Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Θετικές προσδοκίες κόντρα στην κρίση

Με αιχμή του δόρατος τον κλάδο των καλωδίων, η Cenergy αναμένεται φέτος να έχει μια ακόμη χρονιά ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Οι τρεις κίνδυνοι λόγω κορωνοϊού και οι τρόποι αντιμετώπισης. Αύξηση κερδών και μείωση δανεισμού το 2019.

Cenergy: Θετικές προσδοκίες κόντρα στην κρίση

Μετά από ένα πολύ καλό 2019, η Cenergy αναμένεται να σημειώσει και φέτος ικανοποιητικό οικονομικό αποτέλεσμα, βασισμένη κυρίως στον τομέα των καλωδίων.

Το 2019 ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να αυξήσει το συγκρίσιμο EBITDA από τα 60,9 στα 90 εκατ. ευρώ, να ανεβάσει τα καθαρά του κέρδη από τα 6,8 στα 20,1 εκατ. ευρώ και παράλληλα να αποκλιμακώσει τον καθαρό του δανεισμό από τα 473 στα 414 εκατ. ευρώ.

«Πήγαμε τόσο καλά στο μέτωπο των λειτουργικών ταμειακών ροών, έτσι ώστε όχι μόνο χρηματοδοτήσαμε από αυτές τις επενδύσεις μας (53 εκατ. ευρώ), αλλά επιπλέον μειώσαμε σημαντικά και τον καθαρό μας δανεισμό. Παράλληλα, βελτιώσαμε τη σχέση μακροπρόθεσμων/βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά και τους όρους του δανεισμού μας» δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο.

Επιπλέον, παρά τις έντονες αβεβαιότητες που επικρατούν, η γενικότερη εκτίμηση είναι πως και το 2020 θα εξελιχθεί σε μια χρονιά ικανοποιητικών αποτελεσμάτων για τον όμιλο.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρουν σχετικά οι προαναφερόμενοι κύκλοι: «Γνωρίζουμε καλά ότι βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στο μάτι του κυκλώνα, σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, τις οποίες ωστόσο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Οι θεωρητικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε λόγω του κορωνοϊού είναι κυρίως τρεις.

Ο πρώτος αφορά το ενδεχόμενο έλλειψης πρώτων υλών προκειμένου να εκτελέσουμε τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει. Τέτοιος κίνδυνος δεν φαίνεται ότι θα προκύψει ως προς το χαλκό και το αλουμίνιο, ενώ έχουμε ήδη αποθεματοποιήσει ικανοποιητικές ποσότητες χάλυβα.

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα να μην πληρωθούμε από τους πελάτες μας, λόγω της κρίσης. Εμείς ωστόσο έχουμε πελάτες πολύ ισχυρούς διεθνείς ομίλους ανά τον κόσμο, που νομίζω πως τελικά θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης και τα προγράμματα οικονομικής στήριξης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ο πλέον ουσιαστικός κίνδυνος είναι να προκύψει ζήτημα με τον κορωνοϊό ανάμεσα στους εργαζόμενους του ομίλου, πράγμα για το οποίο έχουμε ήδη λάβει ευρύτατη σειρά προνοιών προκειμένου να αποφευχθεί: Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε την παραγωγική διαδικασία, αλλά κυρίως γιατί θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων».

Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Cenergy στις αρχές του 2020 ήταν 530 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέγεθος των 625 εκατ. ευρώ, ένα έτος πριν. Τα δύο τρίτα του ποσού των ανεκτέλεστων συμβάσεων αφορά τον κλάδο των καλωδίων, ο οποίος έχει εξασφαλισμένη δουλειά (ακόμη και αν δεν πάρει ούτε ένα νέο έργο) για ολόκληρο το 2020 και για τμήμα του 2021.

Σε ότι αφορά τώρα τον κλάδο των σωλήνων, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, με το αδύνατο σημείο να εστιάζεται στους σωλήνες πολύ μεγάλου διαμετρήματος, οι οποίοι κατευθύνονταν σε σημαντικό βαθμό στην αγορά των ΗΠΑ. Η επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ έχει επηρεάσει αρνητικά την Cenergy, η οποία θα επιχειρήσει να αναπληρώσει τις όποιες απώλειες από τη δραστηριότητά της σε άλλες αγορές. Αναμφίβολα, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν ευνοούν τον τομέα των σωλήνων, ωστόσο όλα αυτά μπορούν να μεταβληθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα εξίσου καλό 2020 σε σχέση με την περυσινή χρονιά σε ότι αφορά τον κλάδο των καλωδίων, ενώ θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει φέτος υστέρηση επιδόσεων στον κλάδο των σωλήνων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v