Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forthnet: Τα ντεσού των τριών προσφορών

Τι προσφέρουν BC Partners, Duet και όμιλος Antenna στις τράπεζες για να αποκτήσουν τα δάνεια και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το ύψος του «κουρέματος» και το πλεονέκτημα που ενέχει η προσφορά της BC Partners.

Forthnet: Τα ντεσού των τριών προσφορών

Ικανοποιητικές κρίνουν τις τρεις δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet οι πιστώτριες τράπεζές της, καθώς προβλέπουν μικρότερο «κούρεμα» απαιτήσεων, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε η παρ’ ολίγον συμφωνία με την Alter Ego, παρά τη μεσολάβηση της πανδημίας και τη δριμεία επιδείνωση οικονομικών συνθηκών και κλίματος.

Τη Μεγάλη Παρασκευή. οι τράπεζες δέχθηκαν, μέσω της Nomura, τρεις δεσμευτικές προσφορές από το σχήμα BC Partners-United Group, την Duet Private Equity και τον όμιλο Antenna. Η αξιολόγησή τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 10 ημερών, ώστε να επιλεγεί ο επενδυτής με τον οποίο θα εισέλθουν οι τράπεζες σε περίοδο «αποκλειστικότητας».

Στόχος είναι η διαδικασία να «τρέξει» γρήγορα, καθώς οι προσφορές, αφενός, δεν ενέχουν σημαντικές αιρέσεις και είναι σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμες, αφετέρου, αποτιμούν τις τραπεζικές υποχρεώσεις της Fοrthnet πάνω από το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο, που έχουν θέσει οι πιστώτριες τράπεζές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της BC Partners (σ.σ. μέσω της United Group) προβλέπει ελαφρώς χαμηλότερο «κούρεμα» απαιτήσεων, από αυτό το οποίο είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες με την Alter Ego, ενώ το σύνολο των υπόλοιπων δανείων αποπληρώνεται τοις μετρητοίς.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι δεν προϋποθέτει «κούρεμα» προμηθευτών και εγγυάται τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης ως την έγκριση της συναλλαγής από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). Η πρόθεση της BC Partners να καλύψει την ενδιάμεση χρηματοδότηση φέρεται να αποτελεί το δυνατό «όπλο» της προσφοράς της, έναντι των ανταγωνιστών της.

Η προσφορά της Duet δεν ενέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη εγγύηση κάλυψης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, αποτιμά, όμως, τις απαιτήσεις των τραπεζών σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά της BC Partners.
Η Duet φέρεται διατεθειμένη να καταβάλει λιγότερα μετρητά, αλλά καλύπτει τη διαφορά, προσφέροντας χαμηλότερο «κούρεμα» απαιτήσεων. Με την προτεινόμενη δομή κεφαλαιοποιούνται απαιτήσεις, εξέλιξη που απαιτεί έγκριση από Γενική Συνέλευση. Επιπρόσθετα, προβλέπονται δικλίδες, ώστε να αποφευχθεί η υποχρέωση δημόσιας προσφοράς, λόγω κεφαλαιοποίησης χρέους.

Μετοχοποίηση χρέους προβλέπει, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, και η προσφορά του ομίλου Antenna, η οποία, επίσης, αποτιμά τις τραπεζικές απαιτήσεις πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Ο Antenna προτείνει στις τράπεζες την άμεση προπληρωμή μέρους των απαιτήσεών τους που δεν «κουρεύονται».

Το γεγονός ότι κατατέθηκαν τρεις δεσμευτικές προσφορές, εν μέσω πανδημίας, και η μία εξ αυτών προέρχεται από πρωτοεμφανιζόμενο επενδυτή (BC Partners) δείχνει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τη σημαντική θέση της Fοrthnet στην εγχώρια αγορά. Επιπρόσθετα οι προσφορές φέρεται να προβλέπουν ελαφρώς χαμηλότερο «κούρεμα» των τραπεζικών απαιτήσεων από αυτό που είχε συμφωνηθεί με την Alter Ego.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v