Ευρωπαϊκή Πίστη: Αισιοδοξεί για καλές επιδόσεις και το 2020

Γιατί η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αισιοδοξεί για καλές οικονομικές επιδόσεις, κόντρα στην κρίση του κορωνοϊού. Οι φετινοί στόχοι, οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και ο υψηλός δείκτης φερεγγυότητας. Τι λέει για τιμολογιακή πολιτική στον κλάδο αυτοκινήτου.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Αισιοδοξεί για καλές επιδόσεις και το 2020

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, την αισιοδοξία της για την πορεία των φετινών επιδόσεων της Ευρωπαϊκής Πίστης εξέφρασε η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης των περυσινών οικονομικών της αποτελεσμάτων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι παρά τις δυσκολίες, σε ένα χρόνο από σήμερα θα παρουσιάσουμε για μια ακόμη χρονιά πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας κ. Στέφανος Βερζοβίτης.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

• Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η παραγωγή σημείωσε άνοδο υψηλότερη του 10% σε σχέση με πέρυσι, με τον Μάρτιο να κινείται στις επιδόσεις του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

• Ο κύκλος εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών πλήττεται σχετικά λιγότερο από άλλους κλάδους της οικονομίας, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της αφορά επαναλαμβανόμενες εργασίες (οι νέες εργασίες θα επηρεαστούν πτωτικά, ανάλογα με τον χρόνο που θα διαρκέσει η πανδημία).

• Μέχρι τώρα οι επενδυτικές απώλειες στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και πρόκειται ουσιαστικά για μείωση των περυσινών κερδών χαρτοφυλακίου (γύρω στα 20 εκατ. ευρώ). Με δεδομένο μάλιστα ότι κάθε χρόνο από τη λειτουργία της εταιρείας προστίθενται σημαντικά πρόσθετα ποσά, η διοίκηση ευελπιστεί ότι στο τέλος της χρονιάς δεν θα παρατηρηθεί υποχώρηση στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

• Ο υψηλός δείκτης φερεγγυότητας (στο 167,6% έκλεισε το 2019) είναι σε θέση να προστατέψει την εταιρεία από κρίσεις όπως αυτή του κορωνοϊού.

• Σήμερα, το σύνολο των εργασιών της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκος Χαλκιόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Η μείωση που παρατηρείται αυτό τον μήνα στον δείκτη ζημιών του κλάδου αυτοκινήτου θα είναι προσωρινή. Θα διαρκέσει για λίγους μήνες και στη συνέχεια θα δούμε αύξηση του σχετικού δείκτη. Η Ευρωπαϊκή Πίστη θεωρεί πως τα τιμολόγια του κλάδου θα πρέπει να αυξηθούν στο μέλλον, ωστόσο επί του παρόντος δεν έχει προχωρήσει σε αυξήσεις λόγω των ξεχωριστών αυτών καταστάσεων.

• Εξαιτίας της κρίσης, η εταιρεία σταμάτησε προσωρινά τις αγορές ιδίων μετοχών, ενώ το μέρισμα του 0,24 ευρώ ανά μετοχή, αν και πολύ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, είναι το ελάχιστο επιτρεπτό από το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος, όπως είχε δημοσιεύσει και νωρίτερα το Euro2day.gr, με βάση τα αποτελέσματα του 2019, η εταιρεία:

• Αύξησε την παραγωγή της κατά 11,2% στα 212,3 εκατ. ευρώ.

• Σημείωσε προ φόρων κέρδη ύψους 22,4 εκατ. ευρώ (+45,5%) εκμεταλλευόμενη και τις θετικές συνθήκες στις διεθνείς επενδυτικές αγορές.

• Ανέβασε κατά 21,8% το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της (στα 141,2 εκατ. ευρώ) με πολύ υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (19,3%).

• Έκλεισε το 2019 με μηδενικό δανεισμό και δείκτη φερεγγυότητας 167,6%.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Πίστης θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 84% σε σχέση με πέρυσι. Για το 2020, οι στόχοι που είχαν τεθεί στην αρχή της χρονιάς μιλούσαν για αύξηση παραγωγής κατά 5,9%.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v