Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι διεθνείς οίκοι «λάτρεψαν» τον ΟΤΕ

Η πορεία την τελευταία δεκαετία σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του 2019 οδήγησαν σε απανωτές εκθέσεις με συστάσεις «αγοράς». Η στρατηγική Τσαμάζ και οι αλλαγές που έρχονται.

Γιατί οι διεθνείς οίκοι «λάτρεψαν» τον ΟΤΕ

Οι έξι συστάσεις αγοράς της μετοχής του ΟΤΕ από έξι διεθνείς οίκους και οι εξαιρετικά θετικές εκθέσεις, με τελευταία αυτή της City, κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο μια δεκαετία αλλαγών στον ΟΤE. Παράλληλα λειτουργούν υποστηρικτικά στον σχεδιασμό της διοίκησης του Μιχάλη Τσαμάζ για τον μετασχηματισμό του ομίλου, που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου και να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη του έτους, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE είχε υποστηρίξει πως υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση».

Η διοίκηση του ΟΤE επέλεξε την επίθεση και οι πρόσφατες συστάσεις αγοράς από J.P. Morgan, Barclays, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup και NewStreet φαίνεται πως δικαιώνουν τις επιλογές της.

Οι αριθμοί της τελευταίας δεκαετίας είναι αποκαλυπτικοί: Η χρηματιστηριακή αξία του ΟΤE ήταν 1,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2011 και σήμερα φτάνει τα 6,8 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή σχεδόν πενταπλάσια. Την ίδια περίοδο, η μετοχή του ΟΤE έχει αυξηθεί κατά 402%, ποσοστό που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του κλάδου στην Ευρώπη, με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση της Citi αναφέρεται πως ο OΤE ανακοίνωσε για το 2019 τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια, με εκτίμηση πως η μετοχή του οργανισμού έχει περιθώριο ανόδου 45%.

Οι διεθνείς οίκοι βλέπουν και άλλους αριθμούς στον ΟΤE που δείχνουν τις αλλαγές στον όμιλο κατά την τελευταία δεκαετία. Το 2010, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ήταν 4,3 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2019, είχε περιοριστεί σε 655 εκατ. ευρώ, με πτώση 85%. Το κόστος προσωπικού στην Ελλάδα έφτανε τα 970 εκατ. ευρώ και σήμερα κινείται κοντά στα 470 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να έχει δαπανήσει περί το ένα δισεκατομμύριο για τα προγράμματα εθελουσίας (που θα συνεχιστούν και φέτος).

Οι ευρυζωνικοί πελάτες στην Ελλάδα το 2010 ήταν κοντά στο 1,11 εκατομμύριο, ενώ σήμερα φτάνουν τα δύο εκατομμύρια, ενώ οι πελάτες της συνδρομητικής πλατφόρμας Cosmote TV από 50.000 έφτασαν στα τέλη του 2019 τις 555.000.

Η διοίκηση του OΤE υπενθυμίζει, με κάθε ευκαιρία, τη βαριά κληρονομιά του ΟΤE, όπως αποτυπωνόταν στην εικόνα του ομίλου στα τέλη του 2010. Ως πρώην μονοπώλιο, ο οργανισμός «είχε κληρονομήσει βαριές δομές και διαδικασίες, με συνέπεια να λειτουργεί με πολύ υψηλό κόστος και να μην είναι ανταγωνιστικός στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς». Το 2010, ο όμιλος ΟΤE είχε μείωση εσόδων κατά 8%, ενώ κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς είχε χάσει 500.000 πελάτες και, όπως προαναφέρθηκε, ο καθαρός δανεισμός του έφτανε τα 4,3 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση Μιχ. Τσαμάζ προχώρησε από την αρχή της δεκαετίας σε πρωτοβουλίες για τη μείωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων, με στόχο να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Μέσα στην κρίση, όπως είπε ο κ. Τσαμάζ στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2019, ο όμιλος επένδυσε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς. Προχώρησε, επίσης, το πρόγραμμα μετασχηματισμού «σε μια σύγχρονη, αποδοτική και ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας». Το πρόγραμμα περιελάμβανε εκσυγχρονισμό των συστημάτων και των διαδικασιών, απλοποίηση εσωτερικών δομών, καθώς και αλλαγή κουλτούρας, «ώστε να μπει ο πελάτης στο επίκεντρο».

Ο επικεφαλής του ΟΤE έχει επισημάνει και το γεγονός πως την ίδια περίοδο, ο όμιλος «μείωσε με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, δηλαδή με τα προγράμματα εθελουσίας, το προσωπικό και το ανανέωσε, προσφέροντας εργασία σε ταλαντούχους νέους».

Την τελευταία δεκαετία, σχεδιάστηκαν και λανσαρίστηκαν αρκετά νέα προϊόντα/υπηρεσίες ενώ ο ΟΤE επεκτάθηκε σε νέες αγορές όπως η συνδρομητική τηλεόραση, τα έργα τεχνολογίας (ICT), εσχάτως στην αγορά διανομής φαγητού μέσω εφαρμογής, ενώ σύντομα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχηματισμού. Την ίδια περίοδο, προχώρησε η λειτουργική ενοποίηση των τομέων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και καθιερώθηκε το ενιαίο brand Cosmote για όλες τις υπηρεσίες του ομίλου.

Με αφορμή το νέο σχέδιο μετασχηματισμού, ο Μιχ. Τσαμάζ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναφερθεί τόσο στον απολογισμό της δεκαετίας όσο και στην επιρροή του ΟΤE στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η συνολική συμβολή της δραστηριότητας του ομίλου στο ελληνικό ΑΕΠ προσεγγίζει τα 5,7 δισ. ευρώ (περίπου το 3,2%), ενώ η επίδραση στα δημόσια έσοδα ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ (ποσοστό 2,6% των συνολικών δημοσίων εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές). Ο OΤE αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ενώ οι επενδύσεις του κατά την τελευταία δεκαετία αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% των συνολικών επενδύσεων του κλάδου.

Το νέο σχέδιο μετασχηματισμού για την επόμενη δεκαετία αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE έχει υποστηρίξει πως «η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις σήμερα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός». Ο όμιλος ΟΤE απαντά σε αυτή την πρόσκληση, προχωρώντας με τον δικό του ψηφιακό μετασχηματισμό, «μέσα από ένα στρατηγικό πρόγραμμα 360 μοιρών, το οποίο δρα ως επιταχυντής πολλών αλλαγών στο εσωτερικό της εταιρείας». Το πρόγραμμα κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: την εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα και την ίδια την εταιρεία.

Τι θα προβλέπει το νέο κύμα αλλαγών; Λεπτομέρειες θα γνωρίζουμε σε λίγους μήνες. Ομως, η στόχευση της διοίκησης είναι σαφής: Στον όμιλο OΤE «δημιουργείται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, με βασική φιλοσοφία την ψηφιοποίηση, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ευελιξία, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και την αυτονομία του εργαζόμενου. Ο σημαντικότερος πυλώνας της στρατηγικής για το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου είναι το "χτίσιμο" κουλτούρας ανάπτυξης και συνεχούς αλλαγής. Παράλληλα, ο όμιλος αξιοποιεί την τεχνολογία για να λανσάρει νέους προσωποποιημένους τρόπους επικοινωνίας με τον πελάτη και να απλοποιήσει τις διαδικασίες σε όλες τις επαφές μαζί του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v