Στα σκαριά σχέδιο για στήριξη της Aegean

Δεν θα αφήσουμε την εταιρεία να βρεθεί σε θέση αδυναμίας, δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες αεροπορικές που στηρίζονται, δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει, αν εξετάζεται το ενδεχόμενο κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.

Στα σκαριά σχέδιο για στήριξη της Aegean

Στη φάση επεξεργασίας σχεδίου για τη στήριξη της Aegean βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία αποτελεί «κόσμημα» και «success story» για την Ελλάδα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Αegean, μετά τις κρατικές ενισχύσεις που δέχονται οι ανταγωνιστές της στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό. «Γι' αυτό και δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη και να βρεθεί σε θέση αδυναμίας».

Όσο για το ποιο θα είναι το μοντέλο στήριξης και αν υπάρχει πρόθεση συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, απέφυγε να απαντήσει σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε ακόμη το σχέδιό μας. Όταν είναι έτοιμο, θα σας το ανακοινώσουμε».

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχης Βασιλάκης, σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, είχε αποκλείσει κάθε σενάριο κρατικοποίησης, ενώ τα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, όπως είπε, τη δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια, την παροχή οριζόντιων μέτρων στήριξης του προσωπικού.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως η κρατική ενίσχυση της αεροπορικής είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους, κυρίως όμως, επειδή η Αegean ανήκει, όπως είπε, στους λιγοστούς αερομεταφορείς στην Ευρώπη που δεν έχουν στηριχθεί, γεγονός που θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως είχε πει ο κ. Βασιλάκης, «εάν η εταιρεία δεν λάβει κρατική στήριξη, τότε το μέγεθός της -ο στόλος και το δίκτυο προορισμών της- θα συρρικνωθεί δίχως προηγούμενο. Παρέπεμψε ακόμη στο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προβλέπει συγκεκριμένα εργαλεία και κανόνες, ώστε τα κράτη να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις εταιρείες, είτε κάθετα είτε οριζόντια.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόθεση για στήριξη και του Πρίνου, ο υπουργός απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο για τη στήριξη των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων της χώρας, ωστόσο διευκρίνισε ότι το πρόβλημα του Πρίνου δεν προήλθε από τον κορωνοϊό αλλά από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, εκτιμώντας ότι τελικά δεν θα χρειαστεί κρατική παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v