Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MLS: Τι συμβαίνει με τα ομόλογα, τι διαμηνύει η διοίκηση

Ο κίνδυνος για default των ομολόγων της βορειοελλαδίτικης εταιρείας μετά τον εν εξελίξει έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Θα πληρωθούν κανονικά όλοι λέει η εταιρεία και προετοιμάζει νέο business plan με «σφραγίδα Deloitte».

MLS: Τι συμβαίνει με τα ομόλογα, τι διαμηνύει η διοίκηση

Ήδη το Euro2day.gr έχει προχωρήσει σε δημοσίευμα με τίτλο «απειλή για default στα ομόλογα της MLS». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ειδικότερα στη δυνατότητα που πιθανόν να αποκτήσουν οι ομολογιούχοι να καταγγείλουν τα ομολογιακά δάνεια και να ζητήσουν την είσπραξη του συνόλου των χρημάτων με τα οποία δάνεισαν την εισηγμένη, σε περίπτωση:

Πρώτον, όπου ο οίκος αξιολόγησης ICAP βαθμολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της MLS με «Ε», στην επαναξιολόγηση που θα προχωρήσει μετά τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας που διενεργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και

δεύτερον, στο δεύτερο και το τρίτο ομόλογο (όχι στο πρώτο), αν μετά από την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμορφωθούν οι λογιστικές καταστάσεις της ΜLS και προκύψει ένας δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» που θα ξεπερνάει το σχετικά προβλεπόμενο στις ομολογιακές συμβάσεις επίπεδο.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, «η περίπτωση default είναι σαφώς πιθανή. Κάτι τέτοιο θα δίνει μεν τη δυνατότητα στους δανειστές να απαιτήσουν άμεσα το σύνολο των κεφαλαίων τους, αλλά είναι ιδιαίτερα αμφίβολο για το κατά πόσο θα το πράξουν, καθώς με τον τρόπο αυτό θα κλείσουν την εταιρεία και θα χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους. Ακόμη και σε μια ιδιαίτερα υγιή επιχείρηση, αν ζητήσει κάποιος άμεσα το σύνολο των μακροπρόθεσμων οφειλών της, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ομολογιούχοι ετοιμάζουν το… νομικό του οπλοστάσιο, ενώ τουλάχιστον ένα γνωστό δικηγορικό γραφείο έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για της υπόθεση».

Μιλώντας το Euro2day.gr με κύκλους προσκείμενους στην εισηγμένη εταιρεία, έλαβε σε γενικές γραμμές τις παρακάτω απαντήσεις:

Πρώτον, η ΜLS στις λογιστικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει αποτιμά με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και τη σύμφωνη γνώμη του ορκωτού ελεγκτή την εύλογη αξία του άυλου πάγιου ενεργητικού της και προχωρεί στη σταδιακή απόσβεσή του.

Δεύτερον, υπήρξε διαφωνία μεταξύ του ορκωτού ελεγκτή και της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), με την τελευταία να απευθύνεται ως όφειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τρίτον, ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήδη ξεκίνησε και η ΜLS θα συνεργαστεί πλήρως με την Επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει σε πιθανές αναμορφώσεις λογιστικών καταστάσεων. Τονίζεται επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς έλεγχος έγινε και πέρυσι, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε θέμα.

Τέταρτον, η ΜLS προτίθεται να αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τους ομολογιούχους, με αρχή το κουπόνι στο τέλος του μήνα.

Πέμπτο, το αναθεωρημένο business plan που ήδη εκπονείται σε συνεργασία με την Deloitte θα είναι έτοιμο γύρω στα τέλη Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να παρουσιαστεί. Μεταξύ άλλων, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση δαπανών, κίνηση που ήδη έχει ήδη προχωρήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Με βάση το σχεδιασμό της ΜLS, μετά την εκπόνηση του business plan θα ξεκινήσει η προσπάθεια αναχρηματοδότησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v