Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Το θετικό ξεκίνημα, η εικόνα της αγοράς και η έρευνα στις ΗΠΑ

Πώς σχολιάζουν κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο το φετινό ξεκίνημα, τον κίνδυνο του κορωνοϊού και τη δικαστική περιπέτεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

ElvalHalcor: Το θετικό ξεκίνημα, η εικόνα της αγοράς και η έρευνα στις ΗΠΑ

«Με το δεξί» ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον όμιλο ElvalHalcor, καθώς μετά από ένα πτωτικό τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση, το 2020 χαρακτηρίζεται από ανοδική πορεία.

«Μέχρι στιγμής βαδίζουμε καλύτερα όχι μόνο με βάση το πιεσμένο Q4 του 2019, αλλά και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Δεν έχουμε διαπιστώσει επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, ωστόσο προβληματιζόμαστε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να συμβεί στο μέλλον» υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο, συμπληρώνοντας:

«Τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η επένδυση στον κλάδο αλουμινίου, η οποία θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική μας δυναμικότητα. Ευελπιστούμε ότι η καινούρια προσφορά θα αρχίσει να απορροφάται σταδιακά με γρήγορους ρυθμούς από την αγορά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα δούμε κάποια ακραία εξέλιξη στο διεθνές περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά το μέσο κόστος χρηματοδότησής μας, αναμένεται να συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό η αποκλιμάκωσή του, καθώς όποιο δάνειο αναχρηματοδοτείται, επιβαρύνεται με μικρότερο επιτόκιο».

Το 2019 η ElvalHalcor παρά το πτωτικό τέταρτο τρίμηνο (αρνητική έκπληξη), διατήρησε σε γενικές γραμμές τους όγκους των πωλήσεών της, βελτίωσε το μέσο κόστος χρηματοδότησής της και γενικότερα η μείωση των καθαρών κερδών από τα 63,6 στα 41,3 εκατ. ευρώ οφείλεται ουσιαστικά στη λογιστική (και όχι ουσιαστική) επιβάρυνση από την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων (αποτελέσματα μετάλλων στα μόνιμα αποθέματα από +23 εκατ. το 2018 σε -2,1 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας έχει δηλώσει πως θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος, χωρίς ωστόσο να έχει καθορίσει το ύψος το ύψος του (πέρυσι είχε δοθεί 0,03 ευρώ ανά τεμάχιο).

Η έρευνα στις ΗΠΑ

Με βάση χθεσινή ανακοίνωση της ElvalHalcor, έχει ξεκινήσει προκαταρκτική διαδικασία έρευνας για αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, «προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης, ή απειλή ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ, ή αν η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ επιβραδύνεται ουσιωδώς λόγω των εισαγωγών φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου από την Ελλάδα και 17 ακόμη χώρες».

Σχολιάζοντας κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο αναφέρουν: «Αλήθεια είναι ότι παραγωγοί από τις ΗΠΑ προσέφυγαν εναντίον των παραγωγών 18 άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σε ότι αφορά τουλάχιστον εμάς, οι τιμές πώλησης προς τη συγκεκριμένη χώρα δεν είναι χαμηλότερες από αυτές που διαθέτουμε τα ίδια προϊόντα στην ελληνική αγορά, ούτε βέβαια είναι μικρότερες από το κόστος μας. Θα παραθέσουμε προς τούτο στοιχεία. Στις 31 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η προκαταρκτική συζήτηση και στη συνέχεια πολύ πιθανόν να ξεκινήσει το βασικό κομμάτι της έρευνας, με μια ενδεχόμενη ημερομηνία απόφασης μέσα στον προσεχή Αύγουστο».

Σε ερώτηση του Euro2day.gr για το ποια θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη δυνατή επίπτωση από τη δικαστική αυτή περιπέτεια, λάβαμε την εξής απάντηση: «Ακόμη και στην περίπτωση που δικαιωθούν οι καταγγέλλουσες αμερικανικές εταιρείες, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι δασμοί θα επιβληθούν στις πωλήσεις που θα ακολουθήσουν τη δικαστική απόφαση, δηλαδή τις πωλήσεις μετά τον προσεχή Αύγουστο. Με βάση τον φετινό προϋπολογισμό μας, οι ετήσιες πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων αφορούν γύρω στις 15.000 τόνους, ή διαφορετικά περίπου το 2,5% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Και αυτό γιατί μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά των ΗΠΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (πτώση της ζήτησης, αλλά και επιστροφή στη συγκεκριμένη αγορά των Κινέζων με φτηνότερης ποιότητας προϊόντα που δεν ενέπιπταν σε δασμολογικές επιβαρύνσεις), μειώσαμε το φετινό προϋπολογισμό των πωλήσεών μας στη συγκεκριμένη χώρα, ανακατανέμοντας τη γεωγραφική γκάμα διάθεσης των προϊόντων μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v