Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Καλό το 1ο τρίμηνο ΟΤΕ, υπό αμφισβήτηση τα επόμενα

Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του Οργανισμού για την πορεία των εσόδων του κλάδου τους επόμενους μήνες. Τα μαθήματα του lockdown και η λειτουργία του ως «επιταχυντής» ψηφιακού μετασχηματισμού για την ελληνική οικονομία.

Τσαμάζ: Καλό το 1ο τρίμηνο ΟΤΕ, υπό αμφισβήτηση τα επόμενα

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα υπάρξει ισορροπία επειδή «ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν δύο πολύ καλοί μήνες, είχαμε ξεκινήσει τη χρονιά πολύ καλά, καθώς άλλαζε η ψυχολογία» υποστήριξε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Όμως, «τα επόμενα τρίμηνα είναι υπό αμφισβήτηση» πρόσθεσε. Όπως είπε, οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, ειδικά το καλοκαίρι θα δεχθούν σοβαρή πίεση γιατί «έχουν σημαντικά έσοδα από τους τουρίστες, έσοδα που χάνονται εξ’ ολοκλήρου».

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει η Grant Thornton υπό τον τίτλο «Respond & Restore Together | Covid-19 Web Series» ο κ. Τσαμάζ τόνισε πως «η συμβολή των τηλεπικοινωνιών είναι καθοριστική για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας από την ασφάλεια του σπιτιού μας» και πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να βγούμε από την κρίση».

Θεωρεί, όμως, πως η «κρίση θα μας βοηθήσει να βγούμε σοφότεροι». Πρώτον, διαπιστώσαμε πως «η χώρα μας έχει δικτυακές υποδομές υψηλού επιπέδου και οι πολίτες μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους έστω απομακρυσμένα». Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, «τα δίκτυα του ομίλου ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. Είχαμε επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια πέντε δισ. ευρώ και συνεχίζουμε να επενδύουμε». Δεύτερον, «η κρίση έδρασε ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Είχε ξεκινήσει η προετοιμασία του αρκετούς μήνες πριν, αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης καταφέραμε να υλοποιηθεί». Αναφέρθηκε σε υπηρεσίες όπως η τηλεεργασία για 10.000 δημοσίους υπαλλήλους, η άυλη συνταγογράφηση, κ.α. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ θεωρεί πως αυτές οι υπηρεσίες «πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε».

«Μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να υιοθετήσουν ψηφιακές εφαρμογές, να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας ώστε να εισέλθουν στο online περιβάλλον» υποστήριξε ο επικεφαλής του OTE. «Η τεχνολογία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις ώστε να γίνουν και πιο εξωστρεφείς. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Κατά τον κ. Τσαμάζ, «αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες μας δημιουργούν νέους τρόπους σκέψης για τον τρόπο δουλειάς. Αποκτήσαμε μια εμπειρία που ακόμα και εμείς, που είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας επανεξετάζουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε». Ωστόσο εκτίμησε πως για να παγιωθεί η στροφή προς την εργασία εξ αποστάσεως, πρέπει να λύσουμε και ζητήματα όσον αφορά τη νομοθεσία για τον τρόπο δουλειάς από το σπίτι. Πάντως, όπως είπε, «είναι μια νέα ευκαιρία που θα αλλάξει πολλά δεδομένα. Είναι στο χέρι μας να μη μείνουμε στα προβλήματα αλλά να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας. Νικητής δεν είναι ο πιο δυνατός αλλά αυτός που προσαρμόζεται πιο γρήγορα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v