Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στα τέλη Μαρτίου οι μη δεσμευτικές για Galaxy

Για περίπου 15 ημέρες μετατίθεται η κατάθεση ενδεικτικών προσφορών, λόγω όγκου του πληροφοριακού υλικού, αλλά και των δυσκολιών που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ποια δάνεια εντάχθηκαν στο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο. Πως κατανέμονται στα πέντε οχήματα ειδικού σκοπού.

Alpha Bank: Στα τέλη Μαρτίου οι μη δεσμευτικές για Galaxy

Αλλαγές επήλθαν στο χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 80% της Cepal καθώς και το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης τιτλοποίησης καταγγελμένων κυρίως δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι σύμβουλοι ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η ημερομηνία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για τα τέλη του μήνα. Η μικρή παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς αφενός υπάρχει ακόμη πληροφοριακό υλικό, που δεν έχει τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επενδυτών μέσω του Virtual Data Room και αφετέρου υπάρχουν οι δυσκολίες, που προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία υποβολής ενδεικτικών προσφορών είχε οριστεί η προσεχής Δευτέρα, 9 Μαρτίου.

Η μικτή λογιστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων καθώς και ανεξασφάλιστα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Για τον παραπάνω λόγο συστάθηκαν πέντε οχήματα ειδικού σκοπού ( SPVs), στα οποία μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν.

Το πρώτο SPV θα έχει αποκλειστικά «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ. η περίμετρος είναι περίπου ίδια με το ματαιωθέν project Orion), με εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Το δεύτερο καταγγελμένα, κυρίως, δάνεια λιανικής (καταναλωτικά, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων) μικτής λογιστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ και το τρίτο προβληματικά δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μικτής λογιστικής αξίας 3,1 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω SPVs θα εκδώσουν τίτλους τριών τάξεων για τα παραπάνω δάνεια, αθροιστικής μικτής λογιστικής αξίας 10,7 δισ. ευρώ. Οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης (senior note) θα διακρατηθούν από την νέα Alpha Bank, όπως και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης. Το υπόλοιπο 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης θα περάσει στην Alpha Συμμετοχών και από αυτή θα μεταβιβασθεί στον προτιμητέο επενδυτή.

Επιπρόσθετα, η τιτλοποίηση -«μαμούθ» περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, μικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ καθώς και απαιτήσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης 0,3 δισ. ευρώ. Για τα συγκεκριμένα assets θα εκδοθεί ένας τίτλος από το κάθε SPV και θα πωληθεί κατά 100% στον προτιμητέο επενδυτή.

Παρ’ ότι δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα επενδυτών, που συμμετέχουν στη διαδικασία, η αγορά εκτιμά ότι PIMCO, Lone Star, Bain, Elliott, Cerberus, Varde περιλαμβάνονται μεταξύ όσων υπέγραψαν NDAs. Στον αντίποδα doValue και Intrum δεν συμμετέχουν, καθώς η πρώτη συμφώνησε με την Eurobank για την αγορά του 80% της FPS, και η δεύτερη έχει αποκτήσει το 80% της Intrum Hellas από την Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 80% της Cepal, «προικισμένης» με υπό διαχείριση απαιτήσεις 27 δισ. ευρώ, αποτελεί την τελευταία… χρυσή βίζα για όσους επιδιώκουν να επενδύσουν δυναμικά στην δευτερογενή αγορά δανείων, που αποτελεί την πλέον υποσχόμενη πανευρωπαικά, λόγω του μεγάλου ακόμη αποθέματος NPEs ( 71 δισ. στις 30/9/2019) και της δέσμευσης των συστημικών τραπεζών να τα μειώσουν δραστικά, κατά την τρέχουσα διετία.

Πώληση της Cepal

Ο προτιμητέος επενδυτής, μαζί με το 95% των mezzanine και junior note τίτλων θα πάρει πλειοψηφικό πακέτο στη νέα Cepal. Το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση και εισφορά στη Cepal του κλάδου διαχείρισης NPEs της τράπεζας. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από την Centerbridge του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepal και η εταιρεία θα «προικισθεί» με σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs της Alpha.

Μαζί με τον κλάδο θα μεταφερθούν στη Cepal, εφόσον συναινέσουν, οι εργαζόμενοι της εσωτερικής διεύθυνσης. Στόχος της τράπεζας είναι η μεταφορά και των 800 εργαζομένων της Διεύθυνσης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v