Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά υποψήφιοι για το ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών στην Κρήτη

Ενδιαφέρον για τη μελέτη, κατασκευή και διαχείριση συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικίων στην Κρήτη εκδήλωσαν επτά όμιλοι ή κοινοπραξίες. Το ύψος του έργου φτάνει τα 225 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο ΣΔΙΤ προωθεί και το Πανεπιστήμο Θεσσαλίας.

Επτά υποψήφιοι για το ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών στην Κρήτη

Επτά όμιλοι ή κοινοπραξίες εκδήλωσαν σήμερα ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδομικό έργο που προκηρύσσεται με ΣΔΙΤ, ενώ ακολουθεί αντίστοιχο έργο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που εγκρίθηκε προ ημερών από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Για το έργο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon Group, Intrakat, η κοινοπραξία Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Θεμέλη. Ο διαγωνισμός προωθείται μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου και τα τελικά τεύχη δημοπράτησης θα διαμορφωθούν μετά από διαβούλευση με τους υποψηφίους.

Οπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εγκριθεί το έργο ΣΔΙΤ από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες στην Κρήτη είναι μόλις 336, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000! Επιπλέον, «το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης». Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ειδικά στο Ρέθυμνο λειτουργούν μόνο 173 δωμάτια για φοιτητική στέγη. Τα 143 μονόκλινα (που έχουν γίνει δίκλινα...) στα συγκροτήματα εντός της Πανεπιστημιούπολης και 30 δίκλινα (που έχουν γίνει τρίκλινα...) στο κτίριο του «Ξενία».

Το ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να είναι έντονο καθώς η φοιτητική στέγη (student housing) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη. Ειδικά στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, με πρώτη την Prodea ΑΕΕΑΠ, η οποία απέκτησε και αναπτύσσει συγκροτήματα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Πάτρα και αντίστοιχο συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα Πωλ Γομόπουλος είχε υποστηρίξει προ μηνών στους Δελφούς πως η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων μελετά το ενδεχόμενο να επεκταθεί στον τομέα της φοιτητικής στέγης.

Οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων βλέπουν πως σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και αλλού όπου υπάρχει μεγάλος φοιτητικός πληθυσμός απουσιάζουν τα οργανωμένα συγκροτήματα στέγασης. Μάλιστα, η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη για τους φοιτητές που αναζητούν στέγη εξαιτίας της λειτουργίας του Airbnb και άλλων πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v