Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί το deal Mytilineos-Gazprom για την αγορά ενέργειας

Εμπλουτίζει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο η Mytilineos. Σταθερές και διασφαλισμένες ροές αερίου από τον ρωσικό όμιλο. Τα μερίδια και ο ρόλος της εισηγμένης στην ενεργειακή μετάβαση.

Τι σηματοδοτεί το deal Mytilineos-Gazprom για την αγορά ενέργειας

Πιο ισχυρό αλλά και πιο πλούσιο σε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού κάνει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο η Mytilineos, μετά το deal για προμήθεια φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom.

Η ελληνική εταιρεία θα προμηθεύεται με μακροχρόνιο συμβόλαιο, δεκαετίας, ποσότητες του συγκεκριμένου καυσίμου, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό εξασφαλισμένη τροφοδοσία. Η Gazprom είναι αξιόπιστος προμηθευτής και η Mytilineos, τα προηγούμενα τρία χρόνια, δοκίμασε αυτή τη συνεργασία με τις βραχυπρόθεσμης διάρκειας αγορές. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Gazprom Export, το 2019 η εισηγμένη με τον τρόπο αυτό προμηθεύτηκε 588 εκατ. κυβικά μέτρα.

Η Mytilineos, ουσιαστικά, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, με τη συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου έως το 2030 μέσω του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (πηγή εισόδου το Σιδηρόκαστρο) κάνει την κίνηση ενός μεγάλου «παίκτη», δηλαδή να έχει σταθερές ποσότητες αερίου για την ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και να ανοίξει κι άλλο το «καλάθι» των προϊόντων της. Και φυσικά να διαμορφώσει ανταγωνιστικό κόστος.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Mυτιληναίoς: «Αυτή η μακροπρόθεσμη σύμβαση θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos όσον αφορά το φυσικό αέριο στην περιοχή και θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη απόδοση των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα μερίδια

Ως γνωστόν, η εταιρεία προμηθεύεται ως επί το πλείστον ποσότητες LNG για να καλύψει τόσο τις ενεργειακές ανάγκες της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής όσο και για την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας, πουλώντας σε εγχώριους και ξένους πελάτες. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου με 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ με την ολοκλήρωση του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 826 MW, θα φτάσει στα 2 δισ. κ.μ. κάθε χρόνο.

Ήδη με τις εισαγωγές φυσικού αερίου (αγωγοί και LNG) κατέχει το 44% της αγοράς σε σύνολο 6 δισ. κ.μ. ετησίως. Η ασφάλεια που παρέχεται στην εταιρεία με το μακροχρόνιο συμβόλαιο της Gazprom τής δίνει το περιθώριο για ακόμη πιο επεκτατικές κινήσεις από πιο στέρεα βάση.

Έτσι, στη δεκαετία της ενεργειακής μετάβασης, όπου το φυσικό αέριο θα είναι το κυρίαρχο καύσιμο-γέφυρα προς τις ΑΠΕ, η Mytilineos θα έχει κερδίσει έναν ισχυρό ρόλο παραγωγού, προμηθευτή κι εξαγωγέα. Η απολιγνιτοποίηση ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από μονάδες φυσικού αερίου, κάτι που φάνηκε και στα μερίδια του δίμηνου lockdown.

Επιπλέον η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις γειτονικές δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα εξαγωγών των ποσοτήτων ρεύματος.

Η επέτειος

Η συμφωνία της Mytilineos έρχεται κοντά στην επέτειο των δέκα χρόνων που έκλεισε η εταιρεία από τότε που έφερε το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στο εμπόριο και ανοίγοντας έτσι την αγορά φυσικού αερίου.

Στις 11 Μαΐου του 2010 το LNG carrier «Methane Nile Eagle», με ποσότητες υγροποιημένου αερίου για την εισηγμέν,η έδενε στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας νέας εποχής. Η Mytilineos ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που δεν αγόραζε από τη δημόσια επιχείρηση φυσικό αέριο, αλλά έκανε απευθείας τις δικές της εισαγωγές.

Μέχρι σήμερα, έχει εισαγάγει πάνω από 80 φορτία LNG.

Παράλληλα πραγματοποίησε ως ιδιωτική εταιρεία και την πρώτη εισαγωγή φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Τουρκίας και της Βουλγαρίας (ρωσικό αέριο), ενώ έκανε και την πρώτη εξαγωγή μέσω του δικτύου με τη Βουλγαρία.

Στη διάρκεια του lockdown και της διεθνούς κρίσης στις αγορές του αργού πετρελαίου, η Mytilineos εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, όπως η πτώση των διεθνών τιμών του LNG. Συνέχισε τις εισαγωγές για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης αλλά και των δικών της αναγκών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v