Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Δάνεια 8,8 δισ. «χτυπά» ο κορωνοϊός

Θα στηρίξουμε όλους τους πελάτες, ιδιώτες κι επιχειρήσεις που πλήττονται, τόνισε ο Χρ. Μεγάλου. Στα 8,8 δισ. υπολογίζονται τα δάνεια που πλήττονται «σοβαρά». Τι είπε ο CEO για DTC, CoCos και τα €5 δισ. δάνεια με εγγύηση δημοσίου.

Πειραιώς: Δάνεια 8,8 δισ. «χτυπά» ο κορωνοϊός

Το μέγεθος των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της, ωστόσο η τράπεζα Πειραιώς έχει αποφασίσει να στηρίξει τους πελάτες της –ιδιώτες και επιχειρήσεις – έτσι ώστε να διαχειριστούν την κρίση και να μπορέσουν την επόμενη ημέρα αυτής να ξεκινήσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους.

Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του 2019, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και υπογράμμισαν ότι η τράπεζα διαθέτει «μαξιλάρι» κεφαλαίων ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να βγούμε όλοι, κοινωνία, οικονομία, επιχειρήσεις και τράπεζες, με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες εξ ου και η κυβέρνηση αλλά και το τραπεζικό σύστημα λαμβάνουν μέτρα στήριξης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά την μεταβλητή της διάρκειας της υγειονομικής κρίσης και εκτίμησε ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπερασθεί σε μεγάλο βαθμό, η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να μετριάσει τις συνέπειες και να απορροφήσει το σοκ».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανέλαβε η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά και το σημαντικότερο είναι πως «ελήφθησαν νωρίς τόσο στο μέτωπο της προστασίας της δημόσιας υγείας όσο και στο μέτωπο της δημοσιονομικής στήριξης». Μέτρα ελήφθησαν και στο νομισματικό επίπεδο από την ΕΚΤ, η οποία δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες τόσο στην ευελιξία ως προς τους κεφαλαιακούς δείκτες όσο και στις διευκολύνσεις/αναστολές πληρωμών δανείων. «Περιμένουμε τις σχετικές οδηγίες από τις εποπτικές αρχές», ανέφεραν.

Το πλήγμα στους πελάτες

Η διοίκηση της τράπεζας στα μέσα Μαρτίου προχώρησε στην αξιολόγηση των συνεπειών που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού στο δανειακό χαρτοφυλάκιο.

- Σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 8,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς επιχειρήσεις και 3,8 δισ. ευρώ προς νοικοκυριά. Αντιστοιχούν στο 19% των δανείων της τράπεζας.

- Μέτριο πλήγμα έχουν δεχθεί δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 δισ. ευρώ είναι business loans και 2,6 δισ. ευρώ προς νοικοκυριά.

- Λιγότερο πλήγμα έχουν δεχθεί 18,9 δισ. ευρώ δάνεια, εκ των οποίων 12,7 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά και 6,2 δισ. ευρώ είναι προς νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας με την αύξηση της περιμέτρου των ΚΑΔ που παρατηρείται ανά εβδομάδα ο αριθμός των δανείων που θα επηρεασθούν μεγαλώνει ή κάποια από τα λιγότερα χτυπημένα θα μεταφερθούν στα «μέτρια». Εως σήμερα πελάτες με συνολικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ έχουν ζητήσει διευκόλυνση στην αποπληρωμή.

Πέντε δισεκατομμύρια νέα δάνεια

Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων. «Το σχέδιο, το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους, βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης και με βάση τις εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν μέσω μόχλευσης νέα δάνεια για την στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πιθανό να αυξηθεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Η ενίσχυση της ρευστότητας με εγγύηση του δημοσίου θα ξεκινήσει αμέσως μόλις υπάρξει ο σχετικός νόμος». Όσον αφορά την κάλυψη από το κράτος των δόσεων στα δάνεια των επιχειρήσεων τα στελέχη της Πειραιώς ανέφεραν ότι έχουν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη λεπτομέρειες και τον μηχανισμό.

Στήριξη

Η τράπεζα και η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas θα στηρίξουν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, όλους τους πελάτες ιδιώτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. «Αξιολογούμε και θα αξιολογήσουμε όλα τα αιτήματα και θα ρίξουμε στην μάχη όλα τα όπλα προκειμένου να τους στηρίξουμε με στόχο να είναι δυνατοί την επόμενη ημέρα. Δεν μιλάμε για μια κρίση που προκλήθηκε από την ύφεση αλλά για κάτι πρωτοφανές», ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Βέβαια, τα στελέχη της τράπεζας υπογράμμισαν ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν όσους έχουν πληγεί είτε άμεσα είτε έμμεσα.

DTC/Cocos

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν ή υπάρχουν συζητήσεις για αλλαγές στο καθεστώς του αναβαλλόμμενου φόρου και τις επιπτώσεις αυτού στην μετοχική σύνθεση των τραπεζών ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Υπάρχει η απόφαση της 19η Μαρτίου από την Κομισιόν για την κρατική στήριξη. Δεν αποκλείεται αργότερα η πιθανότητα να συζητηθεί το θέμα».

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του κουπονιού των Cocos ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας απάντηση στο ίδιο ύφος ότι «ακόμη είναι νωρίς, ωστόσο μελλοντικά εφόσον υπάρξει τέτοια συζήτηση, υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία πληρωμής που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα μετρητά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v