Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To lockdown φρέναρε την ανοδική πορεία του ΟΠΑΠ

Την ανοδική πορεία των εσόδων του Οργανισμού ανέκοψε το λουκέτο στο δίκτυο. Στα 328 εκατ. ευρώ τα έσοδα και στα 35,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο. Η εικόνα μετά την επανεκκίνηση.

To lockdown φρέναρε την ανοδική πορεία του ΟΠΑΠ

Ενισχυμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) σε επαναλαμβανόμενη βάση (+1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) μέχρι πριν την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ PLAY στις 13 Μαρτίου, κατέγραψε η εταιρεία, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις. Το κλείσιμο των πρακτορείων όμως, από τις 14 Μαρτίου λόγω του κορωνοιού, οδήγησε σε μειωμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών 1ου τριμήνου κατά 17,1% στα €328,3εκ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου έχουν ως εξής:

  • Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 20,5% στα €122,3εκ. (α’ τρίμηνο 2019: €153,9εκ.) ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μέχρι και την 13η Μαρτίου παρέμεινε σε θετικά επίπεδα.
  • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 23,6% στα €86,4εκ. (α’ τρίμηνο 2019: €113,0εκ.)
  • Λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2020 στα €57,7εκ. μειωμένα κατά 6,9% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα σημαντικών ενεργειών εξοικονόμησης κόστους.
  • Τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 37,8% στα €35,5εκ. (α’ τρίμηνο 2019: €57,2εκ.).
  • Ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα €555,6εκ. και δείκτης Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1,4x.
  • Πρόταση προς την επερχόμενη Τ.Γ.Σ. στις 25 Ιουνίου για διανομή μερίσματος χρήσης 2019 €0,30 ανά μετοχή, επιπρόσθετα του έκτακτου μερίσματος €1,00 ανά μετοχή που διανεμήθηκε τον Φεβρουάριο 2020.
  • Ισχυρή απόδοση του Stoiximan η οποία συνδυάστηκε με την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της διαδικτυακής λειτουργίας του ΟΠΑΠ κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
  • Σταδιακά σημάδια ανάκαμψης κατόπιν της μερική άρσης των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου. Επανέναρξη δημοφιλών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και επαναλειτουργία των καταστημάτων PLAY στις 8 Ιουνίου.

Οπως σημειώνεται, τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά για 58 ημέρες, από 14.03.2020 έως 11.05.2020 και στην Κύπρο για 68 ημέρες, από 16.03.2020 έως 23.05.2020. Επιπλέον, η επαναλειτουργία των παιχνιδιών PLAY (VLTs), στο δίκτυο καταστημάτων PLAY και πρακτορείων ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου 2020, ενώ η επανεκκίνηση των ελληνικών ιπποδρομιών στο Markopoulo Park αναμένεται στις 15 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, παρόλο που η μέχρι στιγμής μετά-κορωνοϊού απόδοση είναι ικανοποιητική, εντούτοις υπολείπεται προκειμένου η απόδοση του Ομίλου να φτάσει και πάλι στα συνήθη επίπεδα. Ο αντίκτυπος στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι σημαντικός καθώς το δίκτυο παρέμεινε κλειστό για περίπου μισό τρίμηνο, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος για το σύνολο του έτους δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των οδηγιών για κοινωνική αποστασιοποίηση και των σχετικών διατάξεων, την απουσία αθλητικών γεγονότων καθώς και την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, παρά το δύσκολο περιβάλλον, τόσο ο Όμιλος όσο και η Εταιρεία επιδεικνύουν μια ισχυρή οικονομική θέση, σημειώνει η εταιρεία.

Jan Karas: Κινηθήκαμε γρήγορα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον ΟΠΑΠ είχε δύο όψεις. Από τη μία, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη, που προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και του στοιχηματισμού, έως τις 13 Μαρτίου», σημειώνει ο CEO. «Από την άλλη, από τις 14 Μαρτίου και μετά, ανεστάλη η λειτουργία του εμπορικού δικτύου μας, γεγονός που επέφερε σοβαρή μείωση των εσόδων του Ομίλου. Ωστόσο, καταγράψαμε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα συνολικά, ενεργοποιώντας αμέσως το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ενισχύοντας τη ρευστότητά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, η εστίαση μας στην online δραστηριότητα και οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης, βελτιώνοντας παράλληλα το διαδικτυακό μας προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, μέσω της διάθεσης virtual παιχνιδιών στοιχηματισμού και παιχνιδιών casino. Ταυτόχρονα, καταλήξαμε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου στις δραστηριότητες της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό η συμμετοχή μας να ανέλθει στο επίπεδο του 84,49%. Από τις 11 Μαΐου, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι πλανόδιοι πωλητές της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. επανεκκίνησαν τις δραστηριότητες τους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων PLAY ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του από τις 8 Ιουνίου, υπό αυστηρούς περιορισμούς και προληπτικά μέτρα, καθώς η ασφάλεια των πρακτόρων και των πελατών μας έχει πάντα προτεραιότητα.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το δίκτυό μας, τόσο για την άμεση προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες εργασίας, όσο και για την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, καθώς σημειώθηκε το εντυπωσιακό ποσοστό επαναλειτουργίας 99%, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι η σκληρή δουλειά, το θετικό πνεύμα και η δέσμευση των πρακτόρων και των εργαζομένων μας, θα δώσουν ξανά ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ».

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v