«Χρυσή» χρονιά το 2019 για τη Eurolife

Αύξηση 17% στην παραγωγή, 60% στα λειτουργικά κέρδη και διεύρυνση μεριδίων αγοράς κατέγραψε πέρυσι η Eurolife. Πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά, η ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων και ο στόχος για εξαγορές άλλων εταιρειών.

«Χρυσή» χρονιά το 2019 για τη Eurolife

Εξαιρετικά αποτελέσματα για τη χρήση 2019 ανακοίνωσε σήμερα η ασφαλιστική εταιρεία Eurolife FFH.

Ειδικότερα:

  • Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 17%, διαμορφούμενη στα 508 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς της, στο 19% στον κλάδο ζωής και στο 3,4% στις γενικές ασφαλίσεις.
  • Τα λειτουργικά κέρδη που προέρχονται από την ασφαλιστική δραστηριότητα (underwriting results) ανέβηκαν κατά 60% (στα 34,2 εκατ. ευρώ), ενώ τα προ φόρων κέρδη -με τη συμβολή των υψηλών θετικών επενδυτικών αποτελεσμάτων- εκτινάχθηκαν στα 134,74 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου θεώρησε το 2019 ως μια πολύ επιτυχημένη χρονιά, εστιάζοντας όχι μόνο στο πολύ ικανοποιητικό λειτουργικό αποτέλεσμα, αλλά επίσης στο επενδυτικό πρόγραμμα στο μέτωπο της ψηφιοποίησης των εργασιών ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, στους πολύ υψηλούς εποπτικούς δείκτες (160% στον κλάδο ζωής και 150% στις γενικές ασφαλίσεις) χωρίς την ύπαρξη μεταβατικών μέτρων, στις ικανοποιητικές αποδόσεις των εγγυημένων προγραμμάτων (3,3%), αλλά και στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε πως το πρώτο δίμηνο ξεκίνησε σαφώς ανοδικά, στη συνέχεια παρατηρήθηκε μια έντονη υποχώρηση νέων εργασιών έως τον Απρίλιο (περισσότερο στο κομμάτι του bancassurance και λιγότερο σε αυτό των διαμεσολαβούντων), ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι νέες εργασίες δείχνουν να επανέρχονται στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Παράλληλα, δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση ακυρώσεων παλαιότερων συμβολαίων κατά τη φετινή περίοδο.

«Παραμένω επιφυλακτικός για την πορεία του 2020 και καθαρότερη εικόνα θα έχουμε διαμορφώσει μετά το καλοκαίρι. Θεωρώ ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης, ωστόσο θέλω να δω το πόσο θα μειωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών και το κατά πόσο αυτό θα αποτρέψει κάποιους πελάτες μας από το να ασφαλιστούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, πράγμα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Επίσης, η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μεγάλων κινδύνων που διατρέχουν οι Έλληνες πολίτες».

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Η Eurolife είναι από μόνη της ο δεύτερος ή τρίτος σε μέγεθος επενδυτής στην Ελλάδα, ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος στο σύνολό του κατέχει μακράν τη πρώτη θέση.
  • Κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια που έχει ενταχθεί στον Όμιλο Fairfax, η εταιρεία έχει σημειώσει αθροιστικά προ φόρων κέρδη 520 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 177 εκατ. είναι λειτουργικά και τα υπόλοιπα προέρχονται από επενδύσεις.
  • Η εταιρεία ενδιαφέρεται για εξαγορές στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, από τη στιγμή που προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση.
  • Τόσο ο ασφαλιστικός κλάδος όσο και η οικονομία γενικότερα θα πρέπει να συνεχίσουν τα πρώτα βήματα αύξησης της παραγωγικότητας που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας και έτσι να καλύψει τμήμα των οικονομικών απωλειών που υπέστη.
* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v