Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αντιμετωπίζει η Viohalco τον κορωνοϊό

Τα φετινά σχέδια του ομίλου ανά κλάδο δραστηριότητας. Τα μεγάλα συμβόλαια των καλωδίων, η νέα επένδυση στο αλουμίνιο, οι κινήσεις μείωσης του κόστους στο χάλυβα και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη στα ακίνητα.

Πώς αντιμετωπίζει η Viohalco τον κορωνοϊό

Μετά από τα ικανοποιητικά, σε γενικές γραμμές, αποτελέσματα του 2019, η νέα χρονιά ξεκίνησε θετικά για τον όμιλο Viohalco, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εμφανίζεται προετοιμασμένη προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το 2019, τα καθαρά κέρδη της Viohalco βούτηξαν από τα 76,1 στα 8,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο σχεδόν το σύνολο της πτώσης ήταν αποτέλεσμα της λογιστικής (μη λειτουργικής) απομείωσης των αποθεμάτων της, λόγω της πορείας των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες εξελίξεις ανά κατηγορία δραστηριότητας ήταν:

• Η εκτίναξη των επιδόσεων του κλάδου των καλωδίων (προ φόρων κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ).

• Η συνέχιση της πολύ καλής λειτουργικής πορείας των αποτελεσμάτων σε αλουμίνιο και χαλκό (ElvalHalcor).

• H συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων, με ικανοποιητική απόδοση των projects που βρίσκονται σε λειτουργία (το ζημιογόνο αποτέλεσμα οφείλεται στις νέες επενδύσεις που υλοποιούνται).

• Οι μεγάλες απώλειες (-42 εκατ. ευρώ προ φόρων) στις οποίες υποχρεώθηκε ο κλάδος του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ).

Το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τον κλάδο, λόγω της πτωτικής ζήτησης, αλλά και της επιθετικής πολιτικής εταιρειών από την Ασία.

Πέραν αυτών, το 2019 χαρακτηρίστηκε από μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου (από 1,636 στο 1,59 δισ. ευρώ, παρά την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων) και του μέσου κόστους χρηματοδότησης. Μάλιστα, η αποκλιμάκωση του μέσου κόστους δανεισμού αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, καθώς οι περυσινές κινήσεις θα λειτουργήσουν μέσα στο 2020 σε δωδεκάμηνη βάση.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εισηγμένη, το 2020 ξεκίνησε καλύτερα από πέρυσι, όχι μόνο γιατί σε κάποιες επιμέρους αγορές η ζήτηση σημείωσε άνοδο, αλλά και γιατί υπήρξε όφελος από κινεζικές εταιρείες, οι οποίες βρέθηκαν σε δυσχερή θέση λόγω του κορωνοϊού.

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο κορωνοϊός θα μας επηρεάσει μέσα στο 2020, αλλά από την πλευρά μας έχουμε προετοιμαστεί για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις όποιες επιπτώσεις. Πήραμε όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής μας διαδικασίας και κυρίως για να προστατεύσουμε την υγεία των εργαζομένων μας. Προχωρήσαμε σε κινήσεις προκειμένου να δουλέψει ομαλά η λεγόμενη εφοδιαστική αλυσίδα. Και φυσικά προχωρούμε σε κινήσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο κλάδος των καλωδίων έχει επαρκές ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων για να δουλέψει full capacity ολόκληρο το 2020 (και μέρος του 2021), ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο του σωληνουργείου έως το τέλος του καλοκαιριού (γίνονται κινήσεις για την ανάληψη πρόσθετων συμβάσεων).

Ο κλάδος του αλουμινίου θα ενισχυθεί δραστικά σε παραγωγική δυναμικότητα από τον Απρίλιο, λόγω της έναρξης λειτουργίας σχετικής επένδυσης, ενώ ικανοποιητική αναμένεται και η πορεία του κλάδου χαλκού παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί με σειρά κινήσεων στον κλάδο του χάλυβα, ο οποίος «βάρυνε» τα περυσινά αποτελέσματα του ομίλου. «Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά κινήσεων για τη μείωση του κόστους, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί και με τις μη ευρωπαϊκές μονάδες που νομίζουμε ότι δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, πριν την έλευση του κορωνοϊού είχαμε αρχίσει να βλέπουμε μια τόνωση της εγχώριας ζήτησης, η οποία ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί μετά την αποκατάσταση των πραγμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v