του ΟTΕ στο σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου.

Για τις επικείμενες μετοχικές αλλαγές στην Forthnet, ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε πως "κάθε υγιής ανταγωνιστής είναι καλοδεχούμενος". Για τα οφέλη από το νέο γύρο εθελουσίας εξόδου είπε πως θα οριστικοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Νωρίτερα ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μπ. Μαζαράκης είχε εκτιμήσει πως θα κινηθούν στα επίπεδα των 30 - 35 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση είπε πως ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνολογική υπεροχή και πως το εύρος του δικτύου Fiber to the Home (FTTH), δηλαδή η δυνατότητα για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ενός συνδρομητή, καλύπτει πλέον περίπου 150.000 νοικοκυριά με στόχο να διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Επιπλέον, οι συνδέσεις των δικτύων Νέας Γενιάς (VDSL, Vectoring, κ.λπ.) αναβαθμίστηκαν ώστε να προσφέρουν ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps στην πλειοψηφία του δικτύου.

Στην Ελλάδα ο όμιλος παρουσίασε πέρυσι έσοδα 2,94 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,9% σε σχέση με το 2018, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA βελτιώθηκαν κατά 8,6% στα 2,22 δις. ευρώ, με τις επενδύσεις στα 488 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα ανήλθαν πέρυσι σε 936 εκατ. από 916 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ από την κινητή τηλεφωνία σε 955 εκατ. από 926 εκατ.

Στο τέταρτο τρίμηνο του έτους προστέθηκαν 24.000 καθαρές νέες συνδέσεις στην ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας, με τον ΟTΕ να κερδίζει τις 8.000 από αυτές. Η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών έκλεισε πέρυσι με 4.095.000 συνδέσεις (πλέον φτάνει το 85% των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας) με το μερίδιο του ΟTΕ στο 49%. Στο τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς προστέθηκαν 53.000 καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις με τον ΟTΕ να κερδίζει τις 37.000 από αυτές.

Ο ΟTΕ έκλεισε την περυσινή χρονιά με 742.000 συνδέσεις με βάση το δίκτυο Νέας Γενιάς (VDSL, Vectoring, κ.λπ.) έναντι 531.000 συνδέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2018. Η διοίκηση υποστήριξε πως η διείσδυση των συνδέσεων υψηλής ταχύτητας φτάνει πλέον το 37% των ευρυζωνικών συνδέσεων στη λιανική, με το 86% των συγκεκριμένων συνδρομητών να «απολαμβάνουν ταχύτητες άνω των 50 Mbps». Το 7% των συνδέσεων είναι πλέον με ταχύτητες άνω των 100 Mbps ενώ πέρυσι ο αριθμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Στο τέλος του περασμένου έτους λειτουργούσαν 16.000 καμπίνες VDSL / Vectoring.

Η τηλεοπτική πλατφόρμα Cosmote TV έκλεισε την περυσινή χρονιά με 555.000 συνδρομητές έναντι 542.000 στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 (αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση), ενώ αντίστοιχη άνοδο (2,4%) παρουσίασαν και τα έσοδα. Η διοίκηση του ΟTΕ παραδέχθηκε πως οι συνδρομητικές υπηρεσίες που παρέχονται ανεξαρτήτως δικτύου του πελάτη (Over the Top – OTT), όπως το Netflix κερδίζουν έδαφος και γι’ αυτό το λόγο η Cosmote TV παρέχεται πλέον και ως υπηρεσία ΟΤΤ. Πρόσθεσε πως τη φετινή χρονιά θα καταβληθεί πρόσθετη προσπάθεια για την ενίσχυση της συνδρομητικής πλατφόρμας.

Στην κινητή τηλεφωνία, τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων (data) αντιστοιχούσαν στο 41% των συνολικών εσόδων στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Πλέον η μέση χρήση data ανά συνδρομητή Cosmote φτάνει τα 3,2 Gb το μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν μόλις 2 GB το μήνα. Ο ΟTΕ είχε στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 γύρω στους 7.395.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, με τη μείωση να αποδίδεται στην καρτοκινητή τηλεφωνία.

Στην Ρουμανία, τα έσοδα του ομίλου Telekom Romania αυξήθηκαν κατά 5% το 2019 και έφτασαν τα 980 εκατ. ευρώ με τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 144 εκατ. ευρώ (αύξηση 5,4%). Η αύξηση αποδίδεται στην ολοκλήρωση σημαντικών έργων τεχνολογίας που είχε αναλάβει ο όμιλος καθώς τα έσοδα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία υποχώρησαν. Η διοίκηση του ομίλου ξεκαθάρισε εμμέσως πως συνεχίζονται οι προσπάθειες πώλησης των δραστηριοτήτων στην Ρουμανία, παράλληλα με την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v