Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής 

Δεν κατέθεσαν προσφορές Varde και Fosun. Χαμηλή η προσφορά της CVC Capital. Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής του διαγωνισμού για μερικούς μήνες. «Ξεσκονίζουν» το plan B του IPO ή της συνδυασμένης διάθεσης νέων και υφιστάμενων μετοχών οι σύμβουλοι.

Θρίλερ με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε θρίλερ εξελίσσεται και ο δεύτερος διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, καθώς στο εξαρχής περιορισμένο ενδιαφέρον (απουσία στρατηγικών αγοραστών) προστέθηκε η αποστροφή ανάληψης ρίσκου, που πυροδότησε στα ενδιαφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια η επέλαση του κορωνοϊού

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν διασταυρωθεί από κύκλους της Εθνικής, η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του -τουλάχιστον- 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής… κρέμεται από μια κλωστή. Και αυτό διότι κατατέθηκε μία μόνο δεσμευτική προσφορά από τη CVC Capital Partners, που κρίνεται, όμως, χαμηλή σε σχέση με τις συντηρητικές προσδοκίες της τράπεζας. 

Η Varde δεν εμφανίστηκε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για διακριτική αποχώρησή της, ενώ η Fosun ζήτησε παράταση μερικών ημερών για να υποβάλει τη δική της προσφορά, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για κίνηση υπεκφυγής από τους Κινέζους ή προκύπτει από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του due diligence, λόγω του κορωνοϊού. 

Οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκεινται στο Δ.Σ. της Εθνικής, το οποίο θα λάβει σύντομα, αν δεν έχει ήδη λάβει, τις εισηγήσεις των συμβούλων πώλησης (Goldman Sachs και Morgan Stanley). Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα προκύπτει ότι η Εθνική δεν προτίθεται να αποδεχθεί το αίτημα της Fosun. 

Επομένως, είτε θα προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία μόνο με τη CVC Capital, ζητώντας βελτίωση της προσφοράς της, είτε θα αναβάλει τον διαγωνισμό, επικαλούμενη τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η επέλαση του κορωνοϊού. Το δεύτερο σενάριο αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, την πιο σώφρονα στάση στη συγκυρία.  

Η πρωτόγνωρη αποστροφή κινδύνου που προκαλεί η επιδημία παρέχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ισχυρά επιχειρήματα στη «φαρέτρα» της τράπεζας, για να ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) παράταση μερικών μηνών για την ολοκλήρωση της πώλησης.   

Στην περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό, η Εθνική είτε θα κινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία σε μερικούς μήνες είτε θα στραφεί στο plan B της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χ.Α. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα ελεγχθεί και τα καταστροφικά σενάρια για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα διαψευσθούν.  

Για την τράπεζα, η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί πλήγμα καθώς όπως έγραψε το Euro2day.gr, η κατάθεση ή μη τροπολογίας για τον ΛΕΠΕΤΕ και η ζημιά από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής κρίνουν το εύρος της φετινής τιτλοποίησης. 

Τιτλοποίηση που με τη σειρά της ενδέχεται να μετατεθεί κατά μερικούς μήνες καθώς το χρονοδιάγραμμα για έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του β' τριμήνου καθίσταται δυσχερές με τέτοιο κλίμα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v