Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλές Δημήτρη Κουτσολιούτσου κατά του Δ.Σ. της Folli Follie

Με ανοικτή επιστολή ο υπό δικαστικό έλεγχο πρώην πρόεδρος του ομίλου τάσσεται κατά του κλεισίματος του βραχίονα του ομίλου στην Ασία. Ποιο μήνυμα στέλνει στη σημερινή διοίκηση.

Απειλές Δημήτρη Κουτσολιούτσου κατά του Δ.Σ. της Folli Follie

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να θέσει σε εκκαθάριση τον ασιατικό βραχίονα του ομίλου (εκεί απ’ όπου όπως προκύπτει από τα πορίσματα προέρχονται οι μεγαλύτερες «λαθροχειρίες» στα οικονομικά στοιχεία) προκαλεί την αντίδραση του πρώην προέδρου και μεγαλομετόχου της εταιρείας.

Υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι λάθος ενώ παράλληλα βάλει ευθέως κατά του ΔΣ: Γνωρίζω ότι πετύχατε να λάβετε από την Πολιτεία ασυλία για τις πράξεις και τις αποφάσεις σας αναφορικά με τη διοίκηση της εταιρείας. Τυχόν εμμονή σας ωστόσο στο να διαλύσετε την ασιατική θυγατρική και να οδηγήσετε στην ανεργία περισσότερες από 1.000 οικογένειες εργαζομένων, εν γνώσει των ανωτέρω που θέτω υπόψη σας, θα ξεπερνά το όριο της «ελαφράς αμέλειας» που θέσπισε ο νομοθέτης και θα σας φέρει αναπότρεπτα προ των ευθυνών σας.

Αναλυτικά η επιστολή: 

Κύριοι,

Πληροφορήθηκα με έκπληξη και απορία την ειλημμένη απόφασή σας να συγκαλέσετε Γενική Συνέλευση των Μετόχων της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας FOLLI FOLLIE GROUP SOURCING LIMITED προκειμένου να θέσετε σε εκκαθάριση τον βραχίονα του Ομίλου Folli Follie στην Ασία. Η εταιρεία αυτή αποτέλεσε την ατμομηχανή του Ομίλου, δημιουργώντας κατά τα 15 χρόνια λειτουργίας της από το μηδέν ίδια κεφάλαια 600 εκατομμυρίων Δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά τα διέθεσε απλόχερα για να χρηματοδοτεί όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής της, χορηγώντας αφειδώς τα παραγόμενα από αυτήν εμπορεύματα με πίστωση τιμήματος, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει απαιτήσει από τις εταιρείες την εξόφληση των οφειλών τους.

Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια η διοίκηση της FOLLI FOLLIE AEBTE έχει επιλέξει να οδηγήσει σε μαρασμό τόσο την παραγωγική όσο και την εμπορική της δραστηριότητα. Τα σημεία πώλησης κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δίκτυα καταστημάτων που είχαν στηθεί με απίστευτο κόπο και κόστος αφήνονται να απαξιωθούν ή εγκαταλείπονται προς όφελος στελεχών που εγκαταλείπουν την εταιρεία για να τα αναλάβουν. Ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η παραγωγή νέων συλλογών και η ανανέωση του στοκ των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ζει μόνο με χρήματα από την εκποίηση των υπαρχόντων στις αποθήκες της και μη ανανεούμενων εμπορευμάτων.

Τα χρήματα των εισπράξεων από τις πωλήσεις αυτές δεν διοχετεύθηκαν σε τίποτα παραγωγικό, παρά διατίθενται σταθερά για αμοιβές πάσης φύσεως συμβούλων, μεσαζόντων, δικηγόρων και επικοινωνιολόγων, οι οποίοι ουδεμία σχέση ή γνώση έχουν με το αντικείμενο της εταιρείας και ουδεμία υπηρεσία προσφέρουν σχετικώς.

Το αποφασισθέν κλείσιμο του ασιατικού βραχίονα της εταιρείας θα επιφέρει τελειωτικό χτύπημα, καθώς το δίκτυο της Ασίας απευθύνεται σε ένα καταναλωτικό κοινό πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου το σήμα Folli Follie απολαμβάνει τεράστια αναγνωσιμότητα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, και είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη και εν τέλει εξυγίανση του Ομίλου, εφόσον βέβαια υπάρχει αληθινή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί να μην γνωρίζετε ότι ύστερα από οκτώ εβδομάδες καραντίνας τη Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα στην Ιαπωνία ενώ τα καταστήματα στην Κίνα έχουν ανοίξει εδώ και δύο μήνες και οι ανταγωνιστές μας έχουν ήδη πετύχει πωλήσεις που κυμαίνονται από 50% έως 100% του περσινού τζίρου. Κι ενώ όλοι οι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση για τα επόμενα 1,5 έως 2 χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερική, η Ασία ήδη πλέον ευημερεί και θα μπορούσε να αποτελέσει τον αναγκαίο χρηματοδότη όλου του Ομίλου στους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων σε μια αναπτυγμένη αγορά απαιτεί επένδυση τεράστιων κεφαλαίων που χρειάζονται μεγάλο βάθος χρόνου για να αποσβεσθούν. Η ύπαρξη δε ενός τέτοιου δικτύου αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να κρίνει καθοριστικά το μέλλον μιας εταιρείας, ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύει το παγκόσμιο εμπόριο λόγω του κορωνοϊού. Μην επιτρέψετε να γίνει για δεύτερη φορά το λάθος, να καταστραφεί ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που μπορεί να την οδηγήσει σε ανάκαμψη, όπως έγινε με το δίκτυο της Links of London που με την άτακτη πτώχευση επιτρέψατε να καταστραφεί μια επένδυση 80.000.000 ευρώ αντί να την αποκτήσετε, όπως σας προσφέρθηκε, έναντι μόλις 2.500.000 Λιρών.

Γνωρίζω ότι πετύχατε να λάβετε από την Πολιτεία ασυλία για τις πράξεις και τις αποφάσεις σας αναφορικά με τη διοίκηση της εταιρείας. Τυχόν εμμονή σας ωστόσο στο να διαλύσετε την ασιατική θυγατρική και να οδηγήσετε στην ανεργία περισσότερες από 1.000 οικογένειες εργαζομένων, εν γνώσει των ανωτέρω που θέτω υπόψη σας, θα ξεπερνά το όριο της «ελαφράς αμέλειας» που θέσπισε ο νομοθέτης και θα σας φέρει αναπότρεπτα προ των ευθυνών σας.

Γνωρίζετε ότι έχω εκφράσει τους προβληματισμούς μου για τα πεπραγμένα σας τόσο με την από 15.04.2020 αναφορά μου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και με την από 30.05.2020 επιστολή μου προς εσάς, που παραμένουν αναπάντητες. Με γνώμονα την προστασία της εταιρείας και των μετόχων, εργαζομένων και ομολογιούχων, απέφυγα να δώσω οποιαδήποτε δημοσιότητα στις ενέργειές μου αυτές παρά το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων που οργανώνεται τον τελευταίο καιρό με την πρόσληψη αμοιβόμενων επικοινωνιολόγων εναντίον μου. Σήμερα ωστόσο, με την εκδηλωθείσα πρόθεσή σας να καταστρέψετε το σημαντικότερο ίσως περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και είμαι αναγκασμένος να σας απευθύνω ανοικτή επιστολή, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κηφισιά, 3 Ιουνίου 2020

Δημήτριος Κουτσολιούτσος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v