Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Οι επόμενες κινήσεις για την ολοκλήρωση του deal

Μετά την απορρόφηση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργικής, η Μπήτρος Συμμετοχών θα κατέχει το 25% της ΣΙΔΜΑ. Προσπάθειες για ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών μέσα στο καλοκαίρι. Τα οφέλη της συμφωνίας.

ΣΙΔΜΑ: Οι επόμενες κινήσεις για την ολοκλήρωση του deal

Με γρήγορες κινήσεις θα επιχειρήσει η ΣΙΔΜΑ την ολοκλήρωση του deal με την Μπήτρος Μεταλλουργική, προκειμένου -αν είναι δυνατόν- οι όλες γραφειοκρατικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως είναι γνωστό, το deal περιλαμβάνει απορρόφηση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού (όχι όλα) της Μπήτρος Μεταλλουργική, η οποία είναι κατά 100% θυγατρική της επίσης εισηγμένης Μπήτρος Συμμετοχών.

Η πρώτη προϋπόθεση υλοποίησης του deal είναι η έγκρισή του από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜA, πράγμα που αναμένεται να γίνει στις 25 Μαΐου. Αντίθετα, δεν χρειάζεται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης Μπήτρος Συμμετοχών, καθώς το deal δεν αφορά την ίδια αλλά θυγατρική της εταιρεία.

Πριν ωστόσο από τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης της 25ης Μαΐου (και προκειμένου να κερδηθεί χρόνος), το σχέδιο της συμφωνίας θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Η χρονική ολοκλήρωση του deal δεν εξαρτάται ούτε από εμάς ούτε από τις τράπεζες, αλλά από το πόσο θα διαρκέσουν κάποιες απαραίτητες διαδικασίες. Ελπίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει, προκειμένου να εκμεταλλευθούμε τα οφέλη της συμφωνίας», δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύο είναι οι σημαντικότερες κατηγορίες ωφελειών. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση της προϊοντικής γκάμας με υποκατηγορίες προϊόντων στις οποίες η Μπήτρος Μεταλλουργική διαθέτει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και η δεύτερη, αναφέρεται στην εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομικών κλίμακας (μέσα από τη συγκέντρωση δυνάμεων), σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από οξύτατο ανταγωνισμό και σημαντικότατα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η ΣΙΔΜA θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου όχι με μετρητά αλλά με εισφορά σε είδος (στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργικής). Έτσι, θα εκδοθούν 3.395.556 νέες μετοχές, με αποτέλεσμα:

Πρώτον, να αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών της ΣΙΔΜA από τα 10.186.667 στα 13.582.223. Με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της ΣΙΔΜA στο ταμπλό του ΧΑ, αυτό αντιστοιχεί σε μια χρηματιστηριακή αξία του νέου σχήματος (μετά την ΑΜΚ) κοντά στα 5,7 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, η εισηγμένη Μπήτρος Συμμετοχών (κατέχει το 100% της Μπήτρος Μεταλλουργική) θα διαθέτει το 25% της ΣΙΔΜA, με τα ποσοστά των σημερινών μετόχων της ΣΙΔΜA να υποχωρούν αναλογικά (π.χ. ο Όμιλος Viohalco από το 35% αναμένεται να κατέχει στο εξής περίπου το 26,3%).

Τρίτον, η ΣΙΔΜA θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της και τις οικονομικές της επιδόσεις.

Ο κλάδος εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα ξεκίνησε ανοδικά το πρώτο φετινό δίμηνο, πλην όμως παρατηρήθηκε σημαντική πτώση της ζήτησης μετά την εμφάνιση της Covid-19 στη χώρα. «Παρατηρείται πτώση της ζήτησης, αλλά δεν μιλάμε για κάτι το καταστροφικό» υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, συμπληρώνοντας βέβαια ότι «απομένει πλέον να δούμε το πόσο θα διαρκέσει η πορεία προς την ομαλοποίηση της κατάστασης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v